Mali grad

Slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Rdečega križa

08.06.2013

 

Današnje slovesnosti ob podelitvi priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Rdečega križa, ki se je odvijala v Domu kulture Kamnik in je bila namenjena počastitvi nesebičnim in plemenitim prostovoljcev in krvodajalcem, se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Območno Združenje Rdečega Križa Kamnik navaja, da se je v letu 2012 število krvodajalcev povzpelo na 1.825, kar je zopet več kot leta 2011. V letu 2012 je prvič darovalo kri 183 krvodajalcev, kar je 17 krvodajalcev manj kot leta 2011. Na področju krvodajalskih akcij smo bili v občini Kamnik aktivni in uspešni na prvi in drugi letošnji akciji. V upanju, da bo naslednja krvodajalska akcija tudi takšna, potekala bo 21. in 22. oktobra 2013, pa si srčno želijo in pravijo, »tudi vaša kri lahko rešuje življenja!«

Novi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel je povedal nekaj besed o sami zgodovini slovenskega krvodajalstva in med drugim poudaril:»Letos mineva 60 let prostovoljnega in neplačanega krvodajalstva. Kri potrebujemo za marsikaj in z njo rešujemo življenja. Prostovoljno in neplačano krvodajalstvo nam zagotavlja varno kri. Tekom zadnjih let, navkljub gospodarski in socialni krizi, beležimo rast v številu krvodajalcev. Cilj srečanj in druženj je, da bi širšemu občinstvu predstavili krvodajalca kot iskrenega in odprtega. Krvodajalci ste tisti, ki marsikatero zgodbo spremenite v srečen konec.«

Zbrane je nagovoril tudi župan Marjan Šarec: »Darovanje krvi, tisto, brez katerega človeštvo ne more obstajati, je plemenito dejanji. Kot je povedal predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel, se kljub krizi in težki svetovni situaciji število krvodajalcev povečuje. To dejstvo nam kaže, da znamo v težkih trenutkih, ko nam je hudo, še vedno najti tisti notranji glas solidarnosti in slišati tiste, ki potrebujejo našo pomoč. Vi krvodajalci, ki podarite nekaj svojega za to, da boste nekoga rešili, pa nevedoč koga, to je tisto nekaj najlepšega. Tukaj ste zbrani vi, ki rešujete in jih boste še reševali. Vse ostale besede so odveč. Iskrena hvala v imenu vseh občank in občanov občine Kamnik.«

Podeljena so bila priznanja 59 krvodajalcem občine Kamnik za 20-, 30-, 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- in celo 160-kratno darovano kri. Vsi dobitniki priznanj se slovesnosti zaradi različnih zadržkov žal niso udeležili. Prav tako pa tudi priznanja štirim zaslužnim članom – aktivistom Krajevnih odborov Rdečega križa, katere so predlagale Krajevne organizacije. Ob koncu je sledila še zahvala nekdanjemu predsedniku Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr.  Vladimirju Brezniku, ki je po 33. letih uspešnega vodenja funkcijo predal dr. Marku Riflu.

Za pester kulturni program so, pod vodstvom mentorice Karle Urh, poskrbele učenke in učenci OŠ Stranje.

Dan slovenskega krvodajalstva

V počastitev dejavnosti na področju krvodajalstva v Sloveniji praznujemo Dan slovenskega krvodajalstva, ki ga obeležujemo v torek, 4. junija 2013.

Z razvojem slovenskega krvodajalstva se je v več kot pet desetletjih izoblikovalo nekaj, kar lahko označimo kot slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino. Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Leta 1953 pa smo v Sloveniji uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 60 let. V teh letih so zabeležili več kot 5 milijonov krvodajalcev, ki so s svojo krvjo  bolnikom omogočili zdravljenje ali jim celo rešili življenje. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema in predpogoj za preskrbo s krvjo. Naša država sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 odstotkov prebivalcev, vsak delovni dan okoli 350 – 400 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi.

 

Naj še omenimo, da bo v petek14. junija 2013, po celem svetu obeležen tudi Svetovni dan krvodajalcev, katerega namen je povečati zavedanje o potrebi po varni krvi in pripravkih iz krvi ter se vsem neplačanim prostovoljnim krvodajalcem zahvaliti za njihovo kri, ki rešuje življenja. Tema letošnje kampanje, ki obeležuje 10. obletnico Svetovnega dneva krvodajalcev, je, da z darovanjem krvi darujemo življenje. Svetovna zdravstvena organizacija vse države poziva, da predstavijo zgodbe posameznikov, katerih življenje je rešila darovana kri. S tem želi motivirati redne krvodajalce za nadaljnja darovanja obenem pa zdrave in predvsem mlade posameznike, ki krvi še niso darovali, prepričati, da naj to storijo.

Na tem mestu pa vas Rdeči križ Slovenije poziva in vabi k sodelovanju vseslovenske akcije »Peljimo jih na morje«, katere cilj je zbrati prostovoljna sredstva, s katerimi bi na morje peljali vsaj 500 otrok in 100 starostnikov iz socialno ogroženih družin v Sloveniji. Več o akciji pa na spletni strani Rdečega križa Slovenije.


<< Nazaj | Novice