Mali grad

S kadetsko reprezentanco po kolajno, s Calcitom po naslov državnih prvakinj

11.01.2013

 

Prvo ime slovenske kadetske reprezentance na kvalifikacijskem turnirju za nastop na EP, ki bo konec marca in na začetku aprila v Srbiji in Črni gori je bila zagotovo Eva Mori, organizatorka igre Calcita. Za še ne sedemnajstletno in 187 cm visoko igralko pa letošnje evropsko prvenstvo v Srbiji in Črni gori ne bo prvo, saj je na njem igrala že predlani, lani pa je z mladinsko izbrano vrsto prav tako igrala na evropskem prvenstvu in bila z njo na koncu sedma.

“Pred začetkom kvalifikacij nisem bila ravno prepričana, da se bomo na tako prepričljiv način uvrstile na evropsko prvenstvo, saj sva bili le dve igralki iz prejšnje generacije, ko nam je to uspelo prvič. Vendar se nam pomanjkanje izkušenj ni prav nič poznalo in ko smo prvi dan tako gladko premagale Romunke, sem vedela, da nas nič ne more zaustaviti. Tudi kot ekipa smo rasle s tekme na tekmo, v veliko pomoč pa so nam bili tudi navijači. Nisem si mislila, da bodo v tako velikem številu hodili na naše tekme. Naši starši so s sabo prinesli še bobne, tako da je bilo v dvorani vedno bučno. Z veliko mero optimizma pričakuje tudi evropsko prvenstvo."

“Ker bo evropsko prvenstvo v Srbiji in Črni gori, bo to lepa priložnost tudi zato, da bomo lahko s sabo imele tudi svoje navijače. Več kot jih bo, lažne nam bo. Seveda bo treba počakati še na žreb, toda sodeč po igrah, ki smo jo prikazali v Novi Gorici, bi se lahko potegovale morda celo za kolajno,” je optimistično razpoložena dijakinja športne gimnazije v Kamniku. “Moram reči, da mi gredo na šoli zelo na roke. Ko vem, da bom dlje časa odsotna, lahko določene obveznosti naredim vnaprej, tako da kakšnih težav za zdaj nisem imela,” pravi Eva.

Da se je začela ukvarjati z odbojko, je bilo pravzaprav samoumevno. Z odbojko so se ukvarjali že njen dedek, pa babica, mama Patricija in sestra Nika, ki prav tako igra za Calcit. Le oče prihaja iz košarkarskih voda. Zato ni čudno, da v njeni družini skrbno načrtujejo njeno odbojkarsko pot in tudi odločitev, da se iz Kanala - vmes je eno leto igrala za HiT Novo Gorico - preseli v Kamnik, so, sprejeli v družinskem krogu.

“Ko smo se odločali za Kamnik, smo analizirali dobre in slabe strani. Ena od tistih dobrih je bila v tem, da sem prišla v klub, v katerem so profesionalne igralke, ki so že igrale tudi v tujini, tako da se lahko od njih velik naučim. Res je, da sem v ekipi najmlajša, da so nekatere igralke stare tudi trideset in več let, vendar je to zame samo dobro, saj prav po njihovi zaslugi iz dneva v dan spoznavam nove skrivnosti odbojke in vse, kar sodi k profesionalizmu. Morda bi si želela le, da bi malo več igrala, toda ker ekipa igra dobro, pravilo pa je, da se ekipa, ki zmaguje, ne menja, me to niti ne moti. Bi si pa želela, da bi imela v prihodnosti večjo vlogo v ekipi in da bi tudi sama lahko prispevala večji delež k uspehom kluba.”

Prvi del sezone pa je bil za Kamničanke še kako uspešen, saj so osvojile slovenski pokalni naslov, so tik pred tem, da se uvrstijo na zaključni turnir najboljše četverice v srednjeevropski ligi, prihodnjo sredo pa jih čaka še prva tekma osmine finala pokala challenge, ko bodo gostovale pri trenutno vodilni finski ekipi LP Salo.

“S prvim delom sezone smo resnično lahko zadovoljne. Končno nam je uspelo osvojiti pokalni naslov, ki smo si ga zelo želele. Tudi v Evropi nam za zdaj ne gre slabo in upam, da se bomo v pokalu challenge uvrstile najmanj v četrtfinale. V sredo sem se prvič po osvojenem pokalu pridružila soigralkam na treningu in moam reči, da smo po malo daljšem odmoru imele nekaj težav, vendar verjamem, da se bomo hitro vrnile v želeno formo. Bi pa naša prednost lahko bila v tem, da bomo povratno tekmo igrale doma, in če pride do zlatega niza, bi to lahko izkoristile. Evropske sezone nikakor ne mislimo končati v osmini finala,” je odločna ena najbolj nadarjenih evropskih odbojkaric, ki ima že zdaj tudi ponudbe iz tujine. Vendar pa: “Starša pravita, da moram najprej končati srednjo šolo in šele potem se bomo pogovarjali o mojem morebitnem odhodu v tujino. Še pred tem pa si želim čim več domačih lovorih. Če smo že osvojile pokalni naslov in to na dokaj prepričljiv način, mislim, da bi bile lahko tudi državne prvakinje. Vsekakor je to naš glavni cilj v letošnji sezoni.”

S finalom končnice državnega prvenstva pa za Evo Mori še ne bo konec sezone, kajti v maju jo, takrat z mladinsko reprezentanco, čakajo še kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu. Pred nekaj leti je to že uspelo slovenski moški mladinski izbrani vrsti, za katero so med drugim igrali Tine Urnaut, Alen Šket, Matevž Kamnik, Miha Plot, Vid Jakopin, Grega Ropret in seveda tudi zdajšnji kapetan moške ekipe Calcita Jan Planinc, ki zdaj z uspehom igrajo tudi v članski reprezentanci. Bo to uspelo tudi igralkam, ki so bile lani sedme v Evropi?

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar

 

 

 


<< Nazaj | Novice