Mali grad

S praznikom trniča na Veliki planini zaključili prvi kamniški kulinaričen vikend

07.08.2016

 

Na današnjo sončno nedeljo se je na Veliki planini sklenil vikend, ki ga je zaznamovala kamniška kulinarika zbrana pod znamko Okusi Kamnika. Večdnevni dogodek, ki ga je odprl petkov kulinaričen večer v mestnem jedru Kamnika, je zaznamovala predvsem osrednja kulinarična posebnost Kamnika – sir trnič.

S praznikom trniča na Veliki planini zaključili prvi kamniški kulinaričen vikend

Že v zgodnjih dopoldanskih urah se je pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino kar trlo obiskovalcev, ki so si želeli obiskati in ogledati edinstveno kraško planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zaradi praznika Marije Snežne, zavetnice istoimenske kapelice, v začetku avgusta že tradicionalno poteka velik Planšarski praznik, na godovni dan, 5. avgusta, in prvo nedeljo zatem pa v kapelici pripravijo tudi sveto mašo.

Trnič je trdi sir značilne hruškaste oblike, ki so jih pastirji na Veliki, Mali in Gojški planini izdelovali predvsem v 19. in začetku 20. stoletja, izročilo pa se je ohranilo vse do današnjih dni. Postopek izdelave so si lahko danes mimoidoči ogledali pri Preskarjevem muzeju, ki ohranja spomin na pastirsko dediščino, in se ob pomoči sirark Helene in Sonje Kropivšek iz kmetije Pr'Gabršk v pripravi preizkusili tudi sami. Že vnaprej pripravljeno soljeno skuto so z rokami oblikovali v kepe in vanje s posebno izrezljanimi pisavami za trniče vtisnili ornamente. Za prijetno vzdušje sta skrbela harmonikar in baritonist, ki sta obiskovalce bliže vabila z zabavnimi vižami.

Nedaleč od muzeja sta se na prenosni stojnici Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik predstavljala tudi nova produkta Okusov Kamnika, čokoladi s trničem in rušovcem, ki sta bili uradno predstavljeni na petkovem kulinaričnem večeru. Čokolada z nekoliko drugačnim okusom je na voljo tudi v Turistično-informativnem centru Kamnik, sir trnič pa na več lokacijah v Kamniku in okolici. Če vas zagrabi lakota in vam zadišijo jedi Okusi Kamnika, pa se lahko ustavite v eni izmed kamniških restavracij in se pustite razvajati.

Sobotni dan kulinaričnega vikenda je zaznamoval kulinaričen ogled mesta Kamnik, ki se je zaradi velikega zanimanja zgodil v dveh skupinah. Nov turistični produkt, kjer udeleženci izvejo mnogo skrivnosti o srednjeveškem mestu, še dodatno popestrijo postanki pri kamniških gostinskih ponudnikih. V dobrih treh urah si tako obiskovalci ogledajo vse pomembnejše znamenitosti in se obenem dobro najedo. Degustacija tradicionalnih kamniških jedi poteka na petih točkah v mestu, in sicer v Gostilnici in kavarni Pri podkvi, trgovinici Zlata ptička, kavarni Veronika, piceriji Napoli in Kavarnici na Glavnem trgu.

Vodenje, ki je udeležence navdušilo tako zaradi izvrstne hrane kot tudi zaradi samega mesta, se bo zaradi izjemnega zanimanja ponovilo že konec avgusta v okviru tradicionalne tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Prijave na kulinaričen ogled, ki bo tudi tokrat po promocijski ceni 9 eur/osebo, sprejemamo do petka, 26. avgusta, v Turistično informativnem centru Kamnik ali pa na telefonski številki 031/388-324. Ne zamudite izvrstne priložnosti za spoznavanje lokalne kulinarike in se nam v soboto, 27. avgusta pridružite v Kamniku.

Če ste dogodke v okviru kamniškega kulinaričnega vikenda zamudili, potem vabljeni, da si prav kmalu vzamete čas in Okusite Kamnik. Več o tradicionalnih lokalnih jedeh Okusi Kamnika si lahko preberete na OkusiKamnika.si.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Sara Vidmar in Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik


<< Nazaj | Novice