Mali grad

Šesto Perovanje v znamenju Kamniške Bistrice, ki povezuje

15.05.2016

 

Šesto Perovanje v znamenju Kamniške Bistrice, ki povezujeČlani Športno-kulturnega društva Dober dan, Perovo so včeraj pripravili šesto Perovanje, kjer so v središče tradicionalnega druženja Krajevne skupnosti Perovo letos postavili povezovanje (kamniških) krajev ob Kamniški Bistrici, poudarili vpliv alpske reke na pomen občine za razvoj in blagostanje občanov in zato Perovanje pomensko poimenovali »Kamniška Bistrica povezuje«. Popoldan se je zbranim ob sklepnem delu pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Za prireditveni prostor so si izbrali levi in desni breg Kamniške Bistrice, ki ga povezuje lep in trden nov most. Na dan, ko krajani Perova obeležujejo 775 let od prve omembe kraja, je oba perovska bregova simbolno povezovala tudi perovska (tirolska) žičnica, za katero so poskrbeli kamniški gorski reševalci, člani Društva GRS Kamnik. 

Letos so šli organizatorji s pestrim in zanimivim programom, ki je kljub dežnim kapljam privabil lepo število obiskovalcev, v svojih prizadevanjih še dlje. Pripravili so prve kamniške »Igre krajevnih skupnosti brez meja« in nanje povabili vse naše krajevne skupnosti, še posebej pa tiste, ki so povezane s Kamniško Bistrico.

Z zanimivimi igrami so tako sklenili še bolj trdno verigo prijateljstva vseh krajevnih skupnosti od izvira do izliva Kamniške Bistrice. Med seboj so se pomerile krajevne skupnosti Perovo, Kamnik-center in Duplica, slednja je na koncu tudi slavila kot zmagovalna ekipa prvih »Igre krajevnih skupnosti brez meja«.

Na perovskih bregovih Kamniške Bistrice in Perovskem mostu so družabno, športno in kulturno razglednico popisale številne poučne delavnice na temo Kamniške Bistrice, nastopi odličnikov s perovskimi »stihoklepci« na čelu, prisostvovali smo lahko delavnici »Bistrica pod lupo« in izdelavi mandal, izvedeli smo veliko zanimivega od kod prihaja perovsko mleko, kaj vse poganja Kamniška Bistrica, o pravici do pitne vode in o privatizaciji vode. Igrica Radovedni Jaka, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, zaradi kulis, ki bi se lahko poškodovale, žal ni bila izvedena.

Posebno popestritev, čeravno samo kot ogrevanje, so pripravili ulični telovadci, člani Street workout Kamnik, ki so med obiskovalce širili pozitivno energijo, zvoke ansambla Las Gafas pa je zamenjal otroški jok, a hkrati veliko veselje, saj so v svoje vrste dobili malega Julijančka in nas bodo tako člani skupine zabavali ob kakšni drugi priložnosti. Za okrasitev mostu, mavrične ribice na njem in ob njem, so poskrbeli otroci in vzgojiteljice vrtcev Sneguljčica in Zarja.

Kot rečeno, se je včeraj zbranim ob sklepnem delu letošnjega Perovanja pridružil tudi župan Marjan Šarec, ki je pohvalil prizadevnost in trud organizatorjev, da z veliko mero volje in vztrajnosti pripravljajo druženje krajank in krajanov naše lokalne skupnosti in druženje vseh generacij krajevnih skupnosti občine Kamnik, ki se ob takšnih in podobnih dogodkih med seboj povezujejo ter tako dokazujejo, da so meje najbolj trdne, ko jih na široko odpremo za sodelovanje. 

Fotoutrinki Perovanja 2016 (Fotografije: Ivana in Matevž Skamen ter Janez Bergant)


<< Nazaj | Novice