Mali grad

S tradicionalnim 10. Maistrovim pohodom smo sklenili niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik

11.04.2015

 

Dopoldan smo s tradicionalnim 10. Maistrovim pohodom sklenili niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik ter se tako poklonili izjemni dediščini generala, rojaka, častnega občana, pesnika, borca za severno mejo Rudolfa Maistra-Vojanova. Pohodnice in pohodnike je pri spomeniku Rudolfa Maistra-Vojanova v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar.

Dediščina generala Rudolfa Maistra-Vojanova je izjemna, vedno bolj se zavedamo dragocenega darila ljudi, kakršen je bil on, saj so prav oni tisti, ki so nam omogočili, da smo danes Slovenci svobodni in še vedno govorimo svoj jezik. Združuje vrednote, ki so temelj vsakega naroda in na katere smo tudi Kamničanke in Kamničani še posebej ponosni. Tako smo tudi letošnje leto, od začetka marca do sredine aprila, s pestrim programom prireditev počastili dan Občine Kamnik. V petek, 27. marca 2015, smo se z osrednjo slovesnostjo in s podelitvijo priznanj Občine Kamnik poklonili rojaku, častnemu občanu, pesniku, borcu za severno mejo Rudolfu Maistru-Vojanovu. Spomin in opomin na njegovo izjemno dediščino pa smo dopoldan sklenili s tradicionalnim 10. Maistrovim pohodom, kjer je zbrane v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar.

Člani Društva general Maister Kamnik ob občinskem prazniku organizirajo tradicionalni pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na Trgu talcev, pohod pa poteka mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico in nazaj v Kamnik. Pohod vodijo izkušeni planinski vodniki PD Kamnik in člani DGM Kamnik.

Pohodnice in pohodnike je na začetni točki desetega tradicionalnega pohoda v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik, nato pa besedo predal podžupanu Mateju Slaparju, ki se je zahvalil organizatorjem in udeležencem za to, da opominjajo na vrednote generala Maistra in v sebi nosijo njegov duh.

Idejo o Maistrovih pohodih in njegovo desetletno izvedbo je na kratko orisal polkovnik Jože Arko, ki je poleg ostalih zaslužnih članov iz rok predsednika Društva general Maister Kamnik ob deseti obletnici dobil priznanje za trud in ohranjanje Maistrovih vrednot.

Podžupan se je nato skupaj z udeleženci pohoda odpravil do Maistrove rojstne hiše na Šutni, kjer so z minuto molka s spoštovanjem počastili spomin na velikega kamniškega rojaka.

Naj besede, zapisne v Listini Mestne občine Kamnik iz leta 1934, odzvanjajo v ponosnih srcih Kamničank in Kamničanov na veke vekomaj: »Generalu Maistru, častnemu meščanu kamniškemu, osvoboditelju mariborskemu, junaku jugoslovanskemu, pesniku slovenskemu, ob šestdeseti vigredi lovor venec vije rojstno biser mesto Kamnik.«


<< Nazaj | Novice