Mali grad

S soncem obsijana Velika planina vabi, da jo obiščete

07.06.2016

 

S soncem obsijana Velika planina vabi, da jo obiščeteV maju smo čistili planino, urejali okolico koč in ograde med planinami. Tlaka je opravljena, te dni pa so že pripeljali prve krave na planino-Šimnovec (čredinke), na Gojško planino pa so že prignali vso živino. 7. maja 2016 je župan bajtarjev predal ključ planine predsedniku AS Gojška planina. V Velikem stanu so popravljali ograde okrog koč, saj priženejo ta teden.

Planina se je za ta dogodek še posebej ozaljšala. Vse cveti, preproge spomladanskega in clusijevega svišča, pa alpska velesa, alpska mastnica, wulfenov jeglič, navadni slečnik, ranjak, hribska resa in še bi lahko naštevali. Cela pobočja krasijo navadne pogačice, ki v soncu še posebej žarijo.

Veliko število obiskovalcev, med njimi precej otrok s svojimi starši, učencev, planincev, gasilcev, si s spremljevalci in učitelji ogleduje lepote te čudovite planine in spoznava njeno zgodovino.

Z mladimi gasilci iz Hotiča, srečali smo se slučajno, smo jo mahnili čez planino, se pogovarjali o tem in onem. Zanimivo jim je bilo vse! Pastir Marjan jim je rad razkazal svojo kočo, pa lopo, kjer prenočujejo krave ter malo lopo, kjer nočijo telički. Oj, kako jih je vse zanimalo! Vprašanj ni bilo konca. Obljubili so, da se še vrnejo in s seboj pripeljejo tudi starše. Tudi Preskarjev pastirski muzej je dobro obiskan, iz domovine in tujine hodijo pohodniki, vodnik Grega, pa jim razlaga.

Obiščite Veliko planino tudi vi in se sprostite v njenem naročju!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice