Mali grad

S sončnimi dnevi v Kamniku več gostov

22.05.2014

 

Splošni trend večje turistične obiskanosti v Sloveniji, predvsem pa odlična promocija Velike planine in velikoplaninskega sira trniča, sta bržčas najbolj pripomogla k večjemu obisku Kamnika in okolice. Po uradno dostopnih podatkih, ki jih beleži Statistični urad Republike Slovenije (SURS), je v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z letom 2013 rast skupnega števila prihodov turistov v Kamniku za 40,2 odstotka večja, v Sloveniji pa le 1,2 odstotka.

Zaznati je  povečano rast tujih gostov in sicer 167,6 odstotka, v Sloveniji beležijo v primerjavi z lanskim letom 8,4% odstotno rast tujih gostov. Upad domačih gostov je 35,2 odstotna, v Sloveniji beležimo 5 odstotni upad domačih gostov. Statistika kaže porast turistov iz  Madžarske, Hrvaške, Italije in Srbije medtem, ko je opaziti upad turistov iz Nemčije.

V Kamniku prevladujejo dnevni obiskovalci, saj so prenočišča nekoliko bolje zasedena v poletnem času. Lani so bili najbolje obiskani meseci junij, julij in avgust, zato so v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik pripravljeni na porast obiska Kamnika, da se bo statistika obiskanosti še nekoliko izboljšala.

Razmerje med domačimi in tujimi nočitvami je v prvih dveh mesecih letošnjega leta v prid tujim gostom, saj je zaznati rast nočitev tujih gostov za 100 odstotkov, Slovenija beleži 2,4 odstotno rast medtem, ko je upad nočitev domačih gostov za 44 odstotkov, v Sloveniji beležimo 6,2 odstotni upad.

Marsikateri obiskovalec Kamnika, pa tudi domačin, se je v času prvomajskih počitnic odpravil odkrivati bisere občine Kamnik z mestno-turističnim avtobusom Kamnik – bus. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik je v sodelovanju s Kam – busom d.d. in Občino Kamnik omogočil brezplačne vožnje, potniki so prejeli kupone ugodnosti storitev kamniških turističnih ponudnikov, za presenečenje potnikom pa je Zavod za turizem in šport v občini Kamnik ob nenapovedani uri ponudili jedi pod imenom » Okusi Kamnika«, ki so jih pripravili v gostilni Pri planinskem orlu, Pub Pod skalo, hiša sladic Tarangela, gostilna in penzion Repnik ter Gostilnica in kavarnica Pri podkvi.

V letošnjem letu Kamnik-bus beleži rast prepeljanih potnikov, in sicer:
•    v januarju 2014 je bilo prepeljanih 9,10 odstotka več potnikov kot v istem mesecu lani,
•    mesec februar kaže 8,82 odstotno rast,
•    mesec marec 13,26 odstotno rast in
•    mesec april 25,40 odstotno rast glede na ista obdobja 2013.

Zloženke z voznim redom Kamnik busa so na voljo v Turistično informacijskem centru na Glavnem trgu 2 v Kamniku, na spletni strani občine Kamnik www.kamnik.si, na spletni strani Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik www.kamnik-tourism.si ter na spletni strani Kam bus d.d. www.kam-bus.si. Ko gibanje postane cenejše (v smislu denarja in časa), se poveča tudi dostopnost do ključnih destinacij v Kamniku in okolici, zato boste za eno vožnjo s Kamnik busom odšteli le 0,80 €.

Za konec naj omenimo pester poletni program, katerega boste lahko našli na novi zloženki »Poletje v Kamniku«, ki bo izšla konec meseca maja.

Kot pravijo na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, bodo občani in obiskovalci Kamnika mesto v poletnih mesecih lahko dodobra spoznali ter si ob številnih dogodkih popestrili poletne popoldneve in večere, zato vas z veseljem vabijo v mesto izpod kamniških planin.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice