Mali grad

Slavnostna akademija ob 40-letnici delovanja Društva civilnih invalidov vojn Slovenije, Ljubljana

22.10.2011

 

Dopoldan je v Domu kulture Kamnik potekala slavnostna akademija ob 40-letnici delovanja Društva civilnih invalidov vojn Slovenije, Ljubljana.

Predstavitev Društva civilnih invalidov vojn Slovenije, Ljubljana

Društvo Civilnih Invalidov Vojn Slovenije (DCIVS) je samostojna prostovoljna in humanitarna organizacija javnega pomena, ki deluje na področju povezovanja in ohranjanja interesov svojih članov, ki so postali invalidi kot nevojaške civilne osebe zaradi posledic vojnih dogodkov in vojnega materiala. DCIVS je pravno formalno odgovorno svojemu najvišjemu organi - občnemu zboru svojih članov, ki mu določi njegove naloge, moralno pa je zavezano vsem slovenskim invalidom za stalno izboljšanje njihovega socialnega položaja. Osnovna izhodišča, ki jim DCIVS sledi, so prizadevanja za enakovrednost in enakopravnost civilnih invalidov vojne.

 
   

22. oktobra 1971 je Ivan Povše v imenu iniciativnega odbora za ustanovitev osnovne organizacije slovenske Zveze civilnih žrtev vojn nagovoril 120 civilnih žrtev vojn na ustanovnem zboru nove organizacije. Pod vodstvom predsednika prof. Pavla Janežiča so navzoči sprejeli temeljni akt nove organizacije Zveze civilnih žrtev vojn SRS, osnovna organizacija Ljubljana, z namenom poskusiti urediti status in odgovarjajoče pravice civilnih žrtev vojn.

 
   

S sprejemom Zakona o društvih leta 1975 se je ime društva spremenilo v Medobčinsko društvo civilnih invalidov vojn Ljubljana, z Zakonom o vojnih invalidih pa v današnje ime, torej Društvo civilnih invalidov vojn Slovenije, Ljubljana.

Društvo deluje na območju Slovenije predvsem na območju 37 občin, in sicer: Bloke, Borovnica, Brezovica, Cerknica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Hrastnik, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Komenda, Litija, Ljubljana, Logatec, Loška dolina, Loški potok, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Osilnica, Ribnica, Sodražica, Šenčur, Škofljica, Trzin, Trbovlje, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika in Zagorje ob Savi.

Slavnostna akademija

Udeleženci srečanja, člani društva, njihovi družinski člani, podporni člani in vabljeni gosti, so v svoj krog z veseljem sprejeli tudi častnega pokrovitelja dogodka, župana Marjana Šarca. Ob 10. uri so zvoki slovenske himne v izvedbi mešanega pevskega zbora »Mlada srca« naznanili začetek slavnostne skupščine.

 
   

Po pevskem zboru OŠ Toma Brejca pod vodstvom zborovodkinje Mateje Kališnik, je na oder stopil predsednik Društva, Zdravko Zore, ki je poudaril, da so civilni invalidi vojn relativno slabo poznana skupina invalidov. Razlog naj bi bil v razlagi, da so civilni invalidi vojn nevojaške osebe. »Z dosedanjim delom ja naše društvo postalo upoštevanja vreden dejavnik civilne družbe v osrednjeslovenskem prostoru od Kamniških planin do Kostela na Kolpi. S svojim delovanjem zapolnjujemo vrzeli, ki so in še nastajajo med pravicami, potrebami in možnostmi naših članov, državnimi ustanovami in upravnimi službami«, je še dodal predsednik Zdravko Zore.

 
   

Slavnostni govornik in častni pokrovitelj skupščine, župan Marjan Šarec, je v svojem govoru povedal: »Ne vem kdaj se bo človek zavedal, da vojna ne reši ničesar, da je kruta in da strga marsikatera očeta, mater, sina ali hčer iz toplega objema družine. Vi ste to okusili na lastni koži. Zato naj ne bo zaman slogan »Nikoli več vojn!« Današnji svet je svet pohlepa, tekmovanja, pri vsem pa se pozablja na to, da je potrebno človeku pomagati. Spoštovani gospe in gospodje, vi ste tisti, ki se dobro zavedate, kaj pomeni izgubiti nekaj svojega. Nekateri ste prizadeti na tak ali drugačen način, vojna pa je v vas pustila globoko rano, ki se je ne da kar tako izbrisati. Iskreno vam čestitam ob vaši 40. letnici in vam sporočam, da se bomo tisti, ki imamo še kaj zavesti v sebi, trudili, da se kaj takega ne bi več zgodilo!«

 

Sledili so pozdravi posebnih gostov skupščine. V zanimivem in prijetnem kulturnem programu pa so poleg mešanega pevskega zbora »Mlada srca« in učencev OŠ Toma Brejca nastopili še članice in člani Društva upokojencev Kamnik, njihova folklorna skupina, Ljudske pevke »Predice«, slišali pa smo tudi recitacije pesmi članov Društva civilnih invalidov vojn Slovenije, Ljubljana Jelke Vuk Novakovič, Alojzija Zaletelj in Marjana Roblek.

Po koncu svečane skupščine so se članice in člani odpravili v Jamarski dom na Gorjuši pri Domžalah na pogostitev in zabavno srečanje.

NIKOLI VEČ VOJN!


<< Nazaj | Novice