Mali grad

Rezbarske delavnice Trzinskih rezbarjev na Veliki planini

27.07.2013

 

Današnje pestro dogajanje na Veliki planini, ko so po planini doneli zvoki harmonike, so popestrile še rezbarske delavnice Trzinskih rezbarjev.  

Najbrž ste že slišali za Velikoplaninski trnič- majhen, pusti  sir z dodatkom smetane in soli v obliki kepice hruškaste oblike, okrašen z lesenimi pečatniki,... Nekoč, kot dokaz ljubezni in zvestobe pastirja do njegove izvoljenke,… zakaj pa  je vsak trnič malce drugačen? Ker vsak rezbar na svoji pisavi pusti svojevrsten pečat. Pastir je pri svojem vsakdanu uporabljal številne pripomočke, ki jih je po večini izdelal sam. Večina le teh je bila narejenih iz enega kosa (žlice, noži, sklede, vilice,…) lesa. Zanimalo nas je, kako poteka izdelava teh pripomočkov, zato smo na planino povabili rezbarske mojstre iz Trzina, da to predstavijo tudi obiskovalcem. Na naše povabilo se je odzvalo 7 rezbarjev, mi pa smo jih razporedili na več lokacij po planini.

Rezbarstvo je umetniško oblikovanje lesene skulpture z rezilom, namenjeno olepšavi izdelka. Rezbar na les z navadnim svinčnikom nariše skico skulpture,  jo na grobo izrezlja (večje kose tudi obteše), ter z rezbarskimi noži in dleti oblikuje skulpturo. Sledi še površinska obdelava z glajenjem, voskanjem, barvanjem, itd. Začetki rezbarske dejavnosti segajo še v Stari Egipt. Zanimivo je bilo opazovati umetnike rezbarje, ki so uporabljali različna orodja. Vsak od njih ima svoj način dela, ter uporablja različno orodje (več vrst dlet, malih nožev, žago, bat in druga orodja za obdelavo lesa,…). Prikazani so bili številni načini uporabe dlet in tudi izdelki narejenih iz različnih vrst lesa. Povedali so, da je  pomembno, da je les, ki ga uporabljajo dovolj suh. Najprimernejši za rezbarjenje je les  oreha, breze, hruške, jablane, pogosto uporabljajo tudi češnjo, lipo, topol, slivo, dren, vrbo, mimozo.

Nekateri izdelki so bili obdelani do sijaja, drugi so bili bolj grobi, na njih se je videla sled dleta. Pri svojem delu si pomagajo tudi z brusilnim papirjem, voskom, zaščitnimi premazi. Značilno je, da je vsak izdelek narejen samo iz enega kosa lesa. Obiskovalce planine je delo rezbarjev zanimalo, številni so se tudi sami poizkusili v rezbarjenju.

Za vse, ki ste zamudili rezbarske delavnice, pa v nedeljo, 11. avgusta 2013, pred Preskarjevim pastirskim muzejem, pripravljamo delavnico izdelave trničev, tam pa boste poleg trniča, lahko vzeli svoje dleto in poizkusili, kako izrezljati pisavo, ki bo namenjena okrasitvi trniča. Preskarjev pastirski muzej je danes dobil rezbarsko mojstrovino- trnič, s posvetilom rezbarja, ki vedno, ob vsakem svojem izdelku napiše še kako misel, ki se mu utrne med delom.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice