Mali grad

Sistem prodaje vozovnic na Veliko planino je usposobljen

03.02.2017

 

Obveščamo vas, da smo včeraj, v četrtek, 2. februarja 2017, usposobili sistem za prodajo vozovnic na Veliko planino. Obiskovalci Velike planine bodo lahko vozovnice kot do sedaj kupili pri spodnji postaji nihalke. 

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili podjetjem, ki so nam v teh težkih dnevih, ko nas je prizadel požar, priskočili na pomoč in nam prednostno pomagali pri vzpostavitvi vseh sistemom. Potrebno je bilo usposobiti električno napeljavo, telefonske linije, internet, pisarniške prostore in nenazadnje sistem za prodajo vozovnic. Pomagali so nam Primož Jeras, s.p. Kamnik, Editrade, d.o.o. iz Trzina in SPC, d.o.o. iz Ljubljane. Z njihovo pomočjo smo tako ob požrtvovalnosti zaposlenih zgolj v nekaj dneh poslovanje družbe usposobili.

V naslednjih dneh z nestrpnostjo pričakujemo novo pošiljko snega, da zaženemo smučišče. Kot vam je poznano na smučišču Velika planina nimamo umetnega zasneževanja. Vremenski obeti za naslednje dni so obetavni, saj vremenoslovci napovedujejo sneženje. Takoj, ko bo smučišče odprto, bomo odprli tudi nočno sankaško progo. O odprtju smučišča in sankališča vas obvestimo.

Smučišče Velika planina se razprostira na višini med 1412 in 1666 metri ter ponuja 3 kilometre smučarskih prog, od katerih večina sodi med srednje zahtevne proge. Ravno zaradi svojih terenov je planina že nekaj let poznana kot priljubljeno družinsko smučišče v bližini Ljubljane. Na Veliki planini obratuje novo postavljena vlečnica Jurček, namenjena otrokom ter smučarjem začetnikom, vlečnica Zeleni rob, ki je bila letos deležna temeljite obnove ter dvosedežnica Šimnovec. Letošnja novost bo poleg obratovanja vlečnice Zeleni rob, ki prejšnja leta ni delovala, predvsem manjši otroški zimski smučarski park, kjer bodo različni triki na progi še popestrili dogajanje otrokom (park bo deloval ob zadostni količini snega). Med vikendom in v primeru obiska organiziranih skupin, bodo na prizorišču prisotni tudi animatorji in učitelji smučanja. V neposredni bližini otroškega smučišča, v okrepčevalnici Skodla, pa si bodo lahko otroci in njihovi starši privoščili topel napitek in okrepčilo. 

Naj poudarimo, da bo otroško smučišče v celoti zaprto za ostale smučarje in s tem zelo varno za najmlajše smučarje. Cene dnevnih otroških vozovnic se gibljejo od 12 do 15 evrov:

Tehnični podatki

nadmorska višina: 1412 - 1666 m
površina: 15 ha
Proge: 3,5 km
lahke proge: 300 m
srednje zahtevne proge: 3,2 km

Naprave

Dolžina

Zahtevnost

dvosedežnica Šimnovec

1500 metrov

 srednje zahtevne proge

vlečnica Zeleni Rob

800 metrov

 srednje zahtevne proge

vlečnica Jurček

300 metrov

 lahke proge

Sankaška proga se nahaja ob dvosedežnici Šimnovec, dolga je 2,4 kilometra in je primerno urejena. Proga poteka med tradicionalnimi velikoplaninskimi kočami in je ponoči osvetljena. Sankanje je možno od četrtka do nedelje med 17. in 20 uro. Posebno so vabljene družine (dva starša in do štirje otroci), ki se lahko sankajo že za 40 evrov.

