Mali grad

Slovenskim kadetinjam končno trinajsto mesto, konec dopusta tudi za odbojkarice Calcit Volleyballa

05.08.2013

 

Slovenija – Portoriko    3:1 (17, -25, 24 ,24)

Nakhon Ratchasima – Dvorana Lipatapanlop Gym. 100 gledalcev. Sodnika: Sasiprapa (Tajska) in Odundo (Kenija).

Slovenija: Mori 7, Korošec, Đukič, Bernardi, Mihalinec 5, Markovič 9, Mihevc 14, Pintar 16, Ščuka 14, Sobočan 10, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Portoriko: Alvarez, Valle – libero, Alicea 1, Velazquez, Santos 10, Otero 2, Montero 19, Rivera 2, Miranda 12, Coronel 8, Kuilan 3, Rojas 4. Selektor: Juan C. Rodriguez.

Slovenska kadetska reprezentanca je svetovno prvenstvo na Tajskem na tekmi za končno trinajsto mesto po skoraj dveurnem boju ugnala odbojkarice Portorika. Časarjeve izbranke so se morale po prepričljivi zmagi v uvodnem nizu v nadaljevanju tekme močno potruditi, da so strle odpor svojih nasprotnic, tako so prvo svetovno prvenstvo katerekoli slovenske ženke odbojkarske ekipe končale tako, kot so ga začele – z zmago. Naslov svetovnih prvakinj so osvojile kadetinje Kitajske, ki so v finalu brez izgubljenega niza premagale Američanke, prav tako brez izgubljenega niza pa so se bronaste kolajne dokopale Brazilke, ki so bile boljše od Perujk.

Sicer pa so svojo zadnjo tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu na Tajskem slovenske kadetinje začele v svoji običajni postavi, z Evo Mori, Anito Sobočan, Lanbo Ščuko, Elo Pintar, Katjo Mihevc, Niko Markovič in prosto igralko Majo Pahor. V tej zasedbi so prvi niz odigrale odlično, saj so prevladovale v vseh elementih odbojkarske igre, predvsem pa v bloku, v katerem je prednjačila Ela Pintar in na servisu. Naredile so tudi izredno malo število lastnih napak, kar jim je tudi prineslo zanesljivo zmago v uvodnem nizu. Žal nadaljevanje tekme ni bilo več tako prepričljivo. Tudi Portoričanke so popravile svojo igro v bloku. V tem elementu igre se je izkazala Joscelyn Coronel, v napadu je bila nezaustavljiva Genesis Miranda, ki sta imeli največ zaslug, da smo videli napeto končnico drugega niza. V njej so bile bolj zbrane slovenske odbojkarice, ki so še naprej prevladovale v bloku in na servisu. Tudi tretji niz so bolje začele slovenske kadetinje, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, toda z delnim izidom 9:3 so do prednosti prišle Portoričanke. V slovenski ekipi so se pojavile številne lastne napake, pa tudi blok ni bil več tako učinkovit kot v prvem in večji del drugega niza. Za nameček se je v ekipi Portorika razigrala Patricia Monero, ki je pridno nabirala točke za svojo ekipo. V končnico niza so Portoričanke vstopile s prednostjo petih točk, 22:17, vodile pa so tudi že s 24:19, toda z izjemno serijo so Slovenke izid na 24. točki izenačile. Žal jim je za popolno preobrat zmanjkalo tudi nekaj sreče. Sredi četrtega niza je vse kazalo na gladko zmago slovenske izbrane vrste, ki je povedla s 15:9, vendar ji to še ni prineslo končnega uspeha. Po novi seriji lastnih napak so nasprotnicam dovolile, da so izid na sedemnajsti točki izenačile, nato pa celo povedle z 20:18. Toda tokrat so se Časarjeve izbranke le zbrale ter z dvema zaporednima točkama izid izenačile, na koncu pa izkoristile svojo drugo zaključno žogo za končno zmago in se od svojega prvega prvenstva svetovnega prvenstva poslovile z zmago in trinajstim mestom. Ob slovesu s svetovnega prvenstva so se zlasti izkazale v bloku, saj so v tem elementu igre dosegle kar devetnajst točk (Ela Pintar šest in Lana Ščuka štiri), pa tudi število štirinajstih asov je lep dosežek (Anita Sobočan pet asov, Katja Mihevc štiri), vendar so naredile preveliko število lastnih napak (27), pa tudi učinkovitost v napadu bi lahko bila boljša. A kakorkoli že, trinajsto mesto na svetu je še en lep uspeh slovenskih kadetinj, ki so po zmagi na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu morda pričakovale še kakšno vidnejšo uvrstitev, toda v tekmi osmine finala so bile odbojkarice Peruja tokrat preprosto boljše, kar so dokazale tudi z uvrstitvijo v polfinale.

Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »Veseli me, da se s svetovnega prvenstva vračamo z zmago. Reprezentanco Portorika smo si ogledali na tekmi s Poljsko in pokazalo se je, da gre za zelo močno ekipo. Pri obeh ekipah se je videlo, da jih je načela utrujenost, saj je bila to že osma tekma v desetih dneh. Tokrat smo popravili svoj servis, zadovoljen pa sem tudi z igro v bloku. Na koncu bi se rad zahvalil organizatorjem svetovnega prvenstva, ki so pripravili resnično nepozaben turnir.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Zelo smo utrujene od napornega ritma tekmovanja. Temu primerna je bila tudi naša igra, v kateri je bilo preveč nihanj in preveč lastnih napak, toda na koncu smo vseeno uspele priti do zmage. Lepše se je s svetovnega prvenstva posloviti se z zmago, kot s porazom.«

Izidi zadnjega dne SP za kadetinje

Finale: Kitajska – ZDA 3:0 (16, 21, 23); za tretje mesto: Brazilija – Peru 3:0 (19, 23, 12);za peto mesto: Japonska – Srbija 3:2 (-14, -23, 20, 15, 13); za sedmo mesto: Poljska – Dominikanska republika 3:1 (11, -19, 16, 14); za deveto mesto: Turčija – Italija 3:2 (22, 21, -20, -18, 12); za enajsto mesto: Tajvan – Grčija 3:1 (23, 18, -14, 22); za trinajsto mesto: Slovenija – Portoriko 3:1 (17, 25, -24, 24); za petnajsto mesto: Egipt – Tajska 3:2 (-20, 21, 20, -18, 8);

Končni vrstni red: 1. Kitajska, 2. ZDA, 3. Brazilija, 4. Peru, 5. Japonska, 6. Srbija, 7. Poljska, 8. Dominikanska republika, 9. Turčija, 10. Italija, 11. Tajvan, 12. Grčija, 13. Slovenija, 14. Portoriko, 15. Egipt, 16. Tajska, 17. Argentina, 18. Mehika, 19. Tunizija, 20. Alžirija.

Konec dopusta tudi za odbojkarice Calcit Volleyballa

Kamniški odbojkarji se na napore v novi sezoni znojijo že od prejšnjega četrtka, od danes naprej pa se jim bodo pridružile še odbojkarice Calcit Volleyballa. Aktualne pokalne zmagovalke Slovenije in slovenske podprvakinje se bodo prvič v novi sezoni zbrale danes, ob 18. uri, na igriščih Pod Skalco, kjer bodo imele »spoznavni« večer, saj bo ekipa v primerjavi z lansko sezono zelo spremenjena, nov pa bo tudi trener Gašper Ribič.

»Odločili smo se, da bomo s pripravami začeli nekoliko drugače kot je to običajno in da ne bomo šli takoj v dvorano, pač pa, da se dobimo na našem igrišču za odbojko na mivki Pod Skalco, kjer bomo za začetek malo poklepetali. Ker bo v novi sezoni kar nekaj novih igralk, je prav, da se najprej spoznamo, morda odigramo kakšno tekmo v odbojki na mivki, jutri popoldne pa bomo začeli z normalnimi pripravami v dvorani,« je pred popoldanskim zborom Pod Skalco povedal Gašper Ribič, ki je na trenerski klopi zamenjal Olega Gorbačova in se bo prvič podal v samostojno vodenje članske ekipe. Vendar bo nekdanji kapetan Kamničanov, ki se kot igralec lahko pohvali tudi s tremi osvojenimi naslovi državnega prvaka in pokalnim naslovom, kot pomočnik Luke Slabeta na klopi ACH Volleyja pa je v lanski sezoni osvojil obe domači lovoriki in srednjeevropsko ligo in v ligi prvakov prebil v osmino finala, s svojimi igralkami le dober teden. Že na začetku prihodnjega tedna se bo na Rogli pridružil pripravam slovenske članske reprezentance, saj je član strokovnega vodstva slovenske izbrane vrste, delo z odbojkaricami Calcita pa bo nadaljeval Aljoša Jemec, ki se bo jutri vrnil s SP za kadetinje na Tajskem, in ki bo tudi v novi sezoni opravljal delo pomočnika v lani najboljši ekipi kamniške občine.

