Mali grad

Rezbarska dleta že četrtič tradicionalno odmevala po Kamniku

06.06.2015

 

Rezbarstvo je ena od rokodelskih umetnosti, ki ima v Kamniku dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v čas ustvarjanja velikega kamniškega umetnika Maksa Berganta, ki je s svojimi rezbarijami med drugim mojstrsko preuredil tudi notranjost cerkve v Stranjah. Pri tem se je zgledoval po načrtih Jožeta Plečnika, s katerim sta sodelovala vse do arhitektove smrti. Velike rezbarske kompozicije mojstra Berganta so še danes na ogled v mnogih cerkvah po Sloveniji.

Letošnje že 4. srečanje rezbarjev, ki je ponovno potekalo na Glavnem trgu, je na sončno soboto v Kamnik privabilo nekaj več kot 20 rezbarskih mojstrov iz celotne Slovenije. Z dletom so začeli ustvarjati v zgodnjih jutranjih urah in pod stojnicami vztrajali vse do popoldneva.

Prva rezbarska delavnica, ki se je z namenom počastitve spomina na Maksa Berganta zgodila leta 2012 na Šutni, je rodila idejo, da bi ustvarjanje v Kamniku tradicionalno potekalo vsako leto.

Ljubezen do klesanja v les namreč ljubiteljsko povezuje več mojstrov, katerim so se letos poklonili tudi organizatorji dogodka. Vsakemu izmed vsakoletnih razstavljavcev so namreč podelili priznanje za njihov trud in sodelovanje na srečanju rezbarjev Slovenije.

V imenu glavnih pobudnikov srečanja, Romana Kokoleta, Nives Matjan in Karle Urh, je slednja v svojem pozdravnem nagovoru poudarila veselje nad tradicionalnim izvajanjem projekta, kar se je pred štirimi leti zdelo nedosegljivo. Mojstrom rezbarjem je zaželela predvsem prijeten dan in produktivno leto, da se ob letu osorej ponovno snidejo v Kamniku.

Da slovensko ljudsko rokodelstvo predstavlja dediščino naše kulturne preteklosti, ki jo moramo ohraniti prihodnjim rodovom, je omenil tudi podžupan Matej Slapar: »Veseli nas, da se že 4. leto zapored srečujete tukaj v našem prelepem mestnem jedru in na ogled postavljate svoje umetnine. Zdi se, da v času, ko je pomembno in lepo le kar pride od zunaj, pozabljamo na vse kar znamo ustvariti sami. Prav zato so tovrstni dogodki še toliko bolj pomembni, da vas povezujejo, da si izmenjujete izkušnje in na ogled postavljate to, kar znamo Slovenci ustvariti sami. Hvala vsem organizatorjem, ki so pred štirimi leti začeli s to zgodbo. Želim vam, da bi se družili in ustvarjali še naprej.«

Prijetno dopoldne so rezbarjem popestrili tudi pevci Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Kamnik, Kavarnica na Glavnem trgu pa jih je postregla s kavami. V času kosila so si privoščili krajši oddih od ustvarjanja ter se okrepčali z golažem iz Gostilne Mili Vrh.

Tradicionalna delavnica je ponovno poskrbela za oživitev mestnega jedra Kamnik, saj so umetnine pritegnile številne poglede mimoidočih obiskovalcev, ki so s pohvalami nagradili spretne roke rezbarjev. Vse do 16. ure pa imate še čas, da si ustvarjanje rezbarjev na Glavnem trgu ogledate tudi sami.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Doroteja Narat, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice