Mali grad

Slovesnost ob 20. obletnici delovanja Društva kamniških mažoretk Veronika

06.06.2015

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer skupaj z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar in s podžupanom Matejem Slaparjem udeležil slovesnosti ob 20. obletnici delovanja Društva kamniških mažoretk Veronika, ki se je odvijala v telovadnici Osnovne šole Toma Brejca. Do zadnjega kotička napolnjen prireditveni prostor pa je zažarel v soju mažoretnih presežkov in plesa članic društva, pod vodstvom Katje Krošelj in Katje Trpotec, ter glasbenih gostov.

Leta 1995, na 25. dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine, je prvič nastopilo Društvo kamniških mažoretk Veronika. Društvo se je ponovno začelo bolj intenzivno razvijati leta 2008, ko sta vodstveno palico prevzeli Katja Krošelj in Katja Trpotec. Dekleta so pričele uspešno sodelovanje z Mestno godbo Kamnik, dobile nove uniforme ter po nekaj letih vpisale tudi nove članice. Društvo se je od takrat povečalo ter zacvetelo.

Danes šteje 50 članic, ki trenirajo v štirih starostnih skupinah, v dveh skupinah kadetinj, skupini junior in skupini senior, ter imajo več kot 30 nastopov letno.

Dekleta so aktivna  v Kamniku, nastopajo pa tudi v sosednjih občinah, kot so Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica. Običajno jih spremlja spremlja godba, vendar nastopajo tudi kot samostojna plesna skupina. Pred dvema letoma so mažoretke začele vpisovati tudi mlajša dekleta, in sicer stara med 6 in 10 let.

Dekleta pridno trenirajo in so se udeležile že dveh državnih tekmovanj, kjer so bile tudi zelo uspešne. Omembe vredni so tudi nastopi v tujini, leta 2011 in 2012 so z Mestno godbo Kamnik gostovale v Španiji, v lanskem letu pa so skupaj gostovali na hrvaškem otoku Vis. Prav tja odhajajo tudi letos, kjer predstavljajo občino Kamnik in se obenem naužijejo še sončnih žarkov.

Poleg klasičnega mažoretnega programa včasih svoje »palčke« tudi odložijo ter zaplešejo can-can in carlston. K svojimu »show programu« so letos dodale novo točko, ki so jo poimenovale »polka«, s pripadnostnimi kostumi pa so na današnji slovesnosti požele velik aplavz in nas navdušile tako, kot to vedno znajo.

Zbrane je ob slovesnosti nagovorila predsednica Društva kamniških mažoretk Veronika Katja Krošelj: »Hvala, da ste se v tako velikem številu udeležili naše prireditve. Hvala Občini Kamnik za to, da ste podprli današnjo prireditev in na splošno podpirate našo dejavnost. Ogromna zahvala gre našim prijateljem Mestni godbi Kamnik, njenemu predsedniku Borisu Selku in dirigentu Martinu Dukariču, najlepša hvala, da imata posluh za naše ideje in veliko potrpljenja, saj se članice zavedamo, da brez vaju ne bi bile tukaj, kjer smo. Vsekakor gre zahvala tudi Godbi Stranje, Tilnu Artaču za odlično vodenje prireditve in Jasmini Vučič za njen izvrsten vokalni prispevek. Velika zahvala pa gre tudi vam dragi starši, ne za le za vsak prevožen kilometer, temveč tudi za podporo in za vašo vztrajnost. Najpomembnejše, pravijo, pride na koncu. Rada bi se zahvalila vsem mojim dekletom, da vsa leta pridno trenirate, hvala za vaš čas in vztrajajte ter rastite v naši dejavnosti.«

Župan Marjan Šarec pa je članicam iskreno čestital ob okroglem jubileju, se jim zahvalil za kulturno in glasbeno popestritev našega kraja ter dodal: »Včasih, ko se pogovarjamo, ko znamo kritizirati in, ko se soočamo z različnimi težavami, ne pomislimo na to, da ta občina potrebuje tudi kulturo. Ne pomislimo tudi na to, da ni nepomembno, kako nas vidijo drugi. Zunaj meja občine nas vidijo popolnoma drugače, kot vidimo sami sebe. Za to podobo sta zaslužni tako Mestna godba Kamnik kot tudi Društvo kamniških mažoretk Veronika. Predstavljajo nas zunaj naših meja in za to smo jim lahko izredno hvaležni. Oni so tisti, ki predstavljajo Kamnik v najlepši luči. V taki luči, kot si želimo, da bi nas videli tudi drugi. Prireditev brez njih si ne znamo predstavljati, ne samo povorke dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ampak nastopajo skupaj tudi na drugih pomembnih dogodkih. Podmladek smo videli. Mislim, da se človeku orosi oko, ko vidi mlada dekleta s kakšnim zanosom, voljo in trudom trenirajo za to, da bi se vam in nam predstavile v najboljši luči. Hkrati pa nosijo kamniške barve ter predstavljajo občino izven njenih meja. Zato spoštovani, lepo se vam zahvaljujejo, da ste se udeležili današnjega praznovanje. 20 let je namreč izjemna doba. Iskrene čestitke predsednici in vsem njenim predhodnicam, da so držale skupaj ter jih lahko danes občudujemo na tej lepi slovesnosti.«

Ob 20-letnem delovanju jim je Javni sklad za kulturne dejavnosti območne izpostave Kamnik podelil priznanja za dolgoletno članstvo v društvu. Dekleta so prejela priznanja za 5-, 10- in 20-letno delovanje v društvu.

Kamniškim mažoretkam so se pridružile godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik, člani Godbe Stranje in pevka Jasmina Vučič. Vezna beseda s humornimi dialogi pa je pripadala Tilnu Artaču.

Za današnji večer so nam članice Društva kamniških mažoretk Veronika pripravile izjemen program in prikazale 20 let truda ter vztrajnosti.

Vse najboljše kamniške mažoretke!  


<< Nazaj | Novice