Mali grad

Slovesni prevzem novega intervencijskega vozila GRS Kamnik

29.06.2012

 

Slovesnega prevzema novega intervencijskega vozila kamniških reševalcev GRS Kamnik se je popoldan v Kamniški Bistrici pri Jurju udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Kamniški gorski reševalci že od leta 1922 rešujejo ponesrečene v osrčju Kamniško – Savinjskih Alp. Kot javna služba v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pa rešujejo na težko dostopnem terenu na celotnem območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin. Na GRS Kamnik pravijo, da je za uspešnost dela reševalcev med drugim potreben hiter pristop do ponesrečenca in nadalje varen prevoz do ustrezne zdravstvene ustanove. Poleg helikopterja reševalci še vedno v večini primerov potrebujejo zanesljivo terensko vozilo. Nemalokrat se namreč zgodi, da z vozilom, s katerim razpolagajo, ne morejo optimalno opraviti svojih nalog. To je bil tudi razlog, da so se odločili za nakup še enega intervencijskega vozila, s katerim bodo močno dvignili svojo operativnost, ponesrečenim pa zagotovili še učinkovitejšo pomoč in oskrbo, kar je njihov glavni cilj in namen.

Ob slovesnem prevzemu novega intervencijskega vozila je zbrane nagovoril in pozdravil predsednik GRS Kamnik Franc Miš, ki se je zahvalil vsem donatorjem. »Ponosen sem, ko ugotavljam, da v času, ko je žal največja vrednota dobiček, pod kamniškimi gorami še vedno živijo ljudje, ki jim humanost in skrb za sočloveka nista tuja.«

Župan Marjan Šarec pa je ob tej priložnosti izrazil veselje in ponos, da smo v občini Kamnik pokazali in se dokazali, da smo pripravljeni nesebično pomagati našim reševalcem. »Na tak način jim lahko povrnemo le majhen del tistega, kar storijo za našo lokalno skupnost. Njihovo delo je veličastno«, je povedal župan. Poudaril je, da je ne dvomi v strokovno usposobljenost kamniških reševalcev, a brez ustrezne opremljenosti enote je težko govoriti o optimalnem delovanju enote. »Hvala vsem, ki so prispevali k nakupu intervencijskega vozila, kamniškim reševalcem pa srečno in varno vožnjo!« je še dodal župan.

Kamniškim reševalcem so edini vir financiranja sredstva, ki jih dobijo iz proračuna in od Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij, le – te pa porabijo za svoje operativno delovanje. Reševalci so zato izredno hvaležni, da so do prepotrebnega nakupa vozila prišli s pomočjo vseh, ki podpirajo dejavnost kamniških reševalcev in se zavedajo pomena njihovega človekoljubnega delovanja. Vsem donatorjem se zahvaljujejo za pomoč vsi člani Društva GRS Kamnik, še bolj pa jim bodo hvaležni tisti, ki bodo z novim intervencijskim vozilom deležni naše pomoči.

V kulturnem programu prevzema novega vozila je sodeloval kvartet Krt, o zgodovini Gorske reševalne službe Kamnik sta spregovorila svetnica Marija Mošnik in gorski reševalec France Malešič, člani GRS Kamnik pa so prikazali vajo reševanja padalca iz drevesa.

Za konec pa še povabilo na pogovor o knjigi Reševanje v gorah, ki bo v torek, 3. julija 2012, ob 19. uri, v Matični knjižnici Kamnik.

 

 


<< Nazaj | Novice