Mali grad

Sezona priložnosti za Domna Kotnika

29.08.2013

 

Že v minuli sezoni je Domen Kotnik s svojimi igrami nekajkrat opozoril na svoj talent, v letošnji pa bo imel ob odhodu Jana Planinca in Jana Pokeršnika v ekipi Calcit Volleyballa veliko večjo odgovornost. Mladi kamniški odbojkar, ki je bil tudi mladinski slovenski reprezentant in bil v zadnjih kvalifikacijah za nastop na EP njen najbolj učinkovit igralec, bo ob novincu Andreju Štembergerju in Žigi Šternu nosil glavno breme na sprejemalskem položaju.

Ko so Kamničani 1. avgusta začeli s pripravami na novo sezono, med trinajsterico igralcev, kolikor jih ima trener Marko Brumen trenutno na seznamu in tako naj bi bilo tudi med sezono, ni bilo Domna Kotnika. Z opravičljivim razlogom, saj je s svojo izbranko odšel na obisk njenih sorodnikov v Perth.

»Nad Avstralijo sem navdušen. Oni imajo zdaj zimo, vendar so temperature med 15 in 20 stopinjami Celzija. Zame je bilo to prvo potovanje v Avstralijo, upam, da ne zadnje. Videla sva veliko novih stvari, živali, rastlin, tudi življenje v dve milijonskemu  Perthu je drugačno. Skratka, za mano je nepozabna izkušnja, ki bi jo bilo še dobro kdaj ponoviti,« je bil nad dopustom na najmanjši celini navdušen dvajsetletni Kotnik, ki pa se je prvi ponedeljek v avgustu že pridružil soigralcem.

»Izpustil sem uvodna testiranja in dva treninga, vendar sem do zdaj to že nadomestil, tako kot tudi testiranja. V petek jih imamo spet, tako da bomo videli, koliko smo napredovali po skoraj mesecu dni treninga. Dejstvo je, da je uvodni del priprav na novo sezono vedno najtežji in za igralce najbolj zoprn, kajti v njem je veliko poudarka na telesni pripravljenosti, toda po drugi strani je to nujno in odločilnega pomena za nadaljevanje sezone. Nizi in tekme se odločajo v končnici in tisti, ki je takrat dovolj zbran in ima dovolj moči, običajno zmaga,« se pomembnosti priprav zaveda študent Fakultete za matematiko in fiziko - za njim je uspešno opravljen prvi letnik študija -, ki se zaveda, da bo v novi sezoni moral nositi veliko večje breme v prvi članski ekipi Calcita, kot v prejšnjih sezonah.

»V zadnjih treh sezonah sta na sprejemalskem mestu glavno breme nosila Jan Planinc in Jan Pokeršnik, ki ju zdaj ni več v našem klubu. Vsi se zavedamo, kako pomemben je dober sprejem za igro, zato bo treba zdaj še toliko več pozornosti nameniti temu elementu igre. Zavedam se, da bomo imeli z Žigo Šternom in Andrejem Štembergerjem Zupanom zdaj večjo odgovornost, da bo pritisk zdaj večji, vendar bo to hkrati za vse tri lepa priložnost, da se dokažemo. Vsekakor bi bila lahko nova sezona za vse tri lepa popotnica za naprej.«

V minuli sezoni so Kamničani igrali tudi v srednjeevropski ligi, v letošnji bodo ob pokalu challenge igrali samo v obeh domačih tekmovanjih. Po eni strani bo to slabost, saj ne bodo igrali proti močnejšim ekipam, po drugi bodo imeli več časa za trening, saj bodo odpadla naporna potovanja.

»Res je, da ne bomo igrali v srednjeevropski ligi in da bomo v sezoni igrali manj težkih tekem, toda v minuli na gostovanjih nismo niti enkrat zmagali, saj so nam veliko moči pobrala potovanja. Čeprav bo neigranje v srednjeevropski ligi bil določen minus za našo ekipo, bo igranje v domačem prvenstvu že v prvem delu sezone vseeno imelo tudi določene prednosti. Mlajši igralci bomo tako imeli več priložnosti za dokazovanje, ker ne bo dolgih potovanj, bomo lahko tudi več trenirali, vse svoje misli pa bomo lahko usmerili le v obe domači tekmovanji,« razmišlja Kotnik, ki se je z odbojko začel ukvarjati šele potem, ko se je preizkusil v nogometu in košarki.

»Ker mi je vsakodnevna vožnja v Domžale vzela preveč časa, sem prenehal z igranjem nogometa in začel igrati košarko za Calcit, toda ko me je eden od sošolcev povabil na odbojkarski trening, sem končal v njej. Seveda so mi znani tudi največji klubski uspehi z začetka tega tisočletja, a sem bil takrat še premlad in jih nisem tako podrobno spremljal,« je 191 cm visoki sprejemalec spregovoril o svojih začetkih. Čeprav je z igranjem odbojke začel relativno pozno, kamniški ekipi se je pridružil kot kadet, je bil njegov napredek izreden, saj je prišel do mladinske reprezentance Slovenije, letošnja sezona pa bi mu lahko dokončno prinesla veljavo tudi v članski konkurenci.

»V vseh klubih se pozna finančna kriza, zato v večini ekip ni prišlo do velikih sprememb. Sodeč po prestopnem roku je največ pridobil Maribor, ki bo z našim nekdanjim kapetanom Janom Planincem morda celo prvi favorit v prvem delu sezone, pa tudi Panvita Galex bo močnejša, kot je bila lani. Mislim, da se nam obeta izenačeno in zanimivo prvenstvo, v katerem bo vidno vlogo igral tudi naš klub. O tem sem prepričan,« je ob koncu pogovora zatrdil Domen Kotnik, ki se bo s soigralci kamniškim ljubiteljem odbojke prvič v letošnji sezoni predstavil prihodnjo soboto, 7. septembra. Calcit Volleyball bo takrat namreč priredil turnir, na katerem bodo igrale še ekipe Go Volleyja, Panvite Galexa in Salonita. S Sobočani bodo Kamničani dan prej igrali še trening tekmo.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice