Mali grad

Slovesnost nove maše v Stranjah

05.07.2021

 

Sprejem novomašnika Boštjana Dolinška in nova maša v StranjahMed letošnjimi novomašniki je tudi 25-letni Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje, ki je novo mašo v cerkvi sv. Benedikta v Stranjah obhajal včeraj, v nedeljo, 4. julija 2021. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil župan Matej Slapar skupaj s podžupanom Aleksandrom Uršičem, poleg njiju pa je dogodku prisostvoval tudi podpredsednik vlade, minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.

Boštjan Dolinšek prihaja iz župnije Stranje, zadnja tri leta pa je študiral teologijo na Germaniku v Rimu in po posvečenju se bo vrnil na študij pastoralne teologije. Željo po duhovništvu goji od otroških let. Je najmlajši od treh otrok, poseben zgled mu je predstavljala stara mama, s katero so živeli. Odraščal je ob njenih besedah in zgledih.

Njegova velika strast je petje, v domači župniji je delal tudi z mladimi pri mladinskih skupinah in pri oratoriju. Velika prelomnica v njegovem življenju je bila pot v Rim.

   

Boštjan Dolinšek se je ob včerajšnjem slovesnem trenutku zahvalil vsem, ki ga na poti spremljajo, predvsem pa svojima staršema, Barbari in Davidu ter slednjim izrožil blagoslovljene rožne vence. Zahvalil pa se je še številnim prijateljem, duhovnikom in faranom: »Hvala vsem sošolcem, učiteljem, profesorjem in vzgojiteljem tako v osnovni šoli kot v srednji šoli in na fakulteti. Predvsem pa tu s hvaležnostjo zrem v oči številnim prijateljem. Vsak od vas točno ve, zakaj vse sem mu hvaležen. Vsega vam ne morem povrniti, tudi, če bi to želel. Gospod pa lahko. Zaupajte mu in prepričan sem, da bomo nekoč skupaj uživali življenje v njegovi družbi. Gospod zahvaljujem se ti za vse duhovnike, ki so bili in so še vedno opora pri moji osebni rasti. Hvala vsem nekdanjim župnikom. Tako tistim, ki sem vas osebno doživel, bodisi kot otrok, prvoobhajanec, birmanec, hvala gospodu Selanu in gospodu Berčanu, pa tudi vsem župnikom in duhovnikom, ki ste v Stranjah delovali pred tem. Vsak je gotovo storil nekaj, da je njiva naše župnije postala rodovitna za nov duhovni poklic. Hvala tudi nekdanjemu župniku Tonetu, ki me je kot duhovnik spremljal zadnjih 12 let življenja. Gospod ti edini vidiš v človeško srce, povrni mu kakor in kolikor ti sam veš. Hvala vsem dekanijskim duhovnikom ter vsem, ki ste v teh zadnjih letih prihajali maševat v Stranje in sem vas tako spoznal in v vas gledal tiste, ki hodite pred menoj in mi kažete, kje je zdaj tudi moje mesto. Prisrčna hvala vzgojiteljem Semenišča v Ljubljani, najprej vodstvu, da ste me utrdili na moji poti, in seveda vsem sedanjim vzgojiteljem, ki ste me sprejeli, ko sem se letos vrnil v Slovenijo kot diakon. Ob tem pa seveda prav posebna zahvala kolegu Germanik v Rimu, kjer sem smel preživeti čudovita tri leta moje formacije in kamor se vračam. Hvala dobremu Bogu za srečanja in doživetja, ki si mi jih naklonil in hvala gospodu nadškofu za njegovo zaupanje. Ob tem hvala tudi tebi Gabrijel, najprej za to, da si sprejel vlogo pridigarja na moji novi maši ter, kar je zame pravzaprav še bolj pomembno, hvala za prijateljstvo, podporo in zgled gorečega duhovnika. V vrsti duhovnikov pa si prav posebno zahvalo zasluži moj mentor v mojem letošnjem diakonskem letu, gospod župnik Francu Špur. Hvala patrom frančiškanom iz Kamnika, ker me vedno lepo sprejmete in kamor sem vedno rad prihajal. Zahvala se obrača tudi k sestri Štefki Klemen, ki mi je neštetokrat obljubila svojo podporo in molitveno bližino. Nešteto vas, ki z molitvijo in besedo hodite to pot z menoj,« je med drugim dejal Boštjan Dolinšek.

Po sveti maši je sledilo kosilo, kjer so besede spodbude Boštjanu namenili številni njegovi prijatelji in duhovniki, med drugim tudi nadškof msgr. Stanislav Zore.

Ravno tako je novomašniku čestital župan Matej Slapar, ki mu je izročil darilo, ki ga bo spominjalo na rojstno občino, kamniško majoliko in Kamniško knjigo. Hkrati pa je izrazil čestitke za pogum, da se je odločil za duhovniški poklic in dejal, da smo Kamničanke in Kamničani ponosni, da je eden izmed letošnjih novomašnikov tudi iz naše občine.

Fotografije: Občina Kamnik in Miha Kokole


<< Nazaj | Novice