Mali grad

Saksofonski triumf v slovenski metropoli jazza - Kamniku

23.05.2014

 

Koncert jazzovskega cikla Veronikine zgodbe, v Domu kulture v Kamniku, nedelja, 18. maja 2014. V glavnih vlogah: solist na alt in sopran saksofonu Kenny Garrett, basist Corcoran Holt, bobnar McClenty Hunter, tolkalec Rudy Bird in pianist Vernell Brown.

Skoraj neverjeten dosežek: pa vendarle z vsakim koncertom uspe društvu Veronikine zgodbe preseči predhodnega. Tokrat je nastopila zasedba vodilnega solista na alt saksofonu Kennyja Garretta. Občinstvo, sestavljeno pretežno iz glasbenih sladokuscev, je njegovo brezhibno in slogovno samosvoje ter takoj prepoznavno »garrettovsko« igranje navdušilo.

Glavnino repertoarja so izpolnile skladbe z Garrettove zaenkrat zadnje plošče Pushing The World Away.Toda Garrett je koncertne inačice skladb ponekod raztegnil in preoblikoval do nerazpoznavnosti, iz klasične jazzovske paradigme pa pogosto zbežal v čisto nepričakovane smeri. Skoraj vsaka skladba si je v Garrettovi izvedbi prislužila status malodane samostojnega koncerta s prologom, vrhuncem in dolgo odlaganim iztekom.

Energije se je nakopičilo toliko, da bi lahko oskrbela celotno kamniško industrijo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, za te čase pa bi je bilo celo odločno preveč. V redkih baladah, ali bolje rečeno nekoliko manj hitrih skladbah, kjer se je vsaj približal lahkotnejšemu jazzu, se je vsaj nekoliko odkupil ženskemu delu občinstva. Pa vendar tudi v bolj priljudnih skladbah nikoli ni izgubil svoje ostrine.

Garrett je svoj koncert huronsko sklenil z medleyem dveh svojih uspešnic Sing A Song Of Song in Happy People, dvorano dobesedno spravil na noge in vse prisotne pripravil do poplesovanja. Srečni bolj kot kdajkoli, smo se nato odpravili v noč.

Besedilo: Marko Kumer
Fotografije: Lojze Kalinšek, Klemen Udovč


<< Nazaj | Novice