Mali grad

Rok Korošec 20. mladinec sveta

06.09.2011

 

S svetovnega prvenstva gorskih kolesarjev, ki se je v švicarskem Champeryju zaključilo to nedeljo z dirko v spustu, se nadvse zadovoljni vračajo tudi kolesarji Calcit Bike Team-a. Rok Korošec je prvenstvo v olimpijski disciplini kros med mladinci zaključil na odličnem 20. mestu (med skupno 85-imi uvrščenimi), piko na i pa je dodala še Tina Perše, na koncu sedemnajsta, prav tako v kategoriji mladink, ki je bila sicer nekoliko manj številčna.

Rok Korošec, tudi aktualni mladinski državni prvak, je nastopil drugi dan prvenstva. Po odličnem štartu je vozil na 11. mestu, žal pa se mu je takoj za tem pripetila manjša nezgoda, ko mu je eden od tekmovalcev poškodoval zadnji menjalnik. Drugi krog je zaključil na 24. mestu, kar pa mu ni odvzelo motivacije in volje za nadaljevanje. V zadnjem krogu je zbral še zadnje atome moči in tekmo končal na odličnem 20. mestu, 6min in 26sek za novim svetovnim prvakom Victorjem Koretzky-jem iz Francije.

Rok je po tekmi povedal: »Z dirko sem zadovoljen, prav tako pa sem zelo zadovoljen tudi s celo letošnjo sezono. Nekoliko slabše sem sicer dirkal na evropskem prvenstvu in tekmi svetovnega pokala v Nemčiji, sem pa oba rezultata popravil na Češkem in nato 3 tedne kasneje na zame najpomembnejši tekmi  -  svetovnem prvenstvu v Švici, ko sem dosegel tudi mojo najboljšo uvrstitev na tako velikih tekmovanjih. To pa pomeni le še večjo motivacijo za priprave na drugo leto, saj se ta sezona počasi poslavlja.«

»Za Roka je bilo svetovno prvenstvo v tej sezoni prva prioriteta, seveda pa si je moral mesto v reprezentanci zagotoviti z rezultati. To mu je uspelo že maja, ko je nanizal nekaj vrhunskih uvrstitev na mednarodnih tekmah, med katerimi je tudi zmaga na pokalu Internazionale v Italiji, kar je bil hkrati eden večjih uspehov v mladinskem slovenskem gorskem kolesarstvu. To pa je pomenilo dovolj časa in miru za priprave, saj ni bilo potrebno loviti norme na poletnih tekmah,« je letošnjo sezono in priprave na prvenstvo pokomentiral Rokov trener Gregor Miklič.

Kot še dodaja Miklič, se o samih rezultatskih ciljih pred tekmo nista pogovarjala, pomembno je bilo le to, da je bil Rok v času svetovnega prvenstva dobro pripravljen, ustrezala pa mu je tudi proga. Uvrstitev na 20. mesto je zagotovo ena boljših uvrstitev naših mladincev na svetovnih prvenstvih (z izjemo deklet).

»Letošnji rezultati so zagotovo dobra popotnica za leto 2012, ko Rok prestopi v višjo kategorijo mlajših članov. Velja za izredno pridnega, marljivega, nadarjenega in tehnično odličnega kolesarja, kljub temu pa ga čaka še veliko dela, če bo hotel biti konkurenčen drugo leto, kjer so najboljši tekmovalci skoraj tako hitri, kot tekmovalci v članski (elite) kategoriji. V klubu bomo naredili vse, kar je v naši moči, da mu omogočimo optimalne pogoje za trening, seveda pa bo moral za veliko stvari poskrbeti tudi Rok sam,« še dodaja Miklič.

Že prvi dan prvenstva pa se je svoj nastop med mladinkami zelo dobro opravila tudi Calcitovka Tina Perše, ki je tekmo zaključila na 17. mestu, ravno na polovici vseh uvrščenih. Tina je začela slabše, po štartnem krogu je bila na 24. mestu, nato pa je počasi napredovala. Vozila je konstantno, bila pa tudi ena redkih mladink, ki je vozila tehnično najbolj zahtevne dele proge.

Po tekmi je povedala: "Z rezultatom sem zadovoljna, sploh glede na vse ostale pomembne tekme doslej, ko mi je šlo vse narobe. Začela sem slabo, nato sem na tehničnih delih iz kroga v krog pridobivala. Če bi vozila še malo bolj z glavo, bi najbrž lahko še malo dobila. Sama sem računala na uvrstitev okoli 20. mesta, tako da sem zadovoljna."

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik, Calcit Bike Team


<< Nazaj | Novice