Mali grad

Sedmič okoli Alp – Maraton Alpe Scott s slikovito in zahtevno traso navdušil preko 660 kolesarjev

07.07.2013

 

Dežne kaplje so navsezgodaj osvežile mesto pod Kamniškimi planinami, ki je danes že 7. zapored gostilo Maraton Alpe Scott. Traso okoli Kamniško – Savinjskih Alp sta letos najhitreje prevozila Gregor Tekavec med moškimi s časom 3 ure 38 minut in Andreja Jagodic v ženski kategoriji s časom 4 ure 4 minute. Starta in slovesne razglasitve rezultatov se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj z direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar.

V znamenju lepot in posebnosti alpskega sveta je bil tudi letošnji štarta maratona. Udeležence je na pot s piskom v rog pospremil pastir z Velike planine v starodobnem »pwajšu« iz lipovega lubja. Pred samim startom ob 9. uri je kolesarje pozdravil in nagovoril župan Marjan Šarec, ki jim je zaželel srečno in uspešno pot.

»Maraton Alpe sem čakal in prevozil z užitkom, čeprav je bilo težko. Maraton Alpe je pač posebni izziv, v koledarju pa ga imamo kot Maraton Franjo«, je v cilju kolesarskega Maratona Alpe v Kamniku razlagal Boštjan Brelih. Bil je eden od 660 udeležencev, ki so se sedmič zapodili okoli Kamniško – Savinjskih Alp. Maraton velja za butično kolesarsko prireditev, za najbolj jeklene, saj trasa s svojimi 130 kilometri vodi čez tri prelaze, kjer kolesarji v skupnem premagajo 2000 metrov višinske razlike.

»Kaj trening, to bo dirka. Poglejte koliko je pripravljenih,« je že zjutraj v Kamniku, bolj zares kot v šali, pripomnil Marko Kump, eden od povabljencev, potem ko je bilo organizatorjem v posebno čast, da so na start ali samo ogled privabili večino najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov po Marshalekovi lestvici. Od Mezgeca, Boleta in Valjavca, do Čerina, Klemenčiča in Ropreta.Prav Bojan Ropret, ki se ponaša s sedmim mestom na olimpijskih igrah, je eden tistih 47 kolesarjev, ki so bili na vseh sedmih izvedbah. »Idealno. V takem vremenu je maraton idila,« je pripomnil 54 – letni Ropret, ki je za mnoge še neulovljiv. Luki Mezgecu, ki je šele v Kamniku spoznal tista dva, Zorana Klemenčiča in Tadeja Valjavca, ki sta bila v zgodovini Gira uvrščena višje v etapi, je bil po koncu »treninga« kar malce žal, da si na kolo ni montiral male video kamere, da bi posnel zanimivo dogajanje okrog boja za zmago: »Bilo bi kaj videti.« Zmaga na »Alpah« ima med kolesarji že vsaj tak prestiž kot Franja«, je dodal v cilju. Tomaž Kališnik, trener mladih kolesarjev Bleda, pa je po Kladju tudi na Pavličevem sedlu dokazal, da je najboljši amaterski plezalec in tako osvojil posebno lovoriko za najhitrejšega na Pavličevo sedlo.

Zmaga tretjič v roke Tekavcu, prvič Jagodičevi

Najboljšim današnjim kolesarkam in kolesarjem smo popoldan podelili priznanja, ki so jih prejeli s strani župana Marjana Šarca, poslanca Državnega zbora in predsednika Športne zveze Kamnik Braneta Golubovića, direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urške Kolar in vodje Maratona Alpe Scott Janeza Jarma.

Kot prvi je ciljno črto prečkal Gregor Tekavec, ki je v Kamniku slavil že tretjič. Drugi je bil Gregor Sikošek, tretji pa Matej Lovše. Najhitrejše dame so za pot okoli Alp porabile malo več kot štiri ure. Nekaj športne smole je imela pri zadnjem spustu s Črnivca do takrat vodilna Špela Škrajnar. Klub padcu je Škrajnarjevi ob koncu pripadlo drugo mesto, na najvišjo stopničko je stopila Andreja Jagodic, tretja je bila Valentina Rebec.

Rezultate si lahko ogledate tukaj

Da pa odmevnost maratona brez dvoma sega tudi čez meje naše dežele, sta dokazala Rusa Andrey in Alexey. »Bilo je precej drugače, bolj zahtevno, hribi so za naju manj poznan teren«, sta komentirala v cilju, kjer pa nista skrivala navdušenja nad lepotami krajev, kjer sta kolesarila. Skupaj  z družinama so v Slovenijo pripotovali zgolj zaradi Maratona Alpe, lepote alpske dežele pa so ju, kot sta bila enotna v cilju, očarale.

Poseben sprejem v cilju je pripadal najstarejšemu udeležencu maratona, 82-letnemu Adolfu Križnarju, ki je krog okoli Alp prekolesaril v manj kot šestih urah. Občinski svetnik Anton Iskra pa je prejel posebno priznanje za promocijo športa gibalno oviranih na 7. Maratonu Alpe Scott.

Besedilo: Nika Vrhovnik, Maraton Alpe Scott


<< Nazaj | Novice