Mali grad

Simbioz@ bo letos povezala Slovenijo med 15. in 19. oktobrom

19.09.2012

 

Največji vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ bo tudi letos gradil most med generacijami. Brezplačne delavnice računalniškega opismenjevanja starejših bodo v okviru različnih modulov potekale od 15. do 19. oktobra. Na delavnicah bomo odkrivali osnove računalništva in raziskovali, kaj računalnik je in kako napisati besedilo, pokukali bomo v svet interneta ter brskali po spletu, seznanili se bomo z elektronsko pošto in ustvarili elektronski naslov, skočili bomo v svet socialnih omrežij in se pobliže spoznali z omrežjem Facebook ter si pogledali, kako deluje mobilna telefonija.

Projekt, ki je prejel nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope, je lani poskrbel za kar 96 odstotkov zadovoljnih udeležencev in 93 odstotkov samozavestnih uporabnikov računalnika. Tudi letos bodo mladi v duhu prostovoljstva delili svoje znanje in starejše popeljali v svet računalnika, interneta ter mobilne telefonije.

Trudi Černoša, udeleženka lanskoletnih delavnic, opisuje izkušnjo kot izredno pozitivno. »Naučila sem se rokovati z elektronsko pošto, ki sem jo tudi čez celo leto pridno uporabljala. Uporabljati znam brskalnik Google, poiskati slike.« Na letošnjih delavnicah v okviru projekta Simbioz@ se veseli predvsem nadgradnje znanja z novimi moduli.

Predstavnik lanskoletnih prostovoljcev Žiga Weissbacher pravi, da udeleženci vsak nasvet sprejmejo z odprtimi rokami in so zanj neverjetno hvaležni. »Zelo malo je potrebno, da so veseli in znanje zelo cenijo. To je zagotovo dalo vsakemu prostovoljcu še večji zagon in voljo do dela,« pravi Žiga. Poudarja, da so vsi imeli zelo pozitivne izkušnje in se veselijo letošnjega projekta Simbioz@. Prostovoljci bodo vse potrebno gradivo dobili ob prijavi, potrebujejo le dobro voljo, s katero bodo starejšim na obraze narisali nasmehe.

K projektu Simbioz@ lahko pristopi vsak, saj lahko sodelujete kot prostovoljec, udeleženec na delavnicah, član organizacijske ekipe na terenu ali pa se prijavite s Simbioz@ učilnico (lokacijo, kjer razpolagate z najmanj 5 računalniki in kontaktno osebo). Prijave za prostovoljce in udeležence potekajo do četrtka, 11. 10. 2012, za Simbioz@ učilnice pa do petka, 21. 9. 2012.

Prijave so možne preko telefonske številke 040 940 888, spletne strani www.simbioza.eu ter Info točk na Si.mobilovih izpostavah.

Veseli bomo vaše pomoči in aktivnega sodelovanja v vseslovenskem prostovoljskem in medgeneracijskem projektu. Ostanimo v stiku tudi v letu 2012!

Več informacij glede delavnic lahko dobite tudi: Občina Kamnik, Glavni trg 24, Kamnik (01/8318-142) ali Zavod Oreli (svetovalna pisarna za starejše na Tomšičevi 23 v Kamniku), Martina Ozimek (040/693-088).

V Kamniku pa bodo brezplačne delavnice učenja veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše potekale na sledečih lokacijah:

  • Osnovna šola Frana Albrehta, Šolska ul. 1, Kamnik,
  • Osnovna šola Marije Vere, Ljubljanska c. 16a, Kamnik,
  • Osnovna šola Stranje, Zgornje Stranje 22, Stahovica,
  • Osnovna šola Šmartno v Tuhinju, Šmartno 27a, Laze v Tuhinju,
  • Matična knjižnica Kamnik, Ljubljanska c. 1, Kamnik.


<< Nazaj | Novice