Mali grad

S fotografsko razstavo odpiramo vrata podeželja

03.10.2018

 

S fotografsko razstavo odpiramo vrata podeželjaKamničanka Sabina Romšak s fotografsko razstavo z naslovom »Odprimo vrata podeželja« na ogled postavlja dela, ki krasijo stene občinske stavbe.

Sabina Romšak je amaterska fotografinja, ki fotoaparat v roke vzame, ko rabi zbistriti misli za nove podvige. Pred leti se je udeležila fotografskega tečaja za začetnike pri Klemnu Brumcu. Predvsem jo navdušuje fotografiranje narave in portretna fotografija, sodelovala pa je tudi že na fotografskem natečaju »Ustvarjamo 2017«, v organizaciji prvega multimedijskega portala RTV Slovenija, kjer so objavili dve njeni fotografiji, ki sta krasili podobo TV SLO2.

V lanskem letu je navduševala z izvirno fotografsko razstavo »Trkamo na kamniška vrata« in prikazovala vrata znamenitih meščanskih hiš v Kamniku. Zgodbo z vrati pa je letos nadaljevala in jo postavila v podeželsko okolje, kjer s fotografsko razstavo »Odpira vrata podeželju«.

Rdeča nit letošnje razstave je kamniško podeželje. V vrata, ki se stalno odpirajo in zapirajo, se črvi ne utegnejo naseliti pravijo Kitajci, na kamniškem podeželju pa je mnogo tudi takih vrat, ki so stalno zaprta in prav taka so še posebej zanimiva. Čeprav so nepogrešljiv in samoumeven del našega vsakdana, pa so pri takšnih vratih prezrte zgodbe, ki so se nakopičile ob njih skozi tisočletja. Kot začetna točka doma je prag, na pragu se predstavljamo, z vrati komuniciramo. In prav na pragu je na preizkušnji naša gostoljubnost. Motive podeželskih vrat je avtorica našla v Palovčah, Vranji Peči, Tuhinjski dolini in Tunjicah.

25 fotografij podeželskih kamniških vrat prikazuje vhod v bivališča kot začetno točko doma, mejnik med domačim in tujim svetom. Do prve svetovne vojne so imele hiše vhod na zunanji strani, ob cesti. Do takrat so vrata vabila, po vojni pa so jih na prednji strani počasi opuščali, vhod se je preselil na dvoriščno stran, kar je postavilo še večjo ločnico med javnim in zasebnim. Večina hišnih vhodnih vrat je bila v 19. stoletju enokrilnih, dvojna vrata so se začela na slovenskem podeželju pojavljati v 17. stoletju po vzoru vhodov pri grajski arhitekturi. Predvsem so bila statusni simbol. Dvojna vrata so imeli samo veliki kmetje. Fotografije je avtorica razstave opremila tudi z ljudskimi pregovori in reki.

Pričujoče fotografije si lahko v občinski stavbi ogledate v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure. Razstava bo na ogled postavljena do ponedeljka, 29. oktobra 2018.


<< Nazaj | Novice