Mali grad

»Rožnate pletenine« tudi v Kamniku

25.09.2017

 

Rožnate pletenine tudi v KamnikuObčina Kamnik se je na pobudo Europe Donne Slovenija odzvala projektu »Rožnate pletenine 2017«. Gre za akcijo ozaveščanja o raku dojk, kjer bodo organizatorji v rožnate pletenine ovili drevesa po različnih občinah Slovenije. Ker se zavedamo, da je rak bolezen, ki je vse bolj prisotna in je o njej nujno potrebno govoriti na glas, smo se akciji z veseljem pridružili. Tako bomo v četrtek, 28. septembra 2017, ob 9. uri pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik ovili drevesi, dve drevesi pa bosta oviti tudi na Tržnici na Tomšičevi ulici v Kamniku.

Že tretje leto bo Europa Donna Slovenija v Rožnatem oktobru, mesecu ozaveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami za en mesec ovila drevesa v vseslovenski akciji »Rožnate pletenine«, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen ozaveščanja o raku dojk. Pri vsem tem pa je cilj ozaveščati o pomembnosti samopregledovanja, preventivnih presejalnih programov in zdravega načina življenja s tem pa zmanjšati število umrljivosti za rakom dojk. Organizatorji so si zadali, da do leta 2020 v času rožnatega oktobra ovijejo drevesa v občinah po celi Sloveniji. Letos so v akcijo vključili številne članice Europe Donne, organizacije, društva in ustvarjalne posameznike v kar 64 občinah, med njimi tudi Občino Kamnik.

Rak niso samo številke

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, za katerega nam številke sporočajo (1.300 jih letno zboli, 400 jih umre), da so preventivne in civilno-družbene akcije ozaveščanja še vedno več kot potrebne pri obveščanju družbe tako o sami bolezni, pomenu preventive, zdravega načina življenja kot tudi o pozitivnih učinkih ustvarjalnosti na naše psiho-fizično zdravje.

Z akcijo »Rožnate pletenine«, ki je ena izmed mnogih v času Rožnatega oktobra, organizatorji želijo opozoriti, da rak ter vse ženske in tudi moški, ki za njim zbolijo niso samo številke. Skupaj z ostalimi programi pa želijo zmanjšati število umrlih zaradi prepoznega odkritja. Rak dojk in rodil je bolezen, ki lahko doleti prav vsako žensko: mamo, sestro, prijateljico, sodelavko in je obvladljiva ter ozdravljiva, če jo pravočasno odkrijemo in skrbimo za zdrav odnos do sebe, okolice in narave.

Zakaj pletenine?

Nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa moč. Ovijanje pletenin nam tako predstavlja spoštljiv odnos do telesa, narave in dreves, kot so simbol moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je potrebno v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oziroma na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko. Zato smo tu mi, za vse, ki to podporo potrebujejo!

Odziv

Odziv sodelujočih je zelo pozitiven, celo nad pričakovanji. Organizatorji pravijo, da so pripravili številne delavnice kvačkanja in pletenja po celi Sloveniji ter sestavljanja pletenin v prostorih Europe Donne, na katerih so bile prisotne članice Europe Donne, ženske, ki so prebolele raka in so z udeleženkami neposredno delile izkušnjo. Po besedah večine udeleženk kreativno izražanje ugodno deluje ne samo na dušo ampak posledično tudi na telo.

Rožnate pletenine tudi v Kamniku

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec se zaveda, da je rak bolezen, ki je vse bolj prisotna in o kateri se mora govoriti na glas. In ozaveščati. Z veseljem je pristopil k akciji Europe Donne Slovenija in tako bo v četrtek, 28. septembra 2017, ob 9. uri pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik skupaj s predstavnico Europe Donne Sando Velić in direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašom Reboljem dve drevesi ovil v rožnate pletenine. Prav tako bodo predstavnice Europe Donne Slovenije v rožnate pletenine ovile dve drevesi na Tržnici na Tomšičevi ulici v Kamniku, ovita drevesa pa bodo v mesecu oktobru mimoidoče opozarjala na pomen ozaveščanja o raku dojk, preventivnega samopregledovanja in zdravega načina življenja.

Fotografije: Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku dojk


<< Nazaj | Novice