Mali grad

Slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Območnega Združenja Rdečega križa Kamnik

04.06.2015

 

Popoldan se je v Domu kulture Kamnik odvijala slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Območnega Združenja Rdečega križa Kamnik. Slovesnosti, ki je bila namenjena počastitvi nesebičnim, predvsem pa plemenitim prostovoljcem in krvodajalcem, se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem in predsednikom Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Markom Riflom.

Območno Združenje Rdečega križa Kamnik navaja, da je v letu 2014 kri darovalo 1.816 krvodajalcev, kar je 119 manj kot leta 2013. V letu 2014 je prvič darovalo kri 75 krvodajalcev, nekaj manj, kot leta 2013.

Zbrane ob današnji slovesnosti je sprva pozdravil predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel in se zahvalil vsem krvodajalcem za njihovo plemenito delo. »Kri je tista vez, ki ohranja ljudi pri življenju. S tem, ko vi darujete kri, s to čudežno in nenadomestljivo tekočino, pripomorete k temu, da marsikdo ne postane sirota, da številne matere ne izgubijo svojih otrok, da ne izgubite svojega partnerja. Zavedati pa se moramo, da smo lahko že jutri, mi vsi in vsakdo izmed nas, tisti, ki bomo potrebovali kri. Navsezadnje je krvodajalstvo tisto, ki nas povezuje, ker preko njega postajamo krvni bratje in sestre. Zato še enkrat iskrena hvala vsem in čestitke ob 70. letnici organizirane transfuzijske dejavnosti v Sloveniji.«

Krvodajalkam in krvodajalcem je iskreno čestital tudi župan Marjan Šarec: »Kri je rešila življenja mnogih ljudi. Kar opravljate je plemenito poslanstvo, ki je lahko za vzgled mnogim in prav zaradi vas, prostovoljk in prostovoljcev, Slovenija lahko s ponosom živi med drugimi narodi, in se zaveda, da je dati nekaj svojega za sočloveka največ, kar lahko damo. Nekateri darujejo celo organe, drugi v kakšni situacijah celo življenja. Vi vsakič, ko darujete kri, darujete nekaj svojega in to ne zmore vsak. V imenu Občine Kamnik, v imenu vseh občank in občanov, zlasti tistih, ki jim je vaša kri rešila življenje, se vam iskreno zahvaljujem in vam sporočam, da smo ponosni na vas, veseli, da vas imamo. Naj se vam ne zdi, da je to, kar opravljate, za manj, kajti brez vas tudi življenja ni. Iskrena hvala.«

Podeljena so bila priznanja 81 krvodajalcem občine Kamnik za 20-, 30-, 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- 120- in celo 150-kratno darovano kri, slednje je dosegel gospod Alojzij Kuhar. Podeljena so bila še priznanja štirim zaslužnim članomaktivistom Krajevnih odborov Rdečega križa, ki so jih predlagale krajevne organizacije in so šle v roke Isu Husaju, Jožici Spruk, Klari Brlec in Andreji Hribar.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli učenci Osnovne šole Stranje pod vodstvom Karle Urh, vezna beseda je pripadla Mirjam Kepic.

Ker »Tudi vaša kri lahko rešuje življenja!« vabljeni na prvo krvodajalsko akcijo, ki  bo v ponedeljek, 8. in v torek, 9. junija 2015, med 7. in 13. uro v Domu kulture Kamnik, druga pa bo na vrsti v mesecu oktobru, natančneje 8. in 9. oktobra 2015.

VSEM KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM ISKRENE ČESTITKE IN ISKRENA HVALA.

Dan slovenskega krvodajalstva

V počastitev dejavnosti na področju krvodajalstva danes, 4. junija 2015, obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva.  

Z razvojem slovenskega krvodajalstva se je v več kot pet desetletjih izoblikovalo nekaj, kar lahko označimo kot slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino. Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Leta 1953 pa smo v Sloveniji uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 60 let. V teh letih so zabeležili več kot 5 milijonov krvodajalcev, ki so s svojo krvjo  bolnikom omogočili zdravljenje ali jim celo rešili življenje. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema in predpogoj za preskrbo s krvjo. Naša država sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 odstotkov prebivalcev, vsak delovni dan okoli 350 – 400 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi.

Letošnja poslanica ob dnevu slovenskega krvodajalstva

Zakonita zastopnica in podpredsednica Rdečega križa Slovenije Irena Nečemer je zapisala: »Prve steklenice krvi v Sloveniji so bile Sloveniji konzervirane na današnji dan pred sedmimi desetletji in ta pomembni mejnik vsako leto obeležujemo kot Dan krvodajalstva v Sloveniji, letos pa tudi kot častitljivo obletnico transfuzijske dejavnosti na Slovenskem. V številnih evropskih državah in tudi drugod po svetu  je krvodajalstvo organizirano pod okriljem Rdečega križa. To zagotovo ni naključje, saj mednarodno gibanje Rdečega križa, ki ima že 154-letno tradicijo, deluje na osnovi sedmih temeljnih načel: humanosti, nepristranskosti, nevtralnosti, neodvisnosti, prostovoljnosti, enotnosti in univerzalnosti. Z razvojem slovenskega krvodajalstva se je v več kot sedem desetletjih izoblikovalo nekaj, kar lahko označimo kot slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino. 70 let mineva, odkar je zaživela transfuzijska dejavnost v Sloveniji. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, organizatorjem in podpornikom krvodajalstva ter strokovnemu osebju, ki so bili in so del transfuzijske dejavnosti. V Sloveniji smo upravičeno ponosni na strokovni razvoj transfuzijske medicine, na krvodajalstvo in krvodajalce, ki zagotavljajo nacionalno samozadostnost s kakovostno in varno krvjo ter tako omogočajo učinkovito delovanje sodobnega zdravstvenega sistema in nemoteno preskrbo s krvjo. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da se danes samo 62 držav sveta oskrbuje s krvjo na osnovi prostovoljnega in brezplačnega darovanja krvi in Slovenija je med njimi. Bistvo našega krvodajalskega izročila je v velikem etičnem ugledu, ki ga v slovenski družbi uživa krvodajalstvo, kar je svojevrsten fenomen tudi v svetovnem merilu – tako kot nadpovprečno število slovenskih krvodajalk in krvodajalcev. Iskrena hvala vsem, ki po svojih najboljših močeh podpirate to najmnožičnejšo solidarnostno akcijo. Kri je nujno potrebna in zanjo ni nadomestila. Zato je vsaka odvzeta doza krvi dragocena in neprecenljiva. Nekomu vrne zdravje, drugemu življenje. Jutri bomo kri nemara potrebovali sami. Ne čakajmo na to izkušnjo, da se bomo zavedali veličine humanosti vseh anonimnih dajalcev krvi. Raje se jim pridružimo.«


<< Nazaj | Novice