Mali grad

S 13. Maistrovim pohodom sklenili letošnji praznik Občine Kamnik

14.04.2018

 

S 13. Maistrovim pohodom sklenili letošnji praznik Občine Kamnik Dopoldan smo s tradicionalnim 13. Maistrovim pohodom sklenili niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik. Zbrane je ob tej priložnosti v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar. Prireditve v sklopu praznika naše lokalne skupnosti so se namreč odvijale od sredine meseca marca do sredine meseca aprila. V vsem tem času smo se na številnih mestih spominjali dediščine kamniškega rojaka, generala, osvoboditelja in pesnika Rudolfa Maistra. S ponosom smo opominjali na to, da se Kamnik imenuje Maistrovo mesto.

Z osrednjimi slovesnostmi ob prazniku Občine Kamnik smo se v sredo, 28. marca 2018, na predvečer rojstva našega rojaka, častnega občana, pesnika, predvsem pa borca za severno mejo poklonili njemu, enemu in edinemu Rudolfu Maistru - Vojanovu. Najprej je na Šutni, v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, župan Občine Kamnik Marjan Šarec odprl nove, pritlične prostore in novo občasno razstavo. Spoštovanje našemu generalu je nato s številnimi gosti izkazal s položitvijo venca k spomeniku Rudolfa Maistra, kjer je občanke in občane nagovoril poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, polkovnik Robert Glavaš. Sklepno dejanje pa je bila osrednja slovesnost v Domu kulture Kamnik, kjer je bilo podeljenih šest priznanj Občine Kamnik in županovo posebno priznanje.

Praznovanje naše lokalne skupnosti tradicionalno zaključimo z Maistrovim pohodom. Društvo general Maister Kamnik je organiziralo pohod, letos že 13 leto zapored, po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta bila pri spomeniku generala Rudolfa Maistra, kjer je zbrane sprva pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik.

V imenu Občine Kamnik je podžupan Matej Slapar povedal: »Zbrali ste se v velikem številu, tako kot običajno. Zbrali ste se v počastitev Rudolfa Maistra in se pridružili nizu prireditev ob prazniku Občine Kamnik. S tem pohodom tako zaključujemo letošnji občinski praznik, ko smo se spominjali našega rojaka. Ko smo opozarjali in opominjali na njegovo dediščino in njegova dela. Prav je, da se ga spominjamo in se mu tudi na tak način, kot je današnji, poklonimo. Pogumen korak in srečno pot nazaj v Kamnik.« Sledili so še napotki pohodnicam in pohodnikom, ki jih je podal Božo Pilej, ter recitacija Maistrove pesmi, ki jo je zbranim namenil Tone Iskra.

64 pohodnic in pohodnikov pa se je nato odpravilo po poti mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik na Stari grad nad Kamnikom, kjer jih je čakal krajši postanek, in vrnitev nazaj v Kamnik. Pohod so vodili izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.

Srečno Kamnik – Maistrovo mesto.


<< Nazaj | Novice