Mali grad

Slovesna predstavitev skupne izdaje priložnostnih znamk Pošte Slovenije in Liechtensteinske pošte z motivi Velike planine in doline Malbun

10.09.2015

 

V mestnem jedru Kamnika, na Glavnem trgu, se je danes zbrala množica slovenskih in tujih gostov, ki so prisostvovali slovesni predstavitvi dveh priložnostnih znamk na temo »Alpe kot življenjski prostor«. S to izdajo Pošta Slovenije nadaljuje niz skupnih izdaj dveh poštnih operaterjev, zanimanje za katere še posebej vlada med filatelisti. Tokrat sta moči združili dve manjši državi, ki ju povezuje slikovit alpski svet in življenje v njem. Tako Slovenija kot Liechtenstein sta izdali po dve poštni znamki z enakima motivoma, na eni je naša, kamniška Velika planina, na drugi pa alpska dolina Malbun v Liechtensteinu.

Velika planina zaradi svoje ohranjene pastirske dediščine in izjemnih razgledov na Kamniško-Savinjske Alpe velja za najlepšo slovensko planino. Izvirna arhitektura pastirskih bajt ji daje poseben pečat, ki je v celotnem alpskem prostoru nekaj posebnega. Najbolj živahna je planina poleti, od začetka junija pa do sredine septembra, ko pastirji iz doline nanjo priženejo živino. Takrat lahko v pastirskem naselju poskusite tudi tradicionalne dobrote, med njimi trdi sir trnič, ki velja za gastronomsko posebnost Velike planine.

Na drugi strani je dolina Malbun, katere alpske pašnike še danes izkoriščajo za potrebe kmetijstva. Do leta 1925 zgolj alpsko naselbino z okrog 50 razpršenimi planinskimi kočami, so kmalu zatem odkrili rekreativci in oddiha potrebni obiskovalci. Tako so konec 50-ih let v dolini začeli graditi nastanitvene kapacitete in restavracije ter ustvarili pogoje za športno udejstvovanje. Številne pohodniške poti, pozimi pa dobro urejena smučišča s sedežnicami, privabljajo veliko aktivnih dopustnikov v edino smučarsko središče kneževine Liechtenstein.

Znamki predstavljata plod uspešnega sodelovanja Pošte Slovenije in Liechtensteinske pošte, Občine Kamnik, Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Velike planine d.o.o. in Filatelistične zveze Slovenije, kar je v svojem govoru poudaril župan Občine Kamnik Marjan Šarec: »Prisrčno pozdravljeni na tem dogodku, ob katerem smo v Kamniku še posebej počaščeni, da je sodelovanje dveh pošt rodilo to, da imamo na eni izmed znamk našo čudovito Veliko planino. Današnji dan je poln simbolike, saj se ta prireditev odvija poleg pošte in je čudovit uvod v tridnevno dogajanje tukaj v Kamniku, kjer se bodo odvijali 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki imajo za Kamničanke in Kamničane še poseben pomen. Izredno smo ponosni na tradicijo, jo znamo ceniti, se od nje učiti in nam daje moči za prihodnost. Današnja prireditev pa je še posebej namenjena sodelovanju, saj se občina Kamnik nahaja v alpskem območju in Alpe so tisto območje, ki nas povezujejo in nam dajejo razloge, da se družimo in si izmenjujemo izkušnje. Preko teh dveh znamk pa bo to še posebej izraženo. Za nas pa predstavlja posebno čast in prav je, da to veselje, ki ga gojimo danes, ne zamre in se krepi ter nas združuje v novih sodelovanjih na alpskem območju.«

Veselje ob izidu znamk je izrazil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Švicarski konfederaciji, pristojen za Kneževino Liechtenstein, njegova ekscelenca mag. Franc Mikša: »Zelo me veseli, da smo se danes zbrali v Kamniku ob predstavitvi skupne poštne znamke. Od ideje pa do njene uresničitve je preteklo nekaj manj kot leto in pol. Teme za skupno poštno znamko ni bilo težko najti, saj sta Slovenija in Liechtenstein alpski državi, ki že vrsto let uspešno sodelujeta v okviru CIPRE in v okviru Alpske konvencije«. Ob koncu  se je zahvalil vodstvu Pošte Slovenije in Liechtensteina, še posebej njunima oddelkoma za filatelijo, za odlično sodelovanje pri oblikovanju skupnih poštnih znamk, ki bosta zagotovo prispevali k še večji promociji obeh držav v širšem mednarodnem okolju. S prepričanjem, da se bo sodelovanje obeh pošt še nadaljevalo, pa je izrazil željo, da bi se sodelovanje med poštama preneslo tudi na sodelovanje med Občino Kamnik, Veliko planino in Liechtensteinom.  

