Mali grad

Sklenili smo niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik

08.04.2017

 

Sklenili smo niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik Dopoldan smo se s tradicionalnim 12. Maistrovim pohodom poklonili izjemni osebnosti in pogumu generala Rudolfa Maistra - Vojanova. Pohodnice in pohodnike je pri Maistrovem spomeniku na Trgu talcev v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar. Slednji pa je nato zbrane pozdravil še ob dnevu odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše ter obeležitvi Dneva za spremembe in tako smo sklenili niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik.

Prireditve v sklopu praznika Občine Kamnik so se odvijale od sredine meseca marca do začetka aprila. V vsem tem času smo častili in se spominjali dediščine generala Rudolfa Maistra – Vojanova ter dokazali, da enotno in nedeljivo slavimo odločnost ponosnega vojaka. Da gojimo zgodovinski spomin na Slovenca, ki ni samo razmišljal, ampak kalil idejo slovenstva kot državnik in strateg, pa tudi kot odličen pesnik, ljubitelj knjig in slikar.

V sredo, 29. marca 2017, smo se s proslavo s položitvijo vencev k spomeniku Rudolfa Maistra in z osrednjo slovesnostjo ob prazniku Občine Kamnik s podelitvijo priznanj Občine Kamnik poklonili rojaku, častnemu občanu, pesniku, borcu za severno mejo Rudolfu Maistru - Vojanovu. Med udarnimi ritmi promenadnega nastopa Mestne godbe Kamnik na Glavnem trgu je župan Marjan Šarec skupaj s podžupanoma Igorjem Žavbijem in Matejem Slaparjem ob prisotnosti praporščakov in predsednika Društva general Maister Kamnik Ivana Miroslava Sekavčnika ter ostalih predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij položil lovorjev venec v preddverju občinske stavbe. Sledila je slovesnost s položitvijo vencev k spomeniku Rudolfa Maistra s sodelovanjem Častne enote Slovenske vojske in ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske, kjer je zbrane nagovorila slavnostna govornica, ministrica za obrambo gospa Andreja Katič. V polni dvorani Doma kulture Kamnik pa je občinstvo nato prisluhnilo osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik, kjer je zbrane nagovoril slavnostni govornik, župan Občine Kamnik Marjan Šarec in šestim nagrajencem izročil priznanja Občine Kamnik. 

Po različnih poteh Kamnika se srečujemo z mejniki, ki govorijo o pomenu pokončnega moža, ki kažejo, da sleherni član družbe lahko z voljo, upanjem, navdihom, vztrajnostjo, odločnostjo, predvsem pa z mislijo na sočloveka ustvarja zgodbe uspeha. Maistrove zgodbe. Danes smo zaključili niz prireditev ob prazniku Občine tudi skupaj 57 pohodnicami in pohodniki, ki so se v organizaciji Društva general Maister Kamnik podali po Maistrovih poteh. Sprehodili so se mimo točk, ki so v občini Kamnik povezane z Maistrom. 

Start in cilj sta bila pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na Trgu talcev, pohod pa je potekal mimo njegove rojstne hišeGimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico in nazaj v Kamnik. Po poti so jih vodili izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.

Pohodnice in pohodnike je na začetni točki v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik. Podžupan Matej Slapar pa se je v imenu Občine Kamnik zahvalil organizatorjem in udeležencem za to, da ohranjajo in prenašajo sporočilnost Maistrovih dejanj. Skupaj z njimi se je nato odpravil še do Maistrove rojstne hiše na Šutni, kjer so z minuto molka in s spoštovanjem počastili spomin na velikega kamniškega rojaka ter z obilico dobre volje nadaljevali pot proti cilju in skorajšnjemu zaključku letošnjega občinskega praznika. 

Podžupan Matej Slapar se je nato skupaj z višjo svetovalko za področje družbenih dejavnosti Katarino Vegel v imenu Občine Kamnik udeležil še dneva odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše Kamnik in ob Dnevu za spremembe skupaj z direktorico Zavoda Oreli Martino Ozimek pozdravil zbrane ob prijetnem druženju na Tomšičevi ulici. Slednja se je ob tej priložnosti zahvalila Občini Kamnik in prostovoljcem, ki se nepogrešljivi člen njihovega delovanja, nato pa besedo predala podžupanu, ki je pohvalil prizadevanja Zavoda Oreli in med drugim dejal: »Pa vendar je marsikatera vrednota, ki jo imamo za samoumevno, žal izpadla iz našega vsakdana. Vse prevečkrat se srečujemo, a ne srečamo, se videvamo a ne vidimo, se poslušamo in ne slišimo. Tako rekoč živimo eden mimo drugega in šele kakšna tragedija nas ustavi in poveže. Zato je še toliko bolj pomembno, da na področju odnosov in povezovanj, tudi medgeneracijskih, aktivno delamo in jih nadgrajujemo, saj niso samoumevne in žal se o njih ne učimo v šoli ali pa jih sčasoma pozabimo«.

Obiskovalci so se lahko udeležili različnih delavnic, se sprehodili po prostorih svetovalne pisarne, se seznanili z delovanjem informacijske točke za starejše in z novimi možnostmi sodelovanja posameznikov in skupin za samopomoč ter prostovoljno delo. Srednješolci – prostovoljci so nam postregli z vodo, s kavo, čajem in piškoti, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli citrar Tomaž Plahutnik skupaj z Ano Plahutnik, harmonikarja Denis in Jože Jagodic ter Ljudske pevke Predice.

Ob tej priložnosti velja izraziti zahvalo vsem, ki ste na kakršenkoli način sodelovali pri pripravi ali izvedbi skoraj 40 dogodkov ob občinskem prazniku ter ste svoje znanje in energijo darovali občini Kamnik za boljše življenje vseh nas. Hvala Vam, občanke in občane, da ste obiskali dogodke, ki so nas na vsakem koraku spominjali in opominjali na dediščino generala Rudolfa Maistra - Vojanova in na to, da se s ponosom imenujemo Maistrovo mesto. »Ni pogumen tisti, ki ne čuti strahu, pogumen je tisti, ki se s strahom spopade, ga obvlada in stori, kar se od njega pričakuje«.


<< Nazaj | Novice