Mali grad

Slavnostna počastitev spomina na generala Rudolfa Maistra

28.03.2012

 

Zvečer je občina Kamnik praznovala rojstni dan generala, pesnika, borca za severno mejo in rojaka Rudolfa Maistra-Vojanova. Prireditve v sklopu občinskega praznika potekajo že od začetka meseca marca, natančneje od 7. marca, danes pa so potekale osrednje prireditve. Začelo se je ob pol peti uri popoldan s promenadnim koncertom Mestne godbe Kamnik na Glavnem trgu. Vmes so podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, podžupan Damjan Hribar, predsednik Društva general Rudolf Maister Nikolaj Pinterič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonko Cvek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Matjaž Ravnikar in predsednik Združenja slovenskih častnikov Jože Arko položili lovorjev venec v avli Občine Kamnik.

Slovesnost pred spomenikom Rudolfa Maistra se je pričela ob 17. uri. Sodelovala je Častna enota Slovenske vojske, Mestna godba Kamnik in prvo slovensko pevsko društvo Lira, ki letos praznuje 130. obletnico delovanja. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Gregor Virant. Po uvodnem pozdravu sta skupaj z županom Marjanom Šarcem simbolno položila venec v spomin na velikega človeka. V svojem govoru je predsednik DZ dr. Gregor Virant  najprej izpostavil generala Rudolfa Maistra kot enega izmed pomembnih Kamničanov, ki so v preteklosti zaznamovali tako slovenski kot širši prostor. Njegova zasluga je bila, da je ozemeljska podoba današnje Slovenija takšna kot je, brez njegove odločnosti bi Maribor z okolico pripadel nemški Avstriji. Ob koncu nagovora se je Virant ozrl še v današnji čas, ki se ga po težavnosti in usodnosti odločitev da primerjati s časom pomembnih odločitev generala Rudolfa Maistra, pri čemer je predsednik DZ izrazil optimizem, da se bo Slovenija znala obrniti na »stara pota svoje slave«, tam kjer je po ugledu pred leti že bila.

Po koncu slovesnosti pred spomenikom sta župan Marjan Šarec in župnik Tone Dular v Poročni dvorani občinske stavbe podpisala Pogodbo o priznanju solastniškega deleža za namen ureditve spominske sobe Rudolfa Maistra. To je torej prvi korak k ureditvi spominske sobe s programom, ki bo voden in upravljan s strani muzejsko pedagoške dejavnosti pod okriljem Medobčinskega muzeja Kamnik in namenjen širši javnosti.

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Kamnik se je pričela ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Po slovenski himni v izvedbi Mešanega pevskega zbora Cantemus Kamnik, je prisotne nagovoril župan Marjan Šarec. Kot slavnostni govornik je orisal nekatere premoženjsko pravne probleme s katerimi se spopada občina (Stari Grad, družbo ECO Fil, družbo Proteo d.o.o. iz Kranja), izpostavil projekte, ki so na poti do ugodnih rešitev (Kavarna Veronika, Velika planina d.o.o., spominska soba Rudolfa Maistra) in dodal: »Spoštovani, pred nami so zahtevne naloge, še toliko bolj ob predpostavki, da nam gospodarski kazalci v državi ne kažejo najboljše slike. A vseeno mislim, da je v naši družbi preveč pesimizma, ki smo ga vsak dan deležni z vseh strani. Preveč je iskanja ozadij, preveč nepreverjenih dejstev, ki naslednji dan postanejo velika zgodba, a to ni. Ko je Rudolf  Maister vstal sredi vojašnice, ko so bili vsi avstroogrski oficirji proti njemu in Slovencem, se ni spraševal, kaj bo, če bo, temveč je verjel v svojo in narodovo idejo in jo izpeljal. Bil je nek drugačen čas, a po svoje enak, poln negotovosti glede prihodnosti. Na koncu naj velja iskrena zahvala mojim sodelavcem in vsem, ki skrbite za dobrobit občine Kamnik na vseh področjih življenja. Čestitam vam ob občinskem prazniku Občine Kamnik in želim volje ter poguma!«

Sledila je podelitev občinskih priznanj Občine Kamnik.

Srebrno priznanje Občine Kamnik sta prejela:

Zlato priznanje Občine Kamnik sta prejela:

Občinski svet Občine Kamnik je naziv častnega občana Občine Kamnik podelil dr. Aleksandru Dopliharju za izjemen prispevek občini in državi na področju humanitarnih dejavnosti, dolgoletnega prostovoljstva in prizadevanj za ustrezno usmeritev zdravstvenega sistema. Obrazložitve vseh nagrajencev, si lahko preberete tukaj.

Poleg recitala treh generacij v izvedbi Urše Pečevnik, Damjana Trbovca in Marije Golob, je v kulturnem delu slavnostne seje sodeloval, kot že rečeno, Mešani pevski zbor Cantemus Kamnik pod vodstvom Andreje Martinjak, ki je izvedel dela Vilka Ukmarja – Opolnoči, Antona Foersterja – Pevec, priredbo Hilarija Lavrenčiča – Petelinček je zapieu in koroško ljudsko Ta drumelca je zvomlana.

Slavnostna seja se je ob dobrotah, ki so jih pripravile Podeželske žene Kamnik - Komenda, zaključila s prijetnim druženjem številnih gostov, Kamničank in Kamničanov, ki so se na tak ali drugačen način poklonili velikemu rojaku, generalu Rudolfu Maistru.

Fotografije: Mitja Ličar


<< Nazaj | Novice