Mali grad

Skrb za starejše – predstavljen projekt »Razvoj podpornih sistemov za reševanje potreb starejših v občini Kamnik«

16.10.2010

 

V občini Kamnik se zavedamo rasti deleža starejšega prebivalstva, ki prinaša številne spremembe in izzive, hkrati pa nalaga razvijanje novih oblik podpore in pomoči starejšim. Zavod Oreli je v sodelovanju še z nekaterimi partnerji pripravil projekt »Razvoj podpornih sistemov za reševanje potreb starejših v občini Kamnik«. Glavni namen projekta je bil izdelava predloga vzpostavitve enotne mreže storitev za podporo starejšim, vključno s predlogom vzpostavitve Centra za pomoč starejšim.

Kot pravijo na Zavodu Oreli, je na vzpostavitev Centra potrebno gledati dolgoročno, kot podporo k aktivnemu staranju in vzpostavitvi medgeneracijskega sožitja. Predlog vzpostavitve Centra temelji na vključevanju vseh akterjev, ki delujejo na področju starejših v občini Kamnik, ter le-te povezati v koordinirani delovanje.

Med korake pri vzpostavljanju Centra so vključili tudi razvoj prostovoljskih skupin in skupin za samopomoč, vzpostavitev informacijske točke in razvoj novih spletnih storitev, vzpostavitev centra za koordinacijo in pisarne za svetovanje, vzpostavitev sistema izobraževanja za ozaveščanje problematike staranja ter povezovanje s sosednjimi občinami na področju starejših.

Informacijska točka za pomoč starejšim je v oktobru že pričela z delovanjem. V življenje starostnikov bodo poskušali učinkovito vpeljati nove rešitve s področja informacijsko komunikacijske tehnologije (uporaba osebnega računalnika in interneta, uporaba mobilnega telefona). Ker sedanja generacija starostnikov ni bila deležna množične uporabe računalnikov, je, kot dodajo,  pri uvajanju novih rešitev potreben realen in praktičen pristop. Točka je zato namenjena tudi svojcem, starostnikom pa bodo pri učenju pomagali prostovoljci.

Intenzivno in uspešno pa tudi že poteka razvoj skupin za samopomoč in prostovoljno delo. Prostovoljska skupina Stranje je v juniju na Brdu pri Kranju iz rok predsednika republike dr. Danila Türka prejela najvišje priznanje za najboljši prostovoljski projekt v Sloveniji v letu 2009.

Predstavitve projekta, ki je v petek, 15. oktobra potekala v prostorih Občine Kamnik, se je udeležil tudi podžupan Brane Golubovič. Kot je povedal, se spominja začetkov Prostovoljske skupine Stranje v letu 2008, ko so v kamniški knjižnici pripravili eno izmed prvih predstavitev. Danes, po dveh letih dela, se skupina lahko ponaša z najvišjo nagrado za prostovoljno delo oziroma projekt v Sloveniji, kar kaže, kot še dodaja podžupan Golubovič, na zares velik napredek. Na delo kamniških prostovoljcev je tudi sam izredno ponosen, njihovo dejavnost in prizadevanja pa bo podpiral še naprej.

Projekt Zavoda Oreli je nastal v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije, Društvom upokojencev Kamnik in Domom starejših občanov Kamnik. Projekt je finančno podprla tudi Občina Kamnik, ki je zanj namenila 19.500 evrov proračunskih sredstev.

Ob koncu je sledilo uradno odprtje fotografske razstave prostovoljcev iz Stranj, ki bo v naslednjih tednih na ogled v prostorih Občine Kamnik.<< Nazaj | Novice