Mali grad

SLOVENIJA OŽIVLJA! – Svetovni dan oživljanja

16.10.2020

 

SLOVENIJA OŽIVLJA! – Svetovni dan oživljanjaEvropski reanimacijski svet je pred osmimi leti razglasil 16. oktober za Evropski dan oživljanja, ta pa se je pred tremi leti razširil po obsegu sodelujočih držav in se preimenoval v Svetovni dan oživljanja (World Restart a Heart Day). V Zvezi študentov medicine Slovenije smo se tudi letos odločili, da v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom ter Rdečim križem Slovenije organiziramo vseslovensko akcijo ozaveščanja "Slovenija oživlja!". S tem se pridružujemo skupnim prizadevanjem svetovnih strokovnjakov in predstavnikov na področju reanimacije.

Osrednji cilj letošnjih aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja. Z akcijo Slovenija oživlja! želimo še posebej poudariti, da se večina srčnih zastojev zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem drastično izboljšajo končni izid obolenja in rešijo življenje.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4 x več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju namreč pričnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Več informacij o zastoju srca je dostopnih TUKAJ.

Posebno pozornost bomo letos namenili temeljnih postopkom oživljanja v času epidemije novega koronavirusa, saj na žalost že opažamo, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.
Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjamo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki. Študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter predstavniki območnih združenj Rdečega križa Slovenije ter letos prvič tudi nekateri prvi posredovalci.

O temeljnih postopkih oživjanja je več informacij dostopnih TUKAJ, video vsebina pa je dostopna TUKAJ.

Pod kamniškimi planinami živimo zdravo in varnoV letošnjem letu je Evropski reanimacijski svet izbral spremljajoči moto »My song can save lives« / »Moja pesem lahko reši življenje«, zato smo k sodelovanju pritegnili tudi slovenske glasbenike, da nam pomagajo širiti naše sporočilo. Mnogo znanih slovenskih pesmi ima namreč pravi ritem (100 – 120 udarcev na minuto), potreben za pravilno izvedbo oživljanja v primeru srčnega zastoja! Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepali nepravilno in stanje poslabšali. V takih trenutkih je lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca, ki bi ljudem dala pravi ritem izvajanja stisov prsnega koša, hkrati pa bi predstavljala znano oporo v izjemno stresni situaciji. Prav tako pa bi znana pesem laike motivirala k obnavljanju znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja, še preden bi bili le-ti očividci srčnega zastoja.

Vsako leto 16. oktobra tudi Slovenija obeležuje Svetovni dan oživljanja (World Restart a Heart Day), ki ga z dogodkom ”Slovenija oživlja” tudi letos obeležuje Zveza študentov medicine Slovenije (ZŠMS) v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom ter Rdečim križem Slovenije. Zaradi epidemije COVID-19 ima letos osrednji pomen akcija ozaveščanja v medijih in aktivnosti v virtualnem okolju.

Na dan 16.10. bo na spletni strani ter na socialnih omrežjih izvedli več spletno dostopnih aktivnosti ob svetovnem dnevu oživljanja, znanje in mnogo odgovorov na vprašanja pa lahko najdete že danes:

Znanje rešuje življenja, zato se tudi vi pridružite akciji Slovenija oživlja.

Klic na 112

Nesreče so različne, za vse pa velja naslednje:

Številko 112 pokličete:

Ko kličete na številko 112, povejte:

Besedilo: Zveza študentov medicine Slovenije in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice