Mali grad

Slavnostna počastitev spomina na generala Rudolfa Maistra

29.03.2011

 

Včeraj je občina Kamnik praznovala rojstni dan generala, pesnika, borca za severno mejo in rojaka Rudolfa Maistra. Prireditve v sklopu občinskega praznika potekajo že od začetka meseca marca, natančneje od 9. marca, včeraj pa so potekale osrednje prireditve. Začelo se je že popoldan, ko so podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar, podžupan, Robert Kokotec, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, Matevž Košir, predsednik Društva generala Rudolfa Maistra, Niko Pintarič,  predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik, Matjaž Ravnikar in predsednik Združenja slovenskih častnikov, Jože Arko položili lovorjev venec v avli Občine Kamnik in nato še pred rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni.

Slovesnost pred spomenikom Rudolfa Maistra se je pričela ob 17. uri. Sodelovala je Častna četa Slovenske vojske, slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo, dr. Ljubica Jelušič. Po uvodnem pozdravu sta skupaj z županom, Marjanom Šarcem, simbolno položila venec v spomin na velikega človeka. V svojem govoru je ministrica poudarila pomen odločitev generala Rudolfa Maistra v prelomnih dneh leta 1918, ozrla pa se je tudi na druge pomembne prelomnice v slovenski zgodovini, ko sta bili leti 1941 in 1991. »Ko govorimo o spominih na generala Maistra, je prav, da se zavemo kako Maister povezuje, nas državljane te države, civilno družbo in politiko. Bil je prvi general v naši zgodovini, tiste vrste človek, ki je v sebi združeval žlahtnost, neustrašnost, odločnost in pogum, kar vse potrebuje človek takrat, ko ve, da mora za svojo narod, svojo državo, domovino narediti nekaj kar narekuje glava in srce, pa drugi za to nimajo dovolj poguma.«

Po koncu slovesnosti pred spomenikom, se je delegacija, slabemu vremenu navkljub, peš odpravila po starem mestnem jedru do rojstne hiše generala Maistra, kjer se je ob 18. uri pričela Podoknica v izvedbi pevskega zbora Solidarnost.

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Kamnik se je pričela ob 19. uri v Domu kulture Kamnik. Po slovenski himni v izvedbi Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik, je prisotne pozdravil župan, Marjan Šarec. Kot slavnostni govorec je podaril pogum in zanos velikega domoljuba in borca, Rudolfa Maistra in dodal: »Nič nam ne bo podarjeno, za vse se bo potrebno truditi, a s sodelovanjem, uspeh ne bo izostal. Strah nas je lahko samo samega sebe, ničesar drugega. Vsem dobitnikom priznanj gre zahvala za dosedanje delo v dobro lokalne skupnosti, obenem pa naj jim bodo spodbuda za naprej. Zahvaljujem se tudi vsem drugim, ki vsak dan delate v korist Občine Kamnik in ji želite dobro.«

Sledila je podelitev občinskih priznanj Občine Kamnik.

Bronasto priznanje Občine Kamnik so prejeli:

Srebrno priznanje Občine Kamnik so prejeli:

Zlato priznanje Občine Kamnik so prejeli:

Občinski svet Občine Kamnik pa je posmrtno podelil naziv častnega občana Občine Kamnik Francetu Tomšiču za izjemne dosežke na področju demokratizacije slovenske družbe in njegov prispevek pri osamosvajanju Slovenije.

Poleg recitacije je v kulturnem delu slavnostne seje sodeloval, kot že rečeno, srebrni nagrajenec, Simfonični orkester Domžale – Kamnik pod taktirko Jere Petriček Hrastnik, ki je izvedel dela Mozarta - La Clemenza Di Tito in Puciharja – So Einfalt! Za evfonij in orkester.

Slavnostna seja se je zaključila ob prijetem druženju številnih gostov, Kamničank in Kamničanov, ki so se na tak ali drugačen način poklonili velikemu rojaku, Rudolfu Maistru.

Fotografije: Mitja Ličar


<< Nazaj | Novice