Mali grad

Slovesnost nove maše v Šmartnem v Tuhinju

06.07.2014

 

Dopoldan je v župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem v Tuhinju potekala slovesnost nove maše, ki jo je daroval Primož M. Korošec. Maše se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Po včerajšnjem sprejemu novomašnika Primoža M. Korošca v župnijski cerkvi v Šmartnem v Tuhinju, je danes dopoldan potekala slovesnost nove maše.

Pri sveti maši se je zbralo veliko duhovnikov, vernikov iz župnije, sorodnikov in novomašnikovih prijateljev ter sobratje Salezijanci.

Ob začetku svete maše sta novomašniku njegov brat in svakinja izročila novomašni križ, ki bo novomašnika spremljal na vseh poteh njegovega duhovniškega življenja.

Zbrane je ob koncu svete maše nagovoril tudi Primož M. Korošec: »Drage bratje in sestre v Kristusu ob koncu sv. Maše se spodobi, da se tudi novomašnik zahvali. Prva zahvala gre vsekakor dobremu Bogu, ki me je poklical v svojo službo, da sem lahko danes tukaj med vami kot novomašnik. Zavedam se, da če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji (Ps 126), če Gospod ne da blagoslova – ves naš trud obrodi malo sadov. Pred dobrimi desetimi leti, ko sem prišel k salezijancem in me je skrbelo kako bom zmogel vse kar me je čakalo; me je spodbudil današnji pridigar in mi dejal nekaj v smislu: »Če te Bog hoče, ti bo dal vse kar boš potreboval« in res, Bog se je držal tega. Danes se želim zahvaliti staršem, da so me sprejeli, vzgajali v krščanski veri in vrednotah ter mi dali svobodo, da sem se lahko samostojno odločil za pot, ki je morda v očeh sveta nespamet in norost. Enako tudi bratu in ostalim sorodnikom, ki niso nikdar nasprotovali moji odločitvi. Na poseben način si želim zahvaliti vsem vam prijateljem, ki ste sooblikovali dobršen del mojega življenja in ste bili pomemben člen v božjem načrtu, prav tako sobratom salezijancem, v prvi vrsti gospodu inšpektorju in vam mladim, ki ste bili povod za mojo odločitev, da postanem salezijanec – duhovnik. Veliko vas je tukaj in gotovo bi si vsak izmed vas zaslužil, da se mu zahvalim osebno, pa vendar bom omenil le nekatere, vsi ostali pa ste prav tako vključeni – domačemu župniku gospodu Simonu Lorberju (za organizacijo in vse kar je vložil v uspeh tega dneva), pevcem, krasilcem, pritrkovalcem, vsem gospodinjam, ki ste napekle pecivo in nas boste postregle po maši, vsem, ki ste darovali in postavljali mlaje, animatorjem, gasilcem, vsem molivcem, ki ste nas spremljali z molitvijo – zahvala in pozdrav tudi gospodu županu Marjanu Šarcu, narodnim nošam in vsem vam ljudem dobre volje. In na zadnje ena velika zahvala še dvema pomembnima osebama – mojemu sobratu in novomašnemu pridigarju Petru Pučniku, ki nosi veliko zaslugo za to, da sem postal salezijanec in prijatelju Marku Jerebu, ki je skupaj s Petrom prevzel glavni del organizacije novomašne slovesnosti. Brez božje in njune pomoči, bi marsikateri moj dan minil v skrbeh in dvomih ali vse poteka po načrtih. »Bohlonaj« še enkrat vsem skupaj, za vse to.«

Po sveti maši je sledilo kosilo, kjer so besede spodbude Primožu namenili številni njegovi prijatelji in duhovniki. Ravno tako pa je novomašniku čestital tudi župan Marjan Šarec in mu ob njegovi poti dejal: »Danes je vesel dan. Lahko bi ga primerjali z Jezusovim slovesnim vhodom v Jeruzalem, ko mu je bilo vse naklonjeno, ko je bil čaroben dan, ko so se zdele vse steze gladke. Danes je tak dan. Verjetno na tvoji poti ne bo vsak dan tako, ne bo vedno lahko, ampak ta dan naj te vodi naprej in, ko ti bo hudo, se boš spomnil današnjih trenutkov in boš lahko izvrševal svoje poslanstvo. Duhovniška pot ni lahko. Velikokrat se boš počutil kot Mojzes, ki je šel na goro, ljudstvo pa si je postavilo zlato tele, ampak ne glede na to, vsi trenutki so del življenja in verjamem, da bo tvoja predanost svojemu poslanstvu premagala vse težave in da boš znal izpolnjevati svoje poslanstvo, ki ni dano vsakemu. Želim ti vse dobro na tvoji poti.«

Ob zvokih domačih viž Ognjenih muzikantov in zabavnim programom, ki so ga pripravili sorodniki in Primoževi prijatelji je sledilo prijetno druženje, nato pa ob 18. uri še litanije Matere Božje.


<< Nazaj | Novice