Mali grad

S Portorikom za trinajsto mesto

04.08.2013

 

Po štirih zaporednih porazih so slovenske kadetinje na SP na Tajskem le prišle do nove zmage. Na tekmi za uvrstitev od 13. do 16. mesta so proti domači reprezentanci že vodile z 2:0 v nizih, nato pa do zmage prišle šele v petem nizu. Jutri, ob sedmi uri po srednjeevropskem času.

Tajska – Slovenija           2:3 (-22, -21, 22, 20, -6)

Nakhon Ratchasima. 500 gledalcev. Sodnika: Mejia (Gvatemala) in Ju Chung (Tajvan).

Tajska: Tongsidee 3, Paowana, Chaymon 19, Ukasri 10, Sittisad 17, Pantong, Nuajam 5, Santrakoon, Sukod 14, Kaewma – libero, Sawatirak, Boonlert. Selektor: Apichat Kongsawat.

Slovenija: Mori 4, Korošec 5, Đukič, Bernardi, Mihalinec, Markovič 20, Mihevc 14, Pintar 10, Ščuka 16, Sobočan 8, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Domačinke svetovnega prvenstva za izbranke Jožeta Časarja niso bile neznanka, saj so proti njim igrale na turnirju v Limi in prepričljivo zmagale. Tudi na tekmi za uvrstitev od 13. do 16. mesta na svetovnem prvenstvu je po dveh nizih vse kazalo na še eno zmago slovenskih kadetinj v tekmah s Tajsko, saj so povedle z 2:0 v nizih. Večji del prvega niza je bila prednost na strani slovenskih kadetinj, ki so še vodile s 17:15, toda na osemnajsti točki so domačinke po zaslugi svoje najboljše igralke Jaraporn Chaymonove izid izenačile. Vendar do preobrata ni prišlo, kajti v končnici niza so Časarjeve izbranke po zaslugi boljšega servisa in bloka spet bile boljše. Tudi v drugem nizu je slovenska reprezentanca prevladovala tako v bloku kot v servisu, boljša pa so bile tudi v napadu. Naredile so tudi manj lastnih napak in njihova zmaga v tem nizu ni bila niti enkrat vprašljiva. Vendar se Tajke niso predale. Ob glasni podpori svojih navijačev, ki so jih spodbujali z bobni in rogovi, so z odlično igro v obrambi v tretjem nizu vajeti igre vzele v svoje roke in znižale zaostanek v nizih. Podoben potek srečanja je bil tudi v četrtem nizu, v katerem slovenski napad ni bil najbolj učinkovit, pa tudi na servisu so naredile preveč lastnih napak. Toda v petem nizu so se slovenske kadetinje le zbrale. Slovenke so prikazale odlično igro ter s servisi »prisilile« Tajke k napakam in si že ob prvem tehničnem odmoru priigrale visoko prednost. Tokrat so zbranost zadržale do konca niza ter po štirih porazih, Braziliji in Dominikanski republiki v skupini C, Peruju v osmini finala in Grčiji v tekmi za uvrstitev od 9. do 16. mesta spet prišle do zmage. Jutri se bodo v tekmi za končno trinajsto mesto pomerile z reprezentanco Portorika, ki je danes s 3:1 premagala Egipt. V tolažbo slovenski reprezentanci pa je dejstvo, da so se Američanke, ki so jih v svoji skupini premagale, po zmagi nad Brazilijo.

Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »Mislim, da je bila to dobra tekma. Pozna se nam že utrujenost, saj smo igrali tudi na olimpijskem festivalu evropske mladine, toda kljub temu smo prva dva niza odigrali dobro in imeli kontrolo nad igro. Toda v tretjem in četrtem nizu nam je popustila nekoliko zbranost, pa tudi Tajke so začele igrati bolje, saj se nismo znašli proti njihovi hitri igri. Pohvaliti moram svoje igralke, ki so v petem nizu spet zaigrale kot znajo in zanesljivo zmagale.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »V prvih dveh nizih smo igrale kot znamo, toda v tretjem nizu so se domačinke s hitro igro vrnile v igro. Preprosto nismo našle orožja za njihovo igro, toda v petem smo popravile igro v bloku, prišle do prednosti, ki je Tajke niso več mogle uloviti. Na koncu je zmaga tisto, ki šteje in upam, da bomo svetovno prvenstvo končale z zmago.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice