Mali grad

Slovesna blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici

13.06.2015

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan skupaj s predsednikom Združenja Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović iz Budve v Črni gori Vladom Niklanovićem, predsednikom Društva Demos na Kamniškem mag. Igorjem Podbrežnikom, poslankami in poslanci Državnega zbora, predstavniki političnih strank, duhovščine, udeleženci iz Črne gore in ostalimi cenjenimi gosti udeležil slovesne blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici.

V občini Komenda in občini Kamnik je poznanih 16 grobišč, kjer naj bi bilo pokopanih skoraj osem tisoč žrtev povojnih pobojev. V Kamniški Bistrici je evidentiranih šest grobišč, štiri od njih so delno raziskana, drugi dve pa na raziskave še čakata. Dr. Mitja Ferenc predvideva, da se je v okolici Kamniške Bistrice končala pot za skupino slovenskih domobrancev, pripeljanih iz taborišča v Šentvidu, pa tudi za številne pripadnike vojske Neodvisne države Hrvaške in Jugoslovanske vojske v domovini iz Črne gore ter nemške narodnosti vključno s civilisti.

Občina Kamnik je že leta 1994 označila in začasno zavarovala vsa takrat znana prikrita grobišča, tudi ta v Kamniški Bistrici. V naslednjih letih je sledil je popis žrtev druge svetovne vojne v Občini Kamnik, ki so ga opravili številni prostovoljci. Junija leta 2014 je Društvo Demos na Kamniškem s predsednikom mag. Igorjem Podbrežnikom pod pokroviteljstvom Občine Kamnik blagoslovilo zemljo za Park spomina in opomina Kamniška Bistrica, da bi lahko letos po 70 letih v čast vsem žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja v kamniški in komendski občini, ki tam počivajo v do zdaj prikritih grobiščih, ob spominskem sakralnem objektu, urejenem v ekumenskem duhu, povezali srca v tihi prošnji za odpuščanje in mir;  žrtvam v spomin, živim v opomin.

Poleg združenja Odkrićemo istinu - Dušan Niklanović, ki so v celoti financirali izgradnjo kapelice in ureditev osrednjega dela parka, so program ureditve vprašanj prikritih grobišč podprli na državni in občinski ravni. Zahtevna naloga je bila uresničena, ker se je oblikovalo široko partnerstvo: Združenje Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović, Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, Občina Kamnik, Društvo Demos na Kamniškem, Agrarna skupnost Meščanska korporacija, združenji Ob lipi sprave ter Resnica in sočutje.

Zbrane je ob začetku slovesnosti pozdravil župan Marjan Šarec in poudaril, da danes stojimo na kraju, kjer so svojo pot končali pripadniki vojska, ki so se znašle na napačni strani zgodovine, misleč, da imajo pravo poslanstvo. »70 let je minilo od zmage nad fašizmom in nacizmom, končala se je druga svetovna vojna, ki je pustila trajne posledice mnogim rodovom. Milijoni pobitih, ranjenih, preseljenih, izseljenih in mučenih v taboriščih smrti in zaporih. Vse to v imenu ideologij, ki sta želeli izbrisati druge narode z obličja zemlje. Ker nasilje vedno rodi novo nasilje, je bila naša zemlja takoj po koncu vojne prepojena z novo krvjo, vloge so se zamenjale. Moramo se zavedati, da to nikakor ni slovenska posebnost, to se je dogajalo po vsej Evropi. Ne prikazujmo Slovenije v slabši luči, kot si zasluži. Državo in narod sestavljamo ljudje. Ljudje pa nismo nezmotljiva in popolna bitja in nikoli ne bomo. Na kraju, kjer smo danes, so svojo pot končali pripadniki vojska, ki so se znašle na napačni strani zgodovine, misleč, da imajo pravo poslanstvo. Današnja slovesnost nima in ne sme imeti namena opravičevati njihovih medvojnih dejanj, jih rehabilitirati ali kakorkoli spreminjati njihovo vlogo v zgodovini. Kdor pričakuje to, so njegova pričakovanja napačna. Danes gre za izpolnjevanje naloge biti človek. Slovenci veliko damo na urejanje grobov svojih bližnjih. To ni težko. Težje, skoraj nemogoče, pa postane vprašanje pokopavanja nasprotnika. A v Kamniku to zmoremo. Današnji dan bo zapisan v zgodovino, kot dan, ko smo svojcem ubitih omogočili dostojno slovo. Kot predstavnik mlajše generacije sem ponosen, da smo prestopili ovire, ki jih ni bilo malo. Objekt  je lep, sodi v okolje, predvsem pa je soglasno sprejet od vseh sodelujočih. Občina Kamnik bo z današnjim dnem okolje, kjer smo pogledali resnici v oči in bili sposobni priznati zgodovinski madež. Sprava je čustveno dejanje, ki se ga ne da doseči z dolgimi razpravami, prisiljenimi okroglimi mizami in obtoževanjem druge strani. Sprava se je v mnogih srcih ljudi že zgodila, a so posamezniki v slovenski politiki zaradi doseganja kratkovidnih ciljev vse pokvarili. Sprava je postala zlorabljen pojem. Leta 1990 sta si v roke segla Milan Kučan in Alojzij Šuštar. Zmogla sta to, kajti vedela sta, da nihče ni brez greha. Velik zgled za današnjo politiko. Lahko bi veliko govoril o težavah, trudu in zaslugah posameznikov, a ne bom. Objekt, ki stoji na tem mestu, govori sam zase. Zahvaljujem se vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri izvedbi obeležja in s svojim znanjem, voljo, predvsem pa finančnimi sredstvi omogočili ekumensko srečanje in pietetno dejanje. Zavedajmo se preteklosti, dobrih in slabih stvari, a delujmo za prihodnost. Predvsem se trudimo za mir, kajti vojna zbudi v človeku najslabše nagone. Naj nikoli več ne pride do tega, da bi brat moril brata v imenu tujih ideologij in interesov.«

Slavnostni govornik Vlado Niklanović se je v svojem govoru iz srca zahvalil, da mu je danes, v 91. letu njegovega življenja, pripadla dolžnost, da vse pozdravi in se zahvali za prisotnost pri posvečenju te spominske kapelice nad kostmi umorjenih pred 70 leti. Med obujanjem spominov na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti je svoje misli strnil z besedami: »Od 9. do konca meseca maja 1945, je Slovenija po ukazu Josipa Broza Tita postala množično grobišče več sto tisoč umorjenih. Miniti je moralo petdeset let, da bi se tančica težkih zločinov komunistične partije lahko dvignila in bi se resnica lahko razkrila. Moj pokojni brat Dušan, ki se je skoraj pred tremi leti preselil v večnost, daleč pred začetkom razkrivanja težkih zločinov po Sloveniji, je poskušal kaj izvedeti o usodi svojih bratov in prijateljev, ki so izginili meseca maja. Še leta 1981 je kot turist s svojo soprogo Vidosavo naskrivaj obiskoval okoliška mesta od Kamnika pa vse do Celja, da bi karkoli odkril, čeprav je bilo v tistih časih zelo tvegano celo omenjati te dogodke. Društvo Otkričemo istinu, katerega prvi in glavni organizator je bil, nosi njegovo ime, ker je to tudi zaslužil.«

 

Obred blagoslovitve, ki ga je zasnoval akademik dr. Janez Juhant, so opravili ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, cetinjski nadškof in črnogorsko-primorski metropolit dr. Amfilohije Radović in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo. S pesmijo je blagoslovitev spremljal Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pod vodstvom Ane Smrtnik, za vezno besedo pa sta poskrbela Marjeta Humar in Tone Ftičar.


<< Nazaj | Novice