Mali grad

S tradicionalno povorko se je zaključil praznik 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

09.09.2012

 

Kamnik se z današnjo tradicionalno povorko skozi mesto poslavlja od 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik je poskrbel za pestro in zanimivo dogajanje, ki je v Kamnik privabilo številne obiskovalce. Rdeča nit letošnjega festivala je bila ena od prvin nekdanjega oblačenja, pokrivalo peča. Da bi opozorili na pomen peče v nekdanjem oblačenju in v sodobnem kostumiranju so se v zvezi s pečo v okviru narodnih noš odvijali različni dogodki, med drugim tudi natečaj za »naj pečo«. Svetovno priznana Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana nam je pričarala zanimiv večer plesnega izročila. Na letošnjih Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine pa je bilo mogoče videti še marsikaj. Predvsem pa pestro paleto vsega, kar je tako ali drugače prepleteno z oblačilno dediščino.

Zadnji, tretji dan, se je začel z budnico Godbe Slovenskih železnic Zidani most. Nedeljsko dopoldne je v sodelovanju s festivalom od Celja do Žalca potekalo s folklornimi skupinami iz Črne gore, Litve in Italije.  

Okoli druge ure popoldan so se začeli zbirati obiskovalci in v zraku je bilo čutiti pričakovanje tradicionalne povorke narodnih noš. Le-to si je prišel skupaj z županom Marjanom Šarcem in soprogo Barbaro Iskra Šarec ogledat tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk.

Ob 15. uri je tako 2.200 udeležencev povorke iz devetih držav, in sicer iz Slovenije, Italije, Črne Gore, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Litve, Indije, Avstrije in Nemčije krenilo izpred trgovskega centra Mercator in se sprehodilo skozi mesto vse do Glavnega trga. Množica gledalcev jih je spremljala celotno pot, navdušenja nad raznolikostjo oblačilne dediščine pa niso skrivali niti častni gostje, ki so povorko letos spremljali iznad Samčevega predora.

Po končanem sprevodu je povezovalec Tone Ftičar na glavni oder povabil v.d. direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar, ki je obiskovalce nagovorila z besedami: »42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki jih vsako leto tako ponosno prirejamo v Kamniku so pri koncu. Veseli me, da ste se prireditve udeležili v tako velikem številu in s tem dokazali, da spoštujete bogato kulturno in etnološko sporočilo naših prednikov. Upam, da ste v tem razgibanem dogajanju uživali in vas obenem vabim na 43. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.«

»Bogato kulturno zgodovinsko in oblačilno dediščino našega mesta je potrebno spoštovati in jo ohranjati skozi prireditve, kot je današnja. Zgodovinska, kulturna in oblačilna dediščina je namreč vrednota, ki so jo ohranjale že mnoge generacije pred nami in v znak spoštovanja obiskujmo prireditve, kot je današnja« pa so besede, s katerimi je svoj govor pričel župan Marjan Šarec. Na koncu pa dodal: »Hvala gospodu predsedniku dr. Danilu Türku za današnji obisk. Zahvala organizatorju Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik in njeni v.d. direktorici Urški Kolar, ki so z današnjo prireditvijo dokazali, da dvigujejo raven kulturnega turizma v občini Kamnik. Hvala vsem obiskovalcem, ki se zavedate lastne zgodovine, kulturne in oblačilne dediščine ter ste v teh dneh obiskali Kamnik. Spoštovane Kamničanke, Kamničani in vsi obiskovalci prisrčno se vam zahvaljujem za vaš letošnji obisk in vas seveda vabim na prihodnje Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine«.

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki si je pred prihodom na glavni oder ogledal tudi v četrtek odprto razstavo z naslovom Narodno oblačilno izročilo Kamnika in okolice, pa je ob sklenitvi letošnjih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine dejal: »Res je lepo vsako leto priti v tem času v Kamnik in si ogledati to imenitno predstavo narodnih noš in kulturnih običajev iz različnih delov Slovenije in drugih držav. Vsako leto z ženo prideva na to prireditev in vedno nama je tu lepo. Vedno tudi srečava ljudi, ki sva jih tukaj že kdaj v preteklosti srečala. To druženje je pomembno tudi za mnoge med vami. Gre za to, da smo skupaj, da se veselimo, da se navdihujemo ob našem kulturnem izročilu. Oblačenje in oblačilna stroka spadata med najbolj temeljne oblike človeška izražanja. Zato je prav, da tu v Kamniku to kulturo gojimo sistematično. Svetoval bi vsem, ki imate čas, da si ogledate razstavo v galeriji Mihe Maleša in videli boste nekatere izredno lepe in estetsko dovršene primerke naše tradicije oblačenja tukaj v Kamniku, osrednji Sloveniji in tudi nekaterih drugih krajih.«

Prijetno popoldne pa se je nadaljevalo ob zvokih ansambla Roka Žlindre.

Več v fotogaleriji:

Fotografije: Mitja Ličar


<< Nazaj | Novice