Mali grad

Slovesna predstavitev skupne izdaje znamk Pošte Slovenije in Liechtensteinske pošte z motivi Velike planine in doline Malbun

04.09.2015

 

Pošta Slovenije, Občina Kamnik, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, Velika planina d.o.o. ter Filatelistična zveza Slovenije bodo v četrtek, 10. septembra 2015, ob 14. uri, na Glavnem trgu v Kamniku pripravili slovesno predstavitev priložnostnih poštnih znamk na temo »Alpe kot življenjski prostor«. Znamke, ki jih bo Pošta Slovenije izdala v sodelovanju z Liechtensteinsko pošto, so posvečene Veliki planini in dolini Malbun.
Hkrati bo dogodek uvod v folklorni festival  45. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bo potekal od 10. do 13. septembra 2015, zato vas Zavod za turizem in šport v občini Kamnik vabi na eno največjih tovrstnih prireditev v Sloveniji.

Ob skupnem izidu znamk bodo v obeh državah potekali promocijski dogodki. Slovesna predstavitev priložnostnih poštnih znamk bo v Liechtensteinu danes, 4. septembra 2015, v Sloveniji pa v Kamniku, 10. septembra 2015.  Promocije v Sloveniji se bodo poleg predstavnikov Pošte Slovenije udeležili predstavniki Liechtensteinske pošte, slovenski veleposlanik v Švicarski konfederaciji, honorarni konzul Slovenije, predstavniki Občine Kamnik, Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik in Velike planine d.o.o., predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Filatelistične zveze Slovenije, predsednica slovenskega društva v Liechtensteinu in drugi.
Dogodek bo v Kamniku potekal v sklopu folklornega festivala 45. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji in katerega  uradno odprtje bo v petek, 11. septembra 2015. Dogajanje s pestrim programom razstav, glasbenih in folklornih nastopov, revije kostumov in noš, ustvarjalne delavnice, predstave, lončarsko-keramična kolonija, sejmi in tržnica ter predstavitev Okusov Kamnika gostijo do 30.000 obiskovalcev.

Pošta Slovenije z izdajo novih poštnih znamk nadaljuje niz skupnih izdaj dveh poštnih operaterjev. Te veljajo za posebno zanimivost med filatelisti in tudi v splošni javnosti. Tokrat je dve majhni državi povezal slikovit alpski svet ter življenje v njem. Tako Slovenija kot Liechtenstein sta izdala po dve poštni znamki z enakima motivoma-na eni znamki je slovenska Velika planina, na drugi pa alpska dolina v Liechtensteinu. Tema skupne izdaje so »Alpe kot življenjski prostor«. Nominalna vrednost vsake znamke je 1,29 evra, znamki pa bosta izšli v mali poli z osmimi znamkami v sotisku.  

Uradni izid znamk bo 25. septembra 2015 v sklopu rednega septembrskega izida poštnih znamk, ko bo med drugim izšla tudi posebna tematska mapa, ki bo vsebovala dve slovenski znamki, dve liechtensteinski znamki ter ovitek prvega dne, ki so ga izdali v Liechtensteinu. Na dan izida, torej 25. septembra 2015, bo v uporabi tudi žig prvega dne. Slovenska pošta bo, kot ob vsaki priložnostni znamki, izdala ovitek prvega dne z dvema znamkama.

Z dnem izida bodo vse znamke septembrskega izida na prodaj na vseh slovenskih poštah, kjer bo na voljo tudi informacijski bilten s predstavitvijo in opisom vseh novih znamk.

V primeru slabega vremena bo slovesna predstavitev priložnostnih poštnih znamk v grajskem salonu na gradu Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik.

Vljudno vabljeni na promocijo v Kamnik.


<< Nazaj | Novice