»Prvi teden bomo, razen v petek, trenirali le enkrat dnevno, nato pa bomo počasi stopnjevali intenzivnost priprav. Časa je več kot dovolj, kajti s tekmovanjem v srednjeevropski ligi bomo začeli šele sredi oktobra, zato ni nobene potrebe, da že na začetku gremo na 'polno'. Sam bom skušal biti čim več z ekipo, zato bom izkoriščal reprezentančne proste dneve. Avgusta bo tega več, septembra, ko bo večja pozornost delu v reprezentanci pa bo večja odgovornost na Aljoši Jemcu. Toda ker je bil Aljoša v podobnem položaju že lani, ve, kako se tem zadevam streže, sicer pa bova ves čas v stikih, zato ni bojazni, da ekipa v novo sezono ne bi šla dobro pripravljena,« je prepričan Ribič.

Na današnjem prvem zboru Pod Skalco bosta manjkali Eva Mori in Lana Ščuka, ki se bosta jutri vrnili s svetovnega prvenstva za kadetinje na Tajskem – obe se bosta ekipi pridružili prihodnji teden, saj v tem trenutku najbolj potrebujeta počitek -, tako da bo prisotno le sedem igralk, kajti v ženski ekipi Calcita še vedno niso končali s prestopnim rokom. V primerjavi z lansko ekipo bo veliko sprememb. Ob Evi Mori bodo iz lanske sezone kamniški dres nosile le še Tjaša Turnšek, Ana Katarina Hribar in Nika Mori. Za zdaj so novinke Mojca Božič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Meta Jerala, medtem ko je Petra Vrhovnik povratnica v ekipo.

»Za zdaj bo največja konkurenca na mestu organizatorke igre, kjer bomo imeli dve odlični igralki, Evo Mori in Mojco Božič in na tem igralnem mestu ne bo nobenih sprememb več. Tako kot tudi ne na mestu proste igralke, kjer računamo na Meto Jeralo in korektorice s Tjašo Turnšek. Na sprejemu imamo za zdaj štiri igralke, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Niko Mori in Ano Katarino Hribar, kajti Elmina Handanovič se je odločila, da bo zapustila naš klub, še vedno pa ni nič novega glede Petre Kramolc. Moja želja je, da bi ostala, vendar se mora zdaj Petra sama odločiti, ali bo še igrala. Najbolj 'tanki' smo na mestu blokerke, saj imamo za zdaj na tem igralnem mestu le Tamaro Borko. To pomeni, da bomo potrebovali še dve blokerki, eno izkušenejšo in eno mlajšo,« pa je Ribič spregovoril o trenutnem igralskem kadru v prvi ženski ekipi Calcita. Ribič trenutno ne razmišlja, da bi prvi ekipi pridružil katere igralke izdruge ekipe Calcita, ki bo v novi sezoni igrala v drugi slovenski ligi.

»Igralke iz naše druge ekipe sem imel priložnost videti na treningih maja in junija. V njej je vsekakor nekaj zanimivih igralk, vendar smo se odločili, da jih letos še ne bomo pridružili prvi ekipi, kajti zanje je bolje, da se vsaj eno leto nabirajo izkušnje v drugi ligi. Morda bomo katero od njih pridružili našim treningom, vendar le v dogovoru z njihovim trenerjem, saj nočemo motiti njihovega ritma treningov. Računamo, da bi prihodnje leto že lahko katera od teh igralk potrkala na vrata prve ekipe. Dejstvo je, da gremo v novo sezono v okrnjeni zasedbi, toda v podobnem položaju so tudi mnoge druge ekipe, zato ni nobenega razloga za paniko. Trenutni položaj je, kakršen je, vendar je dobro, da si včasih potrpežljiv in prepričan sem, da bomo na koncu sestavili dobro ekipo,« zagotavlja novi trener Kamničank, ki je kot domačin dobro seznanjen s stanjem v svojem matičnem klubu in ki mu bosta pri delu pomagala pomočnik trenerja Aljoša Jemec in statistik Igor Klančišar, ki sta bila v ekipi že v lanski sezoni. Tudi v novi sezoni bodo Kamničanke igrale v srednjeevropski ligi, v pokalu challenge, kjer bodo v drugem krogu igrale proti švicarski ekipi Franches-Montagnes ter seveda v obeh domačih tekmovanjih.

Ženska ekipa OK Calcit Volleyballa v sezoni 2013/14

Organizatorki igre: Mojca Božič, Eva Mori.

Sprejemalke: Ana Katarina Hribar, Nika Mori, Lana Ščuka, Petra Vrhovnik.

Blokerka: Tamara Borko.

Korektorica: Tjaša Turnšek.

Prosta igralka: Meta Jerala.

Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec, statistik: Igor Klančišar.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice