Mali grad

Sedmošolci Osnovne šole Toma Brejca finalisti oddaje Male sive celice

13.05.2015

 

Daljnega leta 1994 je prvič potekalo tekmovanje Male sive celice – kviz za osnovnošolce, takrat šestošolce, danes, v času »devetletke«, sedmošolce. Oddaja je z leti pridobivala vse večji krog gledalcev, Pavle Ravnohrib pa kot voditelj ostaja zvest oddaji vse od začetkov. Tudi naša šola - Osnovna šola Toma Brejca - je sodelovala že prvo leto. Bili smo tudi organizatorji predtekmovanja, ki se je pred 20. leti odvijalo v naši šoli, javni zaključni del pa v naši stari telovadnici.

Priljubljenost oddaje je z leti naraščala. Pohvaliti je potrebno koncept oddaje in pa neverjetno znanje in široko razgledanost sedmošolcev, ki navdušujejo iz leta v leto.

Zadnja leta so učenci Osnovne šole Toma Brejca pod mentorstvom učiteljice matematike Nataše Uršič zelo uspešni. Vsako jesen učenci v šoli pokažejo svoje znanje in na osnovi rezultatov mentorica sestavi dve tričlanski ekipi, ki se udeležita uradnega predtekmovanja. V letošnji 21. sezoni oddaje Male sive celice je potekalo osem predtekmovanj, kjer je bilo izbranih 32 ekip, ki so se uvrstile v televizijski del oddaje. Na Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki, kjer je potekalo prvo predtekmovanje, je sodelovalo 45 ekip iz Ljubljane in okolice. Naša ekipa sedmošolcev v sestavi Tina Burja, Eva Suhadolčan in Matic Toni (vsi iz 7. B razreda) je na pisnem delu tekmovanja zasedla 1. mesto, svoje znanje pa potrdila še na javnem delu. Tako so zasedli skupno prvo mesto in prav zato bo naša šola jeseni 2015 organizator enega predtekmovanja 22. sezone Malih sivih celic.

Učenci Tina, Eva in Matic nas tako že od oktobra razveseljujejo s svojim znanjem v televizijskih oddajah: premagali so Osnovno šolo Polzela (8. 10. 2014), Osnovno šolo Škofja Loka – Mesto v osmini finala (4. 2. 2015), Osnovno šolo Toneta Čufarja iz Maribora v četrtini finala (18. 3. 2015) ter Osnovno šolo Sava Kladnika iz Sevnice v polfinalu (15. 4. 20215). Čaka jih še finalno srečanje 20. 5. 2015, ko bodo s svojim bogatim znanjem, preudarnostjo in kančkom sreče poskušali premagati ekipo Osnovne šole Ledina iz Ljubljane.

Na vseh snemanjih oddaje Male sive celice smo uživali ob preudarnih, premišljenih in kljub vsemu, hitrih odgovorih naših tekmovalcev. Ob njihovem izjemnem znanju je včasih zastal dih samemu voditelju, saj jim ni bilo tuje ne življenje hroščev in jelenov, ne področje asociacij, slovnice, pa tudi zgodovina slovenske popevke jim ni delala težav. To je le drobec mnogih tem, ki so se v teku oddaj razkrivale gledalcem in vsem, ki spremljate Male sive celice, je znano, da učenci odgovarjajo na zelo težka vprašanja.

Na tekmovalni poti jih ves čas spremljajo in bodrijo sošolci in prijatelji, ki z bučnim navijanjem in gromkim aplavzem nagrajujejo njihovo znanje. Najbolj se njihovega uspeha, poleg njih samih, seveda, veseli njihova mentorica in razredničarka – Nataša Uršič. Priprave na tekmovanje potekajo pod njenim vodstvom že od začetka šolskega leta in so čudovita pahljača področij, ki so del našega življenja. Odstiranje skritih in rahlo skrivnostnih tem je še posebej zanimivo in, kot pravijo tekmovalci, ure priprav vedno minejo prehitro.

Za maskoto so si naši tekmovalci izbrali mamuta, po katerem slovi mesto Kamnik. Leseno podobo je posebej za to priložnost izdelal in šoli podaril gospod Janez Jevnikar. Na uspešni poti našim tekmovalcem ves čas stoji ob strani podjetje Kam - Bus d.o.o. iz Kamnika, ki podarja brezplačne prevoze na snemalne oddaje. Darila za vse naše nasprotnike pa nam velikodušno podarijo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik (TIC) in tako s promocijskim gradivom poskrbijo, da bodo lepote Kamnika predstavljene po vsej Sloveniji. Pavle Ravnohrib je v eni od oddaj dejal, da so naši učenci čudoviti promotorji Kamnika in pa seveda Osnovne šole Toma Brejca, saj leto za letom nizajo uspehe v oddaji Male sive celice, kajti tudi ekipa lanskih sedmošolcev (Lucija Pintar, Tilen Humar in Martin Gregorič) se je v preteklem šolskem letu uvrstila v polfinale, kjer je za eno točko izgubila v boju z Osnovno šolo Milojke Štrukelj iz Maribora.

Mladinska TV oddaja Male sive celice je našim učencem in šoli prinesla same dobre reči – veliko poglobljenega znanja, razgledanost, veselje, razigranost, prepoznavnost  in zdrav tekmovalni duh.

Držimo pesti, da se naslednji teden Tina, Eva in Matic s tekmovanja vrnejo z zmago in nagradami, ki bodo razveselile tudi njihove sošolce in prijatelje. Vsa pohvala za vse dosedanje uspehe gre njihovi mentorici Nataši Uršič, ki je delu z mladimi predana in uspehi, ki jih žanje, so plod resnega, poglobljenega in sistematičnega dela tako na področju kviza Male sive celice kot na področju matematike, logike in razvedrilne matematike.

Besedilo: Marta Grkman, knjižničarka Osnovne šole Toma Brejca
Fotografiji: Iztok Škof


<< Nazaj | Novice