Mali grad

Rez kamniške potomke najstarejše vinske trte

22.03.2021

 

Rez kamniške potomke najstarejše vinske trteV Parku Evropa je v petek, 19. marca 2021, kamniški viničar Miro Sanabor opravil rez kamniške potomke najstarejše vinske trte. Dogodku sta prisostvovala župan Matej Slapar in vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar.

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo, saj pomembno vpliva na rodnost. Če je trta preobremenjena, se z leti izčrpa; če pa je premalo, pa se izpostavi močna rast, ki onemogoči razvoj in dozorevanje grozdja. Lanskega oktobra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila nekaj žlahtnih sadov.

Da bomo deležni sadov potomke, ki je leta 2006 svoje mesto dobila v Parku Evropa, je v petek za rez že tradicionalno poskrbel kamniški viničar Miro Sanabor. Ob tem je povedal mnogo zanimivega o obrezovanju trte in njeni vzgoji, nekaj besed pa namenil tudi vzgoji drugih drevesnih sort. 

Župan Matej Slapar je ob tem pohvalil kamniškega viničarja, ki skrbi za vsa opravila, da imamo v Kamniku trto, ki vsako leto obrodi sadove tudi zaradi njegovega vestnega dela. 


<< Nazaj | Novice