Mali grad

Rez kamniške potomke najstarejše vinske trte

10.03.2015

 

V Parku Evropa je popoldan kamniški viničar Miro Sanabor opravil rez kamniške potomke najstarejše vinske trte. Dogodka so se poleg župana Marjana Šarca udeležili tudi podžupan Igor Žavbi, direktor občinske uprave mag. Ivan Kenda, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar ter krajanke in krajani.

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Lanskega oktobra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila svoje žlahtne sadove. Da bomo tudi letos priča trgatvi potomke, ki je leta 2006 svoje mesto dobila v Parku Evropa, je za rez kamniške trte poskrbel kamniški viničar Miro Sanabor in razdelil nove cepljenke.

Župan Marjan Šarec je ob rezu pohvalil kamniškega viničarja, ki vestno skrbi za vsa opravila, da smo septembra oziroma oktobra lahko priča kakovostnim žlahtnim sadovom potomke, cepiča mariborske Stare trte, ki je kraljica vseh vinskih trt in je stara preko 400 let.

 

 


<< Nazaj | Novice