Mali grad

Sklepno dejanje 3. Perovanja

09.06.2013

 

Ob zaključku letošnjega Perovanja se je zbranim pri perovski brvi pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj s poslancema Državnega zbora mag. Matejem Toninom in Branetom Golubovićem.

Letos mineva že 772 let od prve omembe imena Perovo v pisnem viru, ko je bila v vasi Perovo (»in villa Peraw prope Stein«), blizu Kamnika, 8. maja 1241, izdana listina, s katero je Konrad iz Žovneka odstopil Herbordu s Turjaka nekatere desetine po Ribniški dolini. V spomin na ta dan se prireja prireditev Perovanje. Tokrat že tretje leto, so prireditev pripravili člani Športnega kulturnega društva Dober dan, Perovo, omogočili pa so ga številni pokrovitelji. Poseben posluh za Perovanje vsako leto izkažeta Občina Kamnik in svet Krajevne skupnosti Perovo.

Ponovitev lanskoletne izkušnje so organizatorji oplemenitili z novimi izzivi. Tekom današnjega dne vsekakor nikomur ni bilo dolgčas. Na športnem igrišču Zikove ulice so se odvijale razburljive nogometne tekme, zanimiva tekmovanja v badmintonu in napeti dvoboji v namiznem tenisu. Letos smo bili priča premierni izvedbi maratona za najmlajše in njihove starše. Na Peroodru so se predstavili folklorna skupina, plesalke in harmonikarja iz OŠ Frana Albrehta. Otroško gledališko predstavo Minkini lešniki, so uprizorili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Nastopili so učenci Glasbene šole Kamnik, navdušil je harmonikar Dejan. Kot vedno je veliko pozornosti pritegnil nastop Vroče župe in mnogi drugi. Na Korenovi domačiji ali pr'Koren sta na lončarskem vretenu mojstrovala Teja Hlačer in Denis Kuhar, z drugimi glinenimi tehnikami Tatjana Hlačer, s starimi valcni in šablonami Ciril Lombergar, z barvami Rosa Tomšič, z gledališko delavnico Marjetka Friedl, z nemško konverzacijo Nadja Tomšič, s pecivi Francka Kožman, Alenka Golob, Adi Antonin. Tako so mnogi danes soustvarjali prijetno druženje, kramljali, komentirali, peli in se smejali. Predstavili so se tudi kamniški gasilci in pred gasilskim domom na Livarski ulici 1 in predstavili gasilska vozila s pripadajočo opremo. Anina zvezdica je zasvetila tudi danes. Številni so ji »podali svojo dlan« in tako omogočili boljše življenje mnogim socialno ogroženim družinam. Na otroškem igrišču Zikove ulice se je odvijala glasbena delavnica vrtca A. Medveda, enote Sneguljčica. Med 14. in 16. uro pa se je na Zikovi ulici za družine, otroke, mladostnike, njihove starše ter druge navdušence dogajalo mnogo zanimivega, in sicer labirint medgeneracijskega sodelovanja, ljubezni in razumevanja Perovljanov, branje pod krošnjami z Matično knjižnico Kamnik in Založbo Sanje, družabne igre za mnoge generacije, ob zvokih harmonike pa se je predstavilo društvo Sožitje Kamnik. Na Grošanovi kmetiji ste si lahko ogledali staro perovsko navado – žganjekuho, ob 18. uri pa se je pri perovski brvi odvilo sklepno dejanje 3. Perovanja. 

Ob zaključku uspešnega Perovanja je župan Marjan Šarec prijetno druženje pospremil z naslednjimi besedami: «Krajevna skupnost Perovo je izjemno dejavna in ljudje se med seboj povezujete. Tudi 3. Perovanje je uspelo ob pomoči vseh, ki so ponudili svoj prosti čas, voljo in trud. Pokazali ste, kako povezati prebivalce urbanega dela Kamnika. Čeprav ljudje radi rečemo, da se v urbanih predelih ljudje med seboj ne poznajo, za Perovo to ne velja in tako naj ostane tudi v prihodnje. Občina Kamnik bo takšna druženja še nadalje podpirala. Pohvale organizacijskemu odboru, resnično ste se potrudili in pripravili čudovit dan. Verjamem, da se bomo ponovno videli na 4. Perovanju.«

Sledil je značilen in že dobro znan pozdrav ŠKD Perovo s črkami Perovanja, nato pa smo s prijetnim druženjem zaključili pestro nedeljsko dogajanje na Perovem

 


<< Nazaj | Novice