Mali grad

Simbioz@ 2013 tudi v občini Kamnik

21.10.2013

 

Občina Kamnik in Zavod Oreli sta se pridružila vseslovenskemu računalniškemu izobraževanju starejših, imenovanemu Simbioz@ 2013. Le-ta bo v tednu med 21. in 25. oktobrom 2013 že tretjič povezala Slovenijo. Njeno osnovno poslanstvo ostaja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. Današnji prvi dan smo v občini Kamnik obeležili na prav poseben način. Udeležencem v Svetovalni pisarni za starejše, na Tomšičevi 23, se je pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Gre za največji prostovoljski projekt, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in spodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu Simbioze bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta.

Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, vzbuditi in okrepiti njihovo samozavest, jih motivirati za nadaljnje učenje, uporabo računalnika in interneta. S projektom torej nagovarjajo mlade in starejše. Mlade pozivajo k prostovoljstvu, starejše pa spodbujajo, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja.

Starejši bodo v okviru modulov spoznali osnovne funkcije računalnika, naučili se bodo iskanja informacij na internetu in uporabe drugih brezplačnih komunikacijskih orodij, predvsem elektronske pošte. Organizatorji želijo z letošnjim projektom nagovoriti vse, ki s Simbiozo ali računalnikom še niso imeli izkušenj, hkrati pa zajeti tudi udeležence preteklih let, ki bi želeli znanje osvežiti ali razširiti na kakšnem drugem modulu.

Ob dogodku v kamniški Svetovalni pisarni za starejše je zbrane sprva nagovorila direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek in med drugim poudarila: »Računalnik je »novotarija«, ki je osvojila svet, saj omogoča mnogo boljših, hitrejših in kvalitetnejših znanj in storitev, ki bi jih sicer ne bilo. Zato bodo mladi, ki ta znanja že imajo,  pomagali starejšim, da se jih naučijo uporabljati – razpotje? Verjetno bo po pravi izbiri pot lažja.«

Kot rečeno, pa se je zbranim pridružil tudi župan Marjan Šarec: »Povezovanje mladih in starejših je izziv medgeneracijske solidarnosti. Z velikim spoštovanjem in iskrenim veseljem gledam obraze mnogih prostovoljcev, tudi z njihovo pomočjo Simbioz@ že tretje leto več uspešno povezuje mlajše in starejše. Vam vsem, tako prostovoljcem kot tudi udeležencem Simbioze, želim mnogo prijetnih trenutkov, predvsem pa kvalitetno preživite dneve, ki so pred vami. Naj bo skupno vodilo vseh nas, da z medsebojnim spoštovanjem, povezovanjem in sodelovanjem skrbimo za boljši svet in svetlejšo prihodnost naših zanamcev.«


<< Nazaj | Novice