Mali grad

Rezbarji Slovenije letos tretjič ustvarjali na Glavnem trgu

07.06.2014

 

Župan Marjan Šarec se je dopoldan udeležil srečanja rezbarjev Slovenije, ki se je letos odvijalo na Glavnem trgu.

V Kamniku in okoliških krajih deluje veliko ljubiteljskih rezbarjev, ki jih povezuje ljubezen do lesa, klesanja v les in ustvarjanja z dleti. Leta 2012 smo počastili spomin na velikega kamniškega umetnika Maksa Berganta z umetniškim ustvarjanjem na Šutni, v neposredni bližini Maistrove rojstne hiše, in porodila se je ideja, da ta rezbarska delavnica postane tradicionalna.

Slovensko ljudsko rokodelstvo predstavlja dediščino naše kulturne preteklosti, zato jo ohranjamo rodovom, ki šele prihajajo. Ne smemo je zapraviti, zavreči, pozabiti. Po bogastvu vsebine, po oblikovanih zanimivostih in izrazni lepoti je naše izročilo dragocen prispevek Slovencev evropski kulturi. Srečanja se je letos udeležilo 22 rezbarjev.

V imenu organizatorja je zbrane nagovorila Karla Urh, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu.»Ljubitelji rezbarske umetnosti dobrodošli v našem mestu. Želim vam prijeten dan in sem prav ponosen, da ohranjate to ljubezen do dediščine. Hvala, ker se vedno znova vračate v Kamnik in na snidenje tudi ob letu osorej.«

Pridne roke rezbarjev so bile tudi letos nagrajene z zahvalami, ki so jih prejeli iz rok župana Marjana Šarca.

Za kulturno popestritev programa so poskrbeli pevci Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Kamnik.

Idilično okolje v mestnem jedru in rezbarska dleta s spretnimi rokami rezbarjev so zagotovo prispevala k sobotni oživitvi mesta Kamnik , zato vas prijazno vabimo, da si do 17. ure ogledate njihovo delo. Zagotovo bo zanimivo videti, kaj vse izdelujejo in ustvarjajo iz lesa.   

 


<< Nazaj | Novice