Poleg njega so slovesnosti v Kamniku prisostvovali še častni konzul Republike Slovenije v Liechtensteinu dr. Donat Marxer, predstavniki Občine Kamnik, Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Velike planine d.o.o., slednji so pripravili tudi pogostitev z Okusi Kamnika, Liechtensteinske pošte in Pošte Slovenije, predstavnike Filatelistične zveze Slovenije, Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za kulturo ter predsednica in člani Društva Slovencev v Liechtensteinu.

Promocija znamke predstavlja uvod v 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo z bogatim programom v naslednjih dneh popestrili Kamnik, na prireditev pa je v svojem nagovoru povabil tudi v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar: »Pozdravljam vas v najlepši občini Slovenije. V Kamniku se lahko sprehodite skozi izjemno staro mestno jedro ali pa se sprehodite po botaničnem vrtu Arboretuma Volčji Potok. Lahko uživate v najvišje ležečih termah v Sloveniji, z energijo se lahko napolnite v Tunjicah, lahko okusite Okuse Kamnika. Imamo pa tudi biser. Biser, ki ga Kamničani imenujemo zaklad narave. Seveda govorimo o Veliki planini. Vesel sem, da je bila planina upodobljena na znamkah in upam, da bodo obkrožile cel svet in videle vse celine sveta.«

Da je skupna izdaja znamk postala tradicija liechtensteinske pošte, ki krepi prijateljske vezi med Liechtensteinom in drugimi svetovnimi državami, je omenil direktor Liechtensteinske pošte za področje filatelije Norbert Hasler: »Ni potrebno dolgo iskati podobnosti med Slovenijo in Liechtensteinom. Obe državi sta močno povezani z Alpami, v katerih so se ljudje dolga leta naseljevali in kmetovali. V obeh državah veliko vlogo igrajo tudi zimski športi, čemur pričajo številni uspešni športniki kot sta na primer slovenska Tina Maze in liechtensteinska Tina Weirather.« Direktor je poudaril tudi prizadevanja tako Slovenije kot Liechtensteina pri trajnostni rabi območij za namene turizma in kmetijstva ter se zahvalil Pošti Slovenije, ki je pripomogla k uresničitvi tega projekta.

Podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc je izrazil pomembnost tovrstnih skupnih izdaj z drugimi poštnimi upravami, ki izpostavljajo zgodovinske, kulturne ali, kot v tem primeru, naravne vezi, ki narode medsebojno povezujejo: »Danes tako lahko ugotovimo skupno ljubezen in odnos do alpskega sveta in ohranjanja tradicionalnega sobivanja z njim. Velika planina je kar zadeva slovenski motiv na znamki zagotovo odličen primer ohranjanja pastirske tradicije in z njo prilagojenega turizma. Zahvala gre tistim, ki so se pred več desetletji tega zavedali v Kamniku in arhitektu Kopaču zaupali, da posodobi, a vendar ohrani tip pastirske  bajte.« Omenil je še, da jih bodo, kot skupne člane regionalne filatelistične povezave Multilaterala, z Liechtensteinom v prihodnje povezovale tudi skupne razstave, med katerimi bosta dve v prihodnjih letih organizirani v slovenskem prostoru.

Nazadnje je svoj pogled na skupno izdajo predstavil pooblaščenec poslovodstva Pošte Slovenije mag. Martin Mlakar, ki je izrazil veliko veselje Pošte Slovenije ob današnji svečanosti v idiličnem okolju kamniških Alp in skupni izdaji, ki bo še dodatno povezala obe državi: »Velika Planina in dolina Malbun sta že znana in uveljavljena alpska bisera. Prepričani smo, da bodo tudi znamke, ki jih bosta izdali obe državi, še dodatno pripomogle k prepoznavnosti obeh krajev v svetu.« Zahvalil se je tudi vsem, ki so ves čas verjeli v uspeh in moč skupnega izida poštnih znamk. 

V sklopu prireditve so vsem sodelujočim podelili spominske albume, v katere je Pošta Slovenije med drugim vključila dve slovenski znamki in, kot ob izidu vsake priložnostne znamke, ovitek prvega dne izdaje v Sloveniji.

Za kulturni program so poskrbeli učenke in učenci Glasbene šole Kamnik s triom trobent, kvartetom flavt in mladinskim pevskim zborom, popestrile pa so ga tudi Ljudske pevke Predice iz Kamnika.

Program je povezoval uradni napovedovalec 45. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine Tomaž Simetinger, v angleški jezik pa je prevajala Hana Brezovnik.

Uradni izid znamk bo 25. septembra 2015 v sklopu rednega septembrskega izida poštnih znamk, ko bodo vse znamke tudi naprodaj na vseh slovenskih poštah. 

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

 


<< Nazaj | Novice