Mali grad

»Sadni dan« v Tunjicah privabil številne obiskovalce

24.10.2015

 

Podžupan Igor Žavbi se je dopoldan v imenu Občine Kamnik skupaj z vodjo Oddelka za razvoj in investicije Borisom Ravbarjem, svetovalko za razvoj in investicije Barbaro Strajnarin predsednikom Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice Valentinom Zabavnikom udeležil prijetnega in poučnega druženja »Sadni dan« v Tunjicah.

Pri Podružnični šoli Tunjice so nam člani Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice predstavili zgodovino sadjarstva v Sloveniji, ogledali smo si razstavo starih sort jabolk »Darovi jeseni«, prikazali so prešanje jabolk, pogostili so nas z degustacijo jabolčnika, predstavili in razkazali nov nasad starih sadnih sort in nam delili koristne nasvete za vzgojo podlag/sadik.

Ob uradnem delu prireditve je zbrane sprva pozdravil predsednik Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice Valentin Zabavnik, ki je med pripovedoval o bogati zgodovini sadjarstva na Slovenskem in v Tunjicah.

V imenu Občine Kamnik pa je podžupan Igor Žavbi dejal: »Z veseljem prihajam sem v Tunjice, kjer imate sadjarji ogromno znanja, ki se prenaša iz roda v rod, sadjarska  tradicija pa je močna in prav je, da tudi s takšnimi dogodki, kot je današnji, to tradicijo ohranjate. Občina Kamnik in Sadjarsko vrtnarsko društvo Tunjice sta sodelovala na dveh skupnih projektih, ki jih danes tudi uradno zaključujemo in prepričan sem, da se bo tudi v prihodnosti še našel kakšen projekt, ki bo prinesel evropska finančna sredstva in bo lahko sadjarstvo v Tunjicah še bolj živelo. Ne samo, da se ohranjajo stari sadovnjaki, kasneje bomo videli, da so člani Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice postavili ogromen sadovnjak. Člani kamniškega društva v svoje delo vlagajo ogromno truda in volje, kar pa je najpomembnejše, svoje znanje in ljubezen do sadjarstva prenašajo tudi na mlade rodove. Spomladi smo na podružničnih šolah posadili nekaj sadnih dreves, ki bodo služila kot del samooskrbe, ki je v teh časih vedno bolj pomembna in vedno bolj bo pomembna v prihodnosti. Vsem članom Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice želim uspešno delo še naprej, naj vam ne zmanjka volje in energije, še naprej prenašajte svoje znanje na mlade rodove, ki bodo poskrbeli, da bo sadja v Tunjicah in v Kamniku dovolj.«

Sledil je ogled nasada starih sadnih sort, saj je bil današnji dogodek hkrati tudi zaključek dveh uspešnih projektov DynAlp-natura in »Sadni mozaik«. Prvi projekt, projekt »Ohranjanje travniških sadovnjakov«, je Občina Kamnik izvajala v okviru mednarodnega programa DynAlp-natura in ga je financiral lihtenštajnski sklad Pancivis. Namenjen je oživljanju in spodbujanju gojenja starih sadnih sort. Občina Kamnik je projekt izvajala v sodelovanju s Sadjarsko vrtnarskim društvom Tunjice, uredili pa smo nasad starih sadnih sort, na zemljišču v velikosti 1,5 hektara. V nasadu je na novo posajenih 130 sadik starih sadnih sort (jablan in hrušk), ki so že cepljene, poleg tega so sadjarji cepili dodatnih 70 podlag. V zaključni fazi izdelave je spletni katalog »Stare-sorte.si«, v katerem bodo predstavljene stare sorte sadnega drevja. V skupnem projektu programa dynAlp natura pa sodelujejo tudi Občina Kranjska gora, Občina Bezau (Avstrija), Občina Cognin (Francija), Občina Grabs (Švica), Občina Mauren (Lihtenštajn), Občina Mäder (Avstrija) in Občina Völkermarkt (Avstrija).

Drugi projekt, projekt, projekt »Sadni mozaik«, pa je namenjen izobraževanju in ozaveščanju prebivalcev o pomenu in priložnostih, ki jih lahko nudi sadjarstvo s poudarkom na travniških sadovnjakih in starih sadnih sortah. Velik del aktivnosti je namenjen ozaveščanju in izobraževanju osnovnošolske mladine z osnovanjem sadjarskih krožkov in sadnih vrtov pri osnovnih šolah. Sadni vrtovi so urejeni na vseh podružničnih šolah Osnovne šole Šmartno v Tuhinju, to so Podružnična šola Motnik,  Podružnična šola Zg. Tuhinj in Podružnična šola Sela. Skupaj je zasajenih 25 dreves (jablan, hrušk in češenj), tistih dreves, ki dozorijo v času šole zato, da bodo šole sadje lahko vključile v svoje aktivnosti. Sadjarsko vrtnarsko društvo Tunjice vsem vključenim šolam nudi strokovno pomoč in mentorstvo. Med šolami pa bo takoj po praznikih izvedeno tudi tekmovanje v znanju iz sadjarstva oziroma kviz »Mladi sadjar«. V okviru projekta »Sadni mozaik« so bila izvedena nekatera predavanja in delavnice na temo sadjarstva, čebelarstva in permakulture, prav tako sta bili organizirani dve ekskurziji z ogledom dobrih praks. V zaključni fazi izdelave je spletna stran »Sadni-mozaik.si«. Sadjarsko vrtnarsko društvo Tunjiceje za »Sadni mozaik« sredstva pridobil iz norveškega mehanizma, kot partnerji pa pri projektu poleg Občine Kamnik sodelujejo tudi zavod ICRO Domžale in Osnovna šola Šmartno v Tuhinju. 

Če ste današnji dogodek zamudili, vabljeni tudi jutri, saj se bo »Sadni dan« v Tunjicah odvijal v okviru vikenda odprtih vrat Srca Slovenije, vse do nedelje, 25. oktobra 2015. Mnogo zanimivega in novega boste izvedeli pri nasadu sadnih sort, in sicer od 10. do 14. ure.


<< Nazaj | Novice