Mali grad

Slovesnost ob 26. obletnici 132. gorskega polka in zaključku vaje Zvezda Triglava 2018

24.09.2018

 

Slovesnost ob 26. obletnici 132. gorskega polka in zaključku vaje Zvezda Triglava 2018V petek, 21. septembra, so pripadnice in pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli s slovesnostjo ponosno počastili dan enote v spomin na dogodek, ko so slovenski vojaški gorniki pred 26 leti naredili prve korake na poti k današnji podobi in usposobljenosti enote ter zaključili tudi mednarodno vojaško vajo Zvezda Triglava 2018. Dogodku je prisostvoval tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

Udeležence mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava 2018, zbrane župane domicilnih občin, predstavnike lokalnih skupnosti in Združenja vojaških gornikov Slovenije, bivše pripadnike gorske enote ter druge visoke goste je pozdravil poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar, ki je povedal, da danes obeležujejo 26 let enote s tradicijo, njeni bivši in sedanji pripadniki pa v objemu gora ponosno služijo svoji enoti, ljudem, Slovenski vojski in domovini Republiki Sloveniji. Pripadnikom 132. gorskega polka se je zahvalil za soustvarjanje enote ter za odločno in pogumno sledenje viziji. Svoj nagovor je sklenil z besedami zahvale tudi vsem pripadnikom, ki so v 26 letih pustili svoje sledi v današnji enoti. Celoten nagovor si lahko ogledate tukaj

Slavnostni govornik, poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš, je povedal, da so v 26 letih delovanja nanizali vrsto dosežkov na področju vojaškega gorništva, dragocene izkušnje in povezljivost s tujimi vojskami pa se trudijo dosegati z izvedbo mednarodnih in domačih vaj usmerjenih v gore. Tako pridobivajo znanja in izkušnje, ki jih uspešno razvijajo in predajajo pripadnikom Slovenske vojske ter tujih oboroženih sil v Gorski šoli. Čestital je vsem pripadnicam in pripadnikom 132. gorskega polka ob njihovem prazniku ter za odlično organizacijo in izvedbo vaje Zvezda Triglava. Pripadnikom ameriških, britanskih in italijanskih oboroženih sil pa se je zahvalil za sodelovanje.

V sklopu slovesnosti so se poklonili vsem preminulim pripadnikom ter podelili priznanja, zahvale in medalje. Za najboljšega vojaka 132. gorskega polka v letu 2017 je bil izbran desetnik Luka Ravnikar, za najboljšega podčastnika pa višji vodnik Franci Jazbar. Udeleženci vaje, ki so pokazali veliko željo po novih znanjih, medsebojnem sodelovanju in izmenjavi izkušenj, so se razšli z željo po ponovnem sodelovanju na vaji Zvezda Triglava 5 v letu 2019.

Besedilo in fotografije: Iztok Racman, 132. gorski polk Slovenske vojske


<< Nazaj | Novice