Mali grad

Slavnostni podpis v Knjigo častnih gostov mesta Kamnik ob obletnicah pobratenja z občinama Trofaiach in Andechs

06.09.2019

 

Slavnostni podpis v Knjigo častnih gostov mesta Kamnik ob obletnicah pobratenja z občinama Trofaiach in AndechsPopoldan se je župan Matej Slapar v prostorih Občine Kamnik srečal z delegacijama pobratenih občin Trofaiacha in Andechsa, na čelu katerih sta bila direktor Občine Trofaiach Uwe Kroneis in županja Občine Andechs Anna E. Neppel. Letošnje leto namreč obeležujemo 20. obletnico partnerstva z Občino Trofaiach in 15. obletnico partnerstva z Občino Andechs, ki ju bomo slovesno obeležili v okviru 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Pred večernim uradnim odprtjem največjega slovenskega etnološkega festivala, ki bo na Glavnem trgu ob 19. uri, kjer bodo pobratenima občinama tudi slovesno podeljena priznanja, so se gostje, kot rečeno, sprva srečali v prostorih Občine Kamnik.

Ob tej priložnosti se je župan Matej Slapar iskreno zahvalil vsem, ki so skrbeli, da so bili odnosi med občinami dobri, da smo in bomo še sodelovali na številnih področjih, predvsem pa to, da smo ostali prijatelji vsa ta leta.

Tudi direktor Občine Trofaiach Uwe Kroneis je z veseljem zrl v preteklost in prihodnost našega sodelovanja, njegovim željam pa se je pridružila županja Občine Andechs Anna E. Neppel, ki je poudarila, da smo zgledno sodelovali ob številnih priložnostih in se v vseh teh letih tudi marsikaj drug od drugega naučili.

Sledil je slavnostni podpis v Knjigo častnih gostov mesta Kamnik, kamor so se s ponosom podpisali direktor Občine Trofaiach Uwe Kroneis, občinski svetnik in pooblaščenec za pobratena mesta Občine Trofaiach Helmut Wiesmüller ter županja Občine Andechs Anna E. Neppel.

O pobratenju z Občino Trofaiach


Stiki Občine Kamnik z Občino Trofaiach segajo v leto 1997, ko je delegacija Trofaiacha prvič obiskala Kamnik. Kamničani pa so v letu 1998 prejeli tudi uradno povabilo župana Trofaiacha. Ob takratnem obisku je bila s strani tedanjih predstavnikov obeh občin izražena želja po tesnejšem sodelovanju in povezavah tako na kulturnem kot tudi na gospodarskem področju ter na področju turizma. Obema mestoma je bila takrat predstavljena zgodovinska povezanost, ki je pri občanih naletela na veliko zanimanje in željo po tem, da bi se bolje spoznali. Tega leta je skupina folklore iz Trofaiacha prvič sodelovala na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, kamniškim podjetjem pa se je s strani Trofaiacha ponudila možnost predstaviti se na razstavnih površinah sejma v idiličnem avstrijskem mestu. Leta 1999 se je sodelovanje obeh občin s sklenitvijo partnerstva tudi po formalni strani okrepilo ter se iz leta v leto krepilo na številnih področjih. Nekateri dogodki v okviru izmenjav so postali stalnica, vrhunec vsakoletnih izmenjav pa nedvomno predstavlja obisk in sodelovanje predstavnikov in občanov Trofaiacha na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

O pobratenju z Občino Andechs


V mestni hiši v Andechsu visi listina o partnerstvu, iz katere je razvidno, da je 27. marca 2004 partnerstvo med »Občino Andechs in mestom Kamnik« s podpisom župana Antona Toneta Smolnikarja, Karla Rotha in Kurta Schölderleja dobilo uraden pečat. Sami začetki partnerstva Kamnika in Andechsa segajo v leto 1998, takrat je v mesecu maju prišlo do prvega obiska skupine iz Andechsa. Ta obisk v Kamniku je zasejal seme nadaljnjega sodelovanja. Posebej je potrebno izpostaviti nastop andeškega zbora z gospodom Antonom Pfellom in izvedbo Carmine Burane Carla Orffa v Kamniku, ravno tako številne stike med kamniškimi gasilci in gasilci iz Erling-Andechsa, naši pobrateni gostje se radi spominjajo tudi tega, kako so skupaj s Kamničani leta 2008 postavili majsko drevo/mlaj v Kamniku in leta 2009 v Erlingu/Andechsu. Aktivnosti so se nenazadnje odvijale tudi na področju izobraževanja, saj je v okviru projekta Comenius, v letih 2013 do 2015, prišlo do izmenjave in obiskov naših osnovnih šol. Nepozabni so nastopi in udeležba skupine pevcev Uttinger Sängergruppe na Dnevih narodnih noš leta 2011 in povorke tolkalistov iz Erlinga ter društev noš iz Erlinga in iz Friedinga leta 2014. Vrhunec vsakoletnih izmenjav pa nedvomno predstavljajo tudi obiski in sodelovanja predstavnikov in občanov Andechsa na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.


<< Nazaj | Novice