Mali grad

Slavnostna akademija Lovskega kluba Kamnik ob 110-letnici obstoja

19.09.2015

 

Ta konec tedna je zelena bratovščina pripravila pestro tridnevno dogajanje, saj Lovski klub Kamnik obeležuje 110-letnico obstoja. Pričelo se je že z včerajšnjim odprtjem razstave z naslovom Lovstvo, rokodelstvo, umetnost, ki jo je v imenu Občine Kamnik odprl podžupan Matej Slapar, danes zvečer pa so z osrednjim dogodkom, slavnostno akademijo, ki ji je z velikim veseljem prisostvoval tudi župan Marjan Šarec, še posebej slovesno obeležili njihov visoki jubilej.

Kot je zapisal tajnik Lovske družine Kamnik in član Odbora za pripravo prireditve Marjan Schnabl, tradicija lovstva na Kamniškem sega v prazgodovinsko obdobje, novejša odkritja pa kažejo na velik interes lova v okolici Kamnika posebno v slikoviti Bistriški in Tuhinjski dolini z okoliškimi gozdovi ter planinami. Raznolikost divjadi je privabljala ljubitelje lova medtem, ko so nekateri lovili divjad preprosto za potrebo po preživetju. Vzporedno s spreminjanjem družbenih odnosov, se je spreminjal tudi lovski red in pravica do prosto živeče divjadi in lova. V srednjem veku je večina zemljišč in posredno s tem tudi divjadi pripadala plemstvu in cerkvi, ki so tako ali drugače upravljali z njo. Po razpadu fevdalizma so nastajala zakupna lovišča in s tem je bilo omogočeno širši javnosti, da so lahko lovili na zasebnih, občinskih in državnih zemljiščih. Lov je bil sicer dostopen le bogatim slojem medtem, ko so se nekateri posluževali tako imenovanega krivolova. Da bi lažje prihajali do zakupnih lovišč in lovnih pravic, predvsem pa preprečili vse pogostejše zakupe tujcev, so se slovenski lovci začeli organizirati v lovske klube in društva že pred letom 1900. Tako so na Kamniškem v letu 1905 ustanovili Lovski klub Kamnik, ki se je v letu 1906 v Ljubljani že registriral kot Lovsko društvo Kamnik.

Ker do sedaj o tem ni bilo nikjer objavljenih točnih podatkov, ampak se je na to le nakazovalo, smo člani Lovske družine Kamnik (Marjan Osolnik, Marjan Schnabl in Marjan Tušak) v pristojnih arhivih pridobili verodostojne dokumente in jih zbrali ter obširno objavili v zborniku z naslovom »LOVSTVO NA KAMNIŠKEM 1905 – 2015 110 LET LOVSKEGA KLUBA KAMNIK.« Ker je bila tema zanimiva tudi za ostale lovske družine z območja občine Kamnik, so se predstavniki teh družin z vso resnostjo in s strokovnim pristopom vključili v ta projekt, posebno mag. Janez Glavač, Janez Petrič, Franc Svetelj in Jernej Štrajhar, pri pridobivanju zanimivih zgodb pa je sodeloval tudi dr. France Malešič.

Lovski dnevi v Kamniku se torej ta konec tedna odvijajo z namenom, da bi zgodovino lovstva na Kamniškem ohranili zanamcem in jo predstavili širši javnosti, predvsem z idejo, da bi čim več ljudi lovce spoznali kot resnične varuhe in ljubitelje narave. Kot rečeno so se pričeli z včerajšnjim odprtjem razstave z naslovom Lovstvo, rokodelstvo, umetnost, ki jo je odprl podžupan Matej Slapar, in ki prikazuje, katera divjad je zastopana v loviščih in kako lovci gospodarijo z njo, kako so lovci organizirani, predstavlja lovsko kulturo od slikarstva, rezbarstva, literarnih del, glasbe do lovske kulinarike.

Lovci med drugim dajejo velik poudarek negovanju kulturne dejavnosti lovcev na glasbenem področju, zato se je v spremljajočem programu predstavil rogist Janez Klemenc-lvko, glasbeno noto so dodali še Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, za vezno besedo pa je poskrbel Tone Ftičar. Odprtju razstave je sledila predstavitev jubilejnega zbornika »LOVSTVO NA KAMNIŠKEM 1905 – 2015 110 LET LOVSKEGA KLUBA KAMNIK,« po uradnem delu pa tudi priložnost za druženje ob pravem lovskem okrepčilu.

