Mali grad

Slovenske kadetinje na EP uresničile svoje sanje

07.04.2013

 

Tekma za uvrstitev od petega do osmega mesta

Slovenija – Nemčija      3:1 (19, -16, 18, 15)

Bar – Dvorana Topolica. 100 gledalcev. Sodnika: Szabo-Alexi (Romunija) in Collados (Španija).

Slovenija: E. Mori 2, Korošec 3, Đukič 1, Eržen, Mihalinec, Markovič 9, Mihevc 7, Pintar 8, Ščuka 23, Sobočan 7, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Nemčija: Thiele, Kemmsies 6, Scheuschner 1, Sydlik, Petter, Kuhn 11, Doerr, Shaefer 21, Schubert, Silge 5, Jaeckle 5, Hoelzig 13. Selektor: Jens Tietroehl.

»Z zgodovinsko uvrstitvijo med osem najboljših reprezentanc v Evropi smo svoje cilje izpolnili, zdaj se bomo potrudili, da uresničimo še svoje sanje, premagamo Nemčijo in se uvrstimo na SP, ki bo na Tajskem,« je dan pred tekmo z Nemčijo, ki je odločala o uvrstitvi na SP, na kadetskem evropskem prvenstvu v Črni gori in Srbiji dejal selektor slovenske reprezentance Jože Časar. Njegove izbranke, ki so tekmo začele v postavi Eva Mori, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Katja Mihevc, Ela Pintar, Nika Markovič in prosta igralka Maja Pohar, so prvi korak na poti k uresničitvi svojih sanj naredile že v prvem nizu, ko so z dobrimi servisi oddaljile nasprotnice od mreže, v napadu pa so preko razpoložene Lane Ščuke prihajale do točk. V drugem nizu so Nemke z blokom zaustavile slovenski napad, pa tudi začetni udarec slovenskih odbojkaric ni bil več na ravni iz prvega niza. V tretjem nizu sta bili ekipi do desete točke še izenačene, nato pa so slovenske kadetinje z borbeno in agresivno igro prisilile nasprotnice na veliko število lastnih napak. Razigrala se je Lana Ščuka, ki je visoke nemške blokerke niso več mogle zaustaviti, tako da je tudi tretji niz pripadel Časarjevim izbrankam. Velik motiv in želja po igranju na svetovnem prvenstvu, kar je do zdaj izmed slovenskih odbojkarskih reprezentanc uspelo le mladincem leta 2007, ki je v Maroku osvojila deveto mesto, je bil pri slovenskih igralkah prisoten tudi v četrtem nizu, ki so ga začele odločno in si že do drugega tehničnega odmora priigrale šest točk prednosti. Visoko vodstvo jih ni zadovoljil. Nasprotno, saj do konca niza nemškim kadetinjam prepustile zgolj še pet točk in svoje sanje spremenile v resničnost.

Zmaga slovenskih kadetinj, ki bodo jutri ob 13. uri igrale z Grkinjami - le-te so v prvi tekmi premagale Rusinje s 3:0 in so se tudi že uvrstile na SP – je bila čista kot solza. V primerjavi s prejšnjimi tekmami so popravile svoj sprejem, ki je bil tokrat 37-odstoten, nemški le 29-odstoten, v napadu je bila njihova učinkovitost 40-odstotna, nemška 35-odstotna, obe ekipi sta imeli po enajst asov, več blokov, enajst pa so imele Nemke – Slovenke so jih imele pet manj. Zato pa je slovenska reprezentanca naredila le petnajst lastnih napak, nemška pa kar 31. 

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice