Mali grad

Rudolf Maister in njegov čas

04.04.2013

 

Tudi v CIRIUS-u Kamnik so se spomnili občinskega praznika in nam v okviru pestrega programa prireditev, na katerih se na tak ali drugačen način spominjamo generala Rudolfa Maistra, pripravili poučen zgodovinski kviz.

V lanskem letu so v CIRIUS-u odprli »Domovinski kotiček« in tudi letos so se zbrali na istem mestu, kjer so v okviru projekta domovinske vzgoje pripravili zgodovinski kviz na temo Rudolf Maister in njegov čas.

Sodelovali sta dve skupini srednješolcev Srednje šole CIRIUS Kamnik, kviz pa je vodila Marta Lavrič Tomšič. Vsebinski poudarek je bil osredotočen na zgodovinski okvir življenja Rudolfa Maistra in na njegove različne prvine, in sicer tako globoke slovenske narodne zavesti kot tudi vojaške predrznosti in neustrašnosti. Ob zaključku kviza pa sta Kamničana, upokojeni častnik Slovenske vojske Miro Potočnik in Edo Merčun, predstavila opremo vojaka iz I. svetovne vojne.

S pozdravnimi besedami direktorja CIRIUS Kamnik dr. Vinka Logaja smo začeli današnji dogodek. Nato pa je v imenu Občine zbrane nagovorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je poudarila pomen domoljubja za vzgojo, za katerega si prizadeva šola tako z današnjo proslavo kot tudi z »Domovinskim kotičkom«, ki so ga ustvarili v preteklem letu. Pohvalila je učence in seveda učitelje, ki so prispevali k novo pridobljenemu znanju današnjih tekmovalk in tekmovalcev zgodovinskega kviza. "Z današnjim kvizom ste prispevali k pestremu programu občinskega praznika. Ob proučevanju življenja našega rojaka Rudolfa Maistra in obdobja v katerem je živel, ste učenke in učenci spoznali, kako pomembna so bila domoljubna čustva za naš narod in zaradi česar je danes severna meja Slovenije drugje, kot bi sicer bila. Vsem tekmovalcem želim uspešno tekmovanje, enako tudi letošnje šolsko leto. V upanju, da bo Občina še naprej uspešno sodelovala s CIRIUS-om Kamnik pa se za povabilo zahvaljujem tudi direktorju dr. Vinku Logaju," je še dodala. 


<< Nazaj | Novice