Osrednja prireditev, slavnostna akademija, je potekala danes zvečer v Domu kulture Kamnik. Zbrane je v imenu gostitelja sprva pozdravil starešina Lovske družine Kamnik Marjan Osolnik: »Za lovstvo na Kamniškem je danes prav gotovo poseben dan, dan, ko praznujemo jubilej, 110 let od kar je bil ustanovljen prvi Lovski klub Kamnik. Pravila, ki so bila sprejeta ob ustanovitvi tega kluba v veliki meri veljajo še danes, kar pa je samo potrditev, da smo lovci na Kamniškem in tudi širom domovine na pravi poti, poti na področju ohranjanja narave, poti ohranjanja lovske kulture, šeg in običajev, poti gojitve športa ter na pravi poti medsebojnega sodelovanja tako z lovskimi organizacijami, ostalimi organizacijami v lokalnem prostoru in z vsemi uporabniki prostora, kjer gospodarimo z divjadjo in nudimo zaščito zavarovanim vrstam prostoživečih živali. Vsako drobno dejanje, ki je storjeno na področju ohranjanja tako žive kot nežive narave se nam bo še kako bogato obrestovalo in verjemite mi, da nam bodo zanamci za vsak droben prispevek še kako hvaležni in hvaležna nam bo celotna družba. Organizacijski in uredniški odbor, ki je bil sestavljen iz predstavnikov vseh lovskih družin, Kamnik, Motnik-Špitalič, Tuhinj, Sela in Stahovice, je imel veliko korajže, volje in poguma, da smo poleg samega praznovanja lovskih dni izdali kar zajeten zbornik, v katerem je predstavljena tako zgodovina lova, lova skozi prehojeno pot od ustanovitve kluba, pa do današnjega delovanja lovskih družin na Kamniškem. Menim, da je publikacija na 170-ih straneh pomemben prispevek celotni družbi v tem prostoru. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste kakor koli po svojih močeh in zmožnostih pripomogli k temu slavnostnemu jubileju, v mislih imam vse člane lovskih družin in donatorje, ki ste nas finančno podprli, kajti brez vas tega ne bi zmogli. Še posebej pa bi se rad zahvalil organizacijskemu odboru in uredniškemu odboru za pripravo zbornika, ki smo večinoma kar v dvojnih vlogah ter postavljavcem razstave v preddverju, ki še dodatno popestri slovesnost. Iskrena hvala za vaš trud in požrtvovalnost.«

Župan Marjan Šarec je lovkam in lovcem iskreno čestital ter jim zaželel, da naj v službi narave še naprej ponosno nosijo svoje ime: »Lov je prisoten že od nekdaj in mnogokrat se je lovilo tako, da se je pri tem tudi pretiravalo. A ne glede na to, danes niso utemeljeni očitki, ki včasih letijo na lovce, da je to organizacija, ki ne ve kaj dela in uničuje naravo. Kdor vas pozna to ve. Ve, da z naravo živite, jo čuvate, imate radi živali in za njih skrbite. Brez vas bi bil gozd velikokrat obsojen na propad. Gozd je vaše drugo domovanje in to že celih 110 let. Težko je toliko let soustvarjati in delovati ter imeti voljo in pogum za nadaljnje delo. Spoštovane lovke, spoštovani lovci, želim vam, naj vam tega poguma nikoli ne zmanjka, vedno držite skupaj in uspeli boste v vsem, kar si boste zadali. Dober pogled!«

Slavnostni govornik, predsednik Lovske Zveze Slovenije mag. Srečko Feliks Krope pa se je v svojem nagovoru spomnil na pomen lovske kulture in še dodal:»Opravljate plemenito poslanstvo. Plemenitost pa je značilnost viteštva. Vse aktivnosti, ki ste jih pripravili ob tej visoki obletnici, povejo veliko o lovcih samih. Dokazali ste, da vam zemljo in naravo niso podarili naši očetje, ampak so nam jo zaupali naši otroci. Njim vračamo to lovišče, naravo, okolje. V zadnjih letih je lovska organizacija naredila velik korak naprej. Edino mi, lovci, se borimo, da bi streljali manj. Slovenska lovska organizacija je edina v Evropi, ki vodi evidenco, koliko smo odpremili, kakšno strukturo, koliko je bilo povoza ter podobno. Govorim o aplikaciji Lisjak. Zaživela je in deluje. Slovenski lovci smo v svetu ugledni. Dokazali smo tudi slovenski javnosti, da smo lovska organizacija, z vsemi značilnostmi, učeča se organizacija. To pomeni, da sami opravljamo raziskave, jih analiziramo, na tej podlagi pa spreminjamo svoje vedenje. Redke so organizacije, ki bi vse to imele. Čestitam in voščim vam prijetno delo. Ker danes prazujete, na oder redko kdaj prinesem klobuk. Danes sem ga prinesel, samo za to, da bom lahko vašemu delu in vaši skrbi dvignil klobuk

Mogočna pesem in lovske melodije Moravških rogistov in Lovskega pevskega zbora Škofja Loka so popestrile dogajanje ob slavnostni akademiji, Rukaška sekcija lovcev s predstavitvijo lovskega krsta ter lovskega ropota pa so obiskovalce navdušili z lovskimi običaji. Posebno noto dogajanju je s fotografijami dodal mag. Janez Glavač, razveselila nas je sekcija lovcev-harmonikarjev, z vezno besedo in recitacijo pa je program obogatil Tone Ftičar. Po končani akademiji je sledilo druženje ob zdravici in prigrizku tipične lovske kulinarike.

Jutri, v nedeljo, 20. septembra 2015, se bodo s Hubertovo (lovsko) Sveto mašo zaključili Lovski dnevi v Kamniku. Vabljeni, da se jim ob 15. uri pridružite v Frančiškanski cerkvi Svetega Jakoba, kjer bodo izvedbo glasbenih del bogoslužje obogatili Zasavski rogisti. Po maši se boste lahko na vrtu Frančiškanskega samostana okrepčali z divjačinskim golažem.

LOVSKEMU KLUBU KAMNIK ISKRENE ČESTITKE in DOBER POGLED!


<< Nazaj | Novice