NOČNO SANKANJE

Odrasla

Otroška

Upokojenci/študenti/dijaki

čet – ned                                     17.00 – 20.00

17 evrov

13 evrov

16 evrov

Družinsko nočno sankanje

40 evrov

   


Na začetek proge se obiskovalci povzpnejo z dvosedežnico, ki obratuje ves čas v času sankanja. Tik ob štartu sankaške proge se nahaja gostišče Zeleni rob, kjer poleg pristne domače slovenske hrane strežejo tudi skutne štruklje, ki so hišna specialiteta. Ob koncu proge pa se nahaja okrepčevalnica Skodla, ki sankačem ponuja tople prigrizke in pijače. Po prihodu v cilj se sankači lahko s sedežnico znova zapeljejo do izhodišča oziroma starta. Spustov je v času obratovanja sankališča neomejeno.

Obiskovalcem priporočamo topla ter primerna oblačila in obutev. Osebam mlajšim od 14. let je sankanje dovoljeno le v spremstvu odrasle osebe.

Priporočljivo je, da se opravi rezervacije zaradi velikega zanimanja in omejitve sankačev na progi. Rezervacije so možne na tel.: 01 832 72 59 ali na info@velikaplanina.si.

Dokler pa smučišče in sankališče ne obratujeta pa vse vabimo, da se podajo nad megleno in oblačno dolino na sončno Veliko planino! Trenutno je pogost pojav na Veliki planini temperaturna inverzija, to pomeni, ko so temperature v dolini precej pod ničlo, in se zrak na planini segreje na kar nekaj stopinj nad ničlo. Izkoristite ta zdrav, svež planinski zrak, daleč od mestnega smoga in se preizkusite v krpljanju. Krpljanje je primerno za vse starosti, hkrati pa je idealna rekreacija, za katero ne potrebujete nobenega predznanja.

Krpljanje po sveže zapadlem snegu na Veliki planini je zares enkratna izkušnja. Izposoja krpelj je na voljo tako posameznikom kot skupinam. Čar krpljanja po planini je v tem, da ne potrebujete urejenih potih in tako raziskujete planino na popolnoma nov način. Za celodnevno izposojo dobite krplje in pohodne palice za samo 7 evrov/osebo.

Za skupine imamo pripravljen program vodenja s krpljami. Obiskovalci se skupaj z vodnikom odpravijo na enodnevno turo spoznavanja zgodovine in pastirske tradicije Velike planine. Pohod vas popelje od zgornje postaje nihalke do vrha Gradišče (1666 metrov nadmorske višine), od koder se ponuja izjemen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe in ljubljansko kotlino, pogled pa seže vse do Snežnika in planote Nanos. Od tam se spustite do pastirskega naselja in kapele Marije Snežne, nato pa nazaj mimo jame Vetrnice in do gostišča Zeleni rob na okrepčilo. Prizori pastirskega naselja, pokritega s snežno odejo so naravnost pravljični in vredni ogleda. Cena vodenega ogleda s krpljami je 23 evrov/osebo (prevoz z nihalko) ali 25 evrov/osebo (prevoz z nihalko in sedežnico). Vodeni ogledi so na voljo vse dni v tednu, potrebna je le predhodna najava.

Posameznikom priporočamo podobno turo kot pri vodenih ogledih, nedvomno sta razgled iz Gradišča in krpljanje med zasneženimi kočami pastirskega naselja, nekaj, kar obiskovalce ne bo pustilo ravnodušne. Po nekajurni rekreaciji pa se je obvezno ustaviti v gostišču Zeleni rob, kjer se lahko okrepčate z lokalno slovensko hrano in pogrejete s čajem, ali čim močnejšim. Nudimo joto, ričet, kranjsko klobaso, pečenico z žganci in zeljem ter seveda izvrstne sladke sirove štruklje po katerih gostišče slovi. Ob zgornji postaji nihalke se lahko pogrejete tudi v okrepčevalnici Skodla.

Za podatke o trenutnih razmerah in splošne informacije pokličite na telefon 01/832 72 58 ali pošljite elektronsko sporočilo na info@velikaplanina.si,  prav tako spremljajte naš Facebook – Velika planina uradna stran, spletno stran www.velikaplanina.si in Instagram @velika_planina.

Vabljeni v zaklad narave!

Besedilo in fotografije: Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice