Mali grad

Sanjska sezona Kamničana Iztoka Kureta v ciklokrosu in osvojena naslova državnega prvaka in pokalnega zmagovalca

13.01.2015

 

Čeprav je bil Iztok Kuret, član kamniškega kolesarskega kluba KD Alpe, pred začetkom letošnje sezone v ciklokrosu dobro pripravljen in optimističen, se je sezona zanj odvila nad pričakovanji. Po odličnih nastopih na prvi tekmah je formo le še stopnjeval, minulo nedeljo pa nadvlado v svoji kategoriji potrdil na zadnji tekmi v Petanjcih v Prekmurju, ki je hkrati štela za naslove državnih prvakov. Poleg pokalne zmage je Iztok osvojil tudi naslov državnega prvaka v kategoriji nad 40 let.

»Sezona se je zame končala sanjsko, saj sem se v cilju zadnje dirke bolj kot naslova državnega prvaka, veselil naslova pokalnega prvaka. Slednje mi pomeni veliko več, saj kaže na konstantnost v celi sezoni in ni le seštevek dnevne forme in sreče. To pomeni štiri zmage, eno drugo in eno tretje mesto, kar je bilo dovolj tudi za zmago v Zimski ligi, kamor sodijo tudi mtb kolesa«, je v cilju zadovoljen komentiral Iztok.

»Izkazalo se je, da sem najmočnejši na tehnično zahtevnih progah, na splošno težkih pogojih in v takih razmerah sem tudi zmagoval. Želim si, da bi se ta trend dirk nadaljeval, saj na tak način zelo napredujemo tekmovalci, gledalci pa pridejo na svoj račun. In ko smo že pri tem, imam veliko željo, da bi organizatorji dirk končno enkrat spoznali, da je treba  te atraktivne dirke pripeljati k ljudem in ne obratno«, še dodaja Kuret.

Atraktivna kolesarska disciplina, ki postaja v zadnjih letih (zopet) vse bolj priljubljena tudi pri nas, zahteva dobro telesno pripravljenost in obilico motorike, ki je potrebna za premagovanje terena – trave, blata, makadama in asfalta. Brez dvoma je ciklokros zanimiv za tudi gledalce, ki spremljajo vožnjo kolesarjev na poligonu, kjer pa je potrebno včasih stopiti tudi s kolesa in del proge preteči.

Naslovoma državnega prvaka in pokalnega zmagovalca je Iztok dodal še piko na i z nastopom na amaterskem svetovnem prvenstvu v ciklokrosu, ki ga je v začetku januarja gostilšvicarski Gossau. Priložnost za nastop se mu je ponudila po kopici odličnih rezultatov v letošnji sezoni, zanjkrstno svetovno prvenstvo pa je kljub težavam takoj po startu končal na zelo dobrem 15. mestu.

»Proga je bila na treningu dan nazaj še ledena in snežena, na sami dirki pa zaradi dežja zelena in blatna. Tudi če bi bilo na dirki vse normalno, bi verjetno uspel priti do 10. mesta. Tekmovalci so res hitri. Dirka je bila lepa, vse je bilo zelo urejeno in super izkušnja«, se spominja minulega prvenstva.

Zaključena sezona je zagotovo več kot odlična popotnica za bližajočo se poletno sezono, načrti in želje pa segajo že tudi v prihodnjo sezono v ciklokrosu. Kot pravi Iztok, bi rad vsaj še enkrat ponovil nastop na svetovnem prvenstvu, apetiti tam pa bodo po letošnjih uspehih upravičeno še malce večji.

Besedilo: Nika Vrhovnik, KD Alpe
Fotografije: Cycling 24/7


<< Nazaj | Novice