Mali grad

Slovesnost ob 110-letnici delovanja Čebelarskega društva Kamnik

19.09.2015

 

Članice in člani Čebelarskega društva Kamnik so ob prisotnosti praporščakov dopoldan pripravili slovesnost ob 110-letnici delovanja njihovega društva ter tako osvetlili dosedanjo pot društva in organiziranega čebelarstva na Kamniškem. Zbranim pri plemenilni postaji Josipa Verbiča, ki je danes zasijala v luči novega Učnega centra, se je pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Kamnik Štefanom Virjentom.

Na pobudo vodstva Čebelarskega društva za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko so se na slovenskih tleh začele organizirati čebelarske podružnice. Prva čebelarska podružnica na slovenskih tleh je bila ustanovljena 20. januarja 1905, in to v Kamniku. Sicer pa prvi zapisi o čebelarstvu  v okolici Kamnika segajo tja v leto 1585, kjer je tedanji lastnik Starega gradu nad Kamnikom za 17 panjev plačal 3 goldinarje in 7 krajcarjev. Po koncu II. svetovne vojne se je čebelarstvo na območju Kamnika reorganiziralo in tako je še istega leta začela delovati čebelarska družina Kamnik.

Leta 1946 je družina začela delovati v sklopu čebelarske podružnice Domžale, ki je bila ustanovljena leta 1946. V sklopu te podružnice so delovale tudi naslednje čebelarske družine: Domžale, Komenda, Zg. Tuhinj, Krtina, Blagovica, Radomlje, Vodice, Lukovica in Moravče. Ob ustanovitvi Čebelarske podružnice Domžale je bilo včlanjenih 246 čebelarjev. Čebelarili so s skupno 2510 čebeljimi družinami. Nekatere čebelarske družine so kasneje iz podružnice izstopile ali prenehale delovati. Leta pa 1956 je bila izvedena reorganizacija čebelarskih podružnic. Čebelarska podružnica Domžale se je preimenovala v Čebelarsko društvo Kamnik – Domžale s sedežem v Kamniku.

To je le del bogate zgodovine čebelarstva na Kamniškem, ki se vse bolj razvija tudi s pomočjo 108 članic in članov. K razvoju in napredku čebelarstva na Kamniškem pa bo vsekakor pripomogel tudi danes odprti Učni center Josipa Verbiča, ki bo v prvi vrsti služil izobraževanju kamniških čebelark in čebelarjev.

»Ni naključje, da pravimo, da je je čebelarstvo poezija v kmetijstvu in to verjetno tudi drži. Mnogo pregovorov imamo, ki govorijo o čebelah. Čebelarji ne sprašujemo ne po barvi in ne po prepričanju, samo radi se družimo,« je ob spominih na polpreteklo delovanje društva in na pomembne čebelarske osebnosti zbrane v Kamniški Bistrici nagovoril predsednik Čebelarskega društva Kamnik Štefan Virjent.

Župan Marjan Šarec je Čebelarskemu društvu Kamnik iskreno čestital ob 110-letnici obstoja: »To je doba, ko že lahko govorimo o tradiciji. Čebelarstvo je izjemnega pomena. Morda se bomo tega zavedli, ali pa se že zavedamo sedaj, ko pesticidi in druge tegobe močno uničujejo čebele. Čebele so tiste, ki nam dajejo življenje in so zgled pridnosti, marljivosti in dela za skupnost, dela za skupni cilj. In tako moramo tudi mi delati za skupni cilj. Narava in čebele nas učijo, kako je treba živeti. Upam, da bomo znali temu prisluhniti.« Ob koncu pa se jim je zahvalil za skrbno in vztrajno ohranjanje čebelarstva na Kamniškem ter dodal: »Čebele naj Vas še mnogo let učijo marljivosti, enotnosti in veselja. Kamničanke in Kamničani smo ponosni na Vas.«

Učenke in učenci Osnovne šole Stranje so ob prijetnih zvokih marljivih čebel dodali še glasbeno noto, iz harmonike je zazvenel Čebelar, posebno glasbeno vzdušje so pričarali instrumentalisti Godbe Stranje, z ubranim petjem pa so nas navdušili pevci Pevskega društva Čebelarske zveze Slovenije.

»Naj medi!« vsaj še naslednjih 110 let in naprej!


<< Nazaj | Novice