Mali grad

Skupni koncert PSPD Lira in MPZ Eglisau

18.05.2012

 

Zvečer se je župan Marjan Šarec v Domu kulture Kamnik udeležil koncerta Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik in švicarskega Moškega pevskega zbora iz Eglisaua. Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik je bilo ustanovljeno leta 1882, gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, pa je vse od takrat posvečalo in namenjalo posebno pozornost. Švicarski Moški pevski zbor iz Eglisaua pa je bil ustanovljen leta 1836, že nekaj let pa zbor uspešno vodi »nekdanji Liraš«, glasbenik in profesor Janez Krt.

Pozdravni nagovor švicarskim gostom in vsem prisotnim v Domu kulture Kamnik je namenil župan Marjan Šarec, ki je ob tej priložnosti čestital zboru iz Švice za njihovo častitljivo 176-letnico delovanja, vsekakor pa se za uspehe in predstavljanje naše občine zahvalil tudi Prvemu slovenskemu pevskemu društvu LIRA Kamnik, ki letos praznuje 130-letnico delovanja. Vsem je zaželel prijeten glasbeni večer.

 Na koncertu so pevke in pevci Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona poleg Zdravljice izvedli pesmi Oj Triglav moj dom Jakob Aljaž), Rezijanska (Alojz Srebotnjak) in Pobratimija (Vinko Vodopivec).

Pevci švicarskega Moškega pevskega zbora iz Eglisaua pa so izvedli koncert v treh delih - predstavitev štiri jezične Švice, hvalnica stvarniku in predstavitev Eglisau-a renskega kraja, kjer ne manjka pesmi, vina, ljubezni in žena.

Na koncu pa sta zbora skupaj zapela še pesmi Quam Galina (Jacobus Gallus) in Žabe (Josip Stritar, Vinko Vodopivec), ki so jo posvetili pred kratkim umrlemu Janezu Krtu starejšemu.    


<< Nazaj